Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fénysebesség elérése (részlete...

Fénysebesség elérése (részletek lent)?

Figyelt kérdés
Hello, azon gondolkodtam a minap hogy mi lenne ha a megfelelő technológia meglenne de az energia nem. DE HA a villámokat belehetne fogni akkor viszonylag elegendő lenne nem? (nem csak 1 villámra gondolok) Válaszodat előre köszönöm, lehet hogy butaság.:)
2010. nov. 15. 21:18
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:

Tudom,hogy az égvilágon senki sem fog velem egyetérteni,és mindenki hülyének fog tartani...De miért hiszi mindenki,hogy a fénysebesség a plafon?Csakis azért,mert az ellenkezője MÉG nincs bebizonyítva!!Az ember elég begyepesedetten gondolkodik.Csak az létezik,ami már fel van fedezve,amit már látott.Nincsenek idegen civilizációk,nem lehet a fénynél gyorsabban menni...

Nézzük csak meg,hogy az ember mit mondott:

A görög filozófusok (pontosan nem tudom,ki mondta)-A Nap kering a Föld körül

200 éve..Repülni lehetetlen....

120 éve..80km/h-nál nagyobb sebességet elérni lehetetlen..

40 éve..Már nincs a világon olyan dolog,amit ne fedeztünk volna fel..

Manapság..a fénysebességnél nagyobb sebességre lehetetlen gyorsulni

Tudom,hogy én sem tudom bebizonyítani,de azért,mert jelenleg senki sem tudja,nem azt jelenti,hogy nem lehetséges!!

Én azt szoktam mondani,hogy a világon 2 dolog biztos!!

1-a múlt megtörtént,mégha te nem is úgy tudod,ahogy valójában történt..

2-Mindenki meg fog halni

Na szerintem ez a 2 dolog,ami biztos!!A többi egyáltalán nem..

Vagy egy másik nagyon egyszerű példa..

Jelenleg azt gondolja az emberek 99%-a,hogy a múltba látni lehetetlen..Pedig igenis lehetséges..Hogy hogyan??

Belenézel a tükörbe,mit fogsz látni?Magadat,ahogy kinéztél a múltban.A fénynek idő kell,amíg az arcodról elér a tükörig,és onnan vissza a szemedbe.Ez az idő nagyon nagyon kicsi,de akkorsem azt a képet látod,ahogy abban a pillanatban nézel ki,hanem egy múltbéli énedet látod!Vagy nem így van?

1 szó mint száz...az ember még nincs birtokában a fénysebesség megközelítésének,elérésének,túllépésének a technológiájával..Idő kell hozzá,hogy felfedezze!!

Na lehet fikázni!!:)

2011. máj. 7. 14:44
 12/33 anonim ***** válasza:

"De miért hiszi mindenki,hogy a fénysebesség a plafon?Csakis azért,mert az ellenkezője MÉG nincs bebizonyítva!"

Nem - hanem azért, mert veled ellentétben tudnak számolni.

A fénysebesség éppúgy egy határ, mint pl. a nulla K fok. Utóbbi azért, mert ami áll, az már tovább nem lassulhat - előbbi meg azért, mert ami olyan gyorsan megy, annak már végtelen a tömege, tehát nem lehet tovább gyorsítani.

A fénysebességet ELÉRNI nem lehet!

De esetleg elképzelhető, hogy alagúthatással át lehet lépni.

A többi, amit írtál, az nem tudományos vélemény, hanem egyszerű butaság.

2011. máj. 7. 17:19
 13/33 anonim ***** válasza:

És, tegyük hozzá, a fénysebesség nem plafon. Einstein elmélete (és a gyakorlat) csupán azt zárja ki, hogy fénysebesség alatti részecske nem mehet gyorsabban fénysebességnél (vagyis mehet, de végtelen tömeggel végtelen energia kéne...). Ellenben az elmélet megengedi, hogy létezzenek fénysebességnél alapból gyorsabb részecskék, bár bizonyítékot még nem sikerült rájuk találni.

A fénysebesség határát pedig naponta sikerül igazolni részecske gyorsítókba: és ha atomerőművek teljes kapacitása sem elég ahhoz, hogy egy protont fénysebességre gyorsítsunk, akkor egy annál trilliárdszor nagyobb testet mennyi energiával kéne gyorsítani? :)

2011. máj. 7. 17:35
 14/33 anonim ***** válasza:

Tudjátok az a baj,hogy sokan földhözragadtan gondolkodtok!(akinek nem inge...)

Honnan a fenéből tudod,hogy pl egy idegen civilizáció hogyan közlekedik?Nem mondom,hogy így,de nem zárható ki!Meg amúgyis,azt szokták mondani,hogy mindennek az ellenkezőjét be kell bizonyítani!Az,hogy nem lehet a fénysebességget elérni,csak elméletbe van bebizonyítva.Gyakorlatba nincs.Az is igaz,hogy az sincs,hogy lehet,de erre azt mondom,hogy pár száz év,és meg lesz oldva!

Azt is mondták a biológusok,hogy csak a szénalapú életforma létezik.Erre a Nasa tavaly jelentette be,hogy arzén alapú baktériumokat vizsgálnak.Az is ki tudja mióta él ott,csak eddig nem tudták.

És hidd el,egy részecskét is fel lehet gyorsítani fénysebességre,csak a tudomány mai állása ezt cáfolja!Ismétlem,a MAI állása!!A tudósok azt mondják,hogy a nagy bumm 14 milliárd évvel ezelőtt történhetett...Ha ebből veszed,hogy az értelmes ember,aki gondolkodik,eszközt használ,mióta létezik..elhanyagolható.Ne várja már el senki,hogy ezalatt a kicsike idő alatt az ember mindent tudjon,megoldást találjon rá!!Idő kell ehhez!!

Amilyen butaságokat szerinted írtam,azokat adott korban nagy elmék mondták,nem én találtam ki.Ha tudom,megkeresem neked névszerint,és hogy mikor mondták!

2011. máj. 7. 21:05
 15/33 anonim ***** válasza:
A fénysebesség határát, Einstein relativitás elméletét naponta bizonyítják, naponta vizsgálják: és minden egyes alkalommal az jön ki, hogy igaz. A fénysebességet natúr gyorsítással NEM lehet átlépni nem fénysebesség alatti részecskével. Még a természetnek sem sikerül, hiszen a hatalmas, földi körülmények között sohasem előállítható mennyiségű energia (=szupernova robbanás) sem képes rá.
2011. máj. 7. 21:15
 16/33 anonim ***** válasza:

Jó rendben,nem lehet túllépni sem részecskének,sem fotonnak,sem semminek...

Akkor ezt mivel magyarázzátok??

[link]

Utána választ kérek!

2011. máj. 7. 22:02
 17/33 anonim ***** válasza:

Ezt már réges régen megmagyarázták. Várj, megmutatom:

[link]

Tehát, a test egyáltalán nem mozog fénysebességgel: Kis szöget bezárva közeledik felénk, így a két érzékelés között úgy látjuk, mintha kevesebb idő telne el, mint amekkorát a fény képes megtenni.

Kb 20 éve megvan rá a magyarázat, csak valami furcsa oknál fogva egy rakat ember nem képes számolni, és nem képes elfogadni :)

2011. máj. 7. 22:15
 18/33 anonim ***** válasza:

Nem akarok okoskodni,meg minden,legyen nektek igazatok.Mint mondtam,azért,mert valamit az ember nem ismer,az nem azt jelenti,hogy az nincs is..

Mellesleg,ha nem lépheti túl semmi sem a fénysebességet,a relativitás-elmélet miért engedi meg,hogy létezzenek a fénynél eleve gyorsabb részecskék?Ez tudtommal paradoxon..

Ha azt állítja,hogy nincs,miért hagy mégis egy kiskaput?(esetleg nem azért,mert úgy gondolják,mint én is...azért,mert erről nem tudnak,nem azt jelenti,hogy nincs is?)

2011. máj. 7. 23:10
 19/33 anonim ***** válasza:

Azért, mert ha megvizsgálod a képletet, láthatod, hogy a görbe, ami a szükséges energiaigényt jelzi (hadd ne rajzoljam le most paintben :D ), ahogy közelíted a fénysebességet, exponenciálisan nő, ugyanis a test tömege is egyre nagyobb lesz. Így, mielőtt elérné az adott test a fénysebességet, a tömege végtelenül nagy lesz: így végtelen nagy energia kéne a további gyorsításhoz. Tehát igazából lehetségesnek lehetséges, csupán nincs annyi energia ebben az univerzumban, ami lehetségessé tenné.

Ellenben, ha úgy számolsz, hogy az adott test már alapból fénysebesség fölött van, akkor onnan már szinte tetszőlegesen tovább gyorsítható. Próbáld ki a számítást, a relativitást és a gyorsításhoz szükséges energia kiszámítását megtalálod a wikipédián.

És ez nem csak elmélet. A részecske gyorsítókban folyamatosan azzal (is) kisérleteznek, hogy átlépjék a fénysebességet. Vagy legalább elérjék. Nagyon-nagyon megközelíteni lehetséges: elértük már a fénysebesség 99,9999999%-át (nem pont ennyit, de hasonló értéket) de ez egy proton esetén is egy atomerőmű majdnem teljes teljesítményét igényli. És ez egy darab proton. Ennél nagyobb test gyorsítása pedig exponenciálisan több energiát igényel, pláne a jelenlegi meghajtással.

Tehát, a fénysebességet nem lehetséges fénysebesség-alatti részecskével átlépni: de egyáltalán nem kizárt, hogy létezik olyan anyag, ami alapból fénysebességnél gyorsabb (elméleti Tachyon részecske). Egyelőre nem sikerült megtalálni, mert:

1) Vagy nem létezik,

2) Vagy olyan gyenge kölcsönhatásba lép a fénysebesség alatti anyaggal, hogy nem tudjuk kimutatni,

3) Vagy egyáltalán nem lép kölcsönhatásba a fénysebesség alatti anyaggal, így sohasem fogjuk tudni kimutatni.

Tehát az űrben fénysebesség fölött sohasem fogunk utazni; de ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy távolságokat a fénynél gyorsabban tegyünk meg: lásd "féregjáratok".

Kicsit próbáld megerőltetni a fantáziádat (ha te képes vagy rá, mert én nem :D ). Képzeld el a teret, amiben élünk, mint egy papírlapot. Mi csupán kettő dimenziót ismerünk, illetve plusz egy másikat (az időt). Van előre-hátra, jobbra-balra. És most fogd meg ezt a papírlapot, és gyúrd össze apró golyóvá. És képzeld a helyedet a 2D-s lényeink helyére: mit látnak ők?

Az az igazság, hogy az ég világon semmisem változott. Számukra ugyanúgy a két dimenzió létezik, maximum érzékelnek egy két érdekes tértörést (ahol esetleg összeér a papírlap teljesen). Na, most akkor erre az összegyűrt tér-papírlapra valahol, ahol szinte összeér (vagyis igazából mindenhol összeér, csak nem jól gyűrted össze :) ) ollóval csinálj egy apró lyukat. Ez a lyuk megjelenik a 2D lényeinknek is: olyan lesz, mint egy hasadék, amin át tudnak lépni. Majd húzz vonalat a lyuk egyik végétől a másikig, a rendes papíron. És simítsd ki a lapodat. A lyuk két vége hatalmas távolságra van: viszont ha átmész a lyukon, egy pillanat alatt megteszel több száz, vagy ezer fényévet. Tehát nem lépted át a fénysebességet egyetlen pillanatra sem: mégis percek alatt megtettél rengeteg fényévnyi távolságot :)

És nagyon esélyes, hogy a mi világunk is egy ilyen, összegyűrt papírlap. Legalábbis a húrelmélet szerint. Huszonsok dimenzióban. A kérdés, amit a jövendő generációknak majd meg kell válaszolni, az az, hogy emberileg létrehozhatóak-e ilyen lyukak, vagy csak természetes forrásból léteznek... De ez a jövő zenéje.

De ettől függetlenül, a fénysebesség nem átléphető. Lehet nála gyorsabban menni (elméletben) de átlépni nem lehetséges :) Ugyanúgy, mint ahogy az abszolút nulla fok sem elérhető. Nagyon megközelíthető, de az az érték, ahol már minden atomi mozgás leáll, és megszűnik a térfogat bármiféle jelentése, nem elérhető. Egyszerűen fizikailag nem lehetséges, mert minden atomi mozgás leállna, ígyhát nem is lehet addig hűteni semmit :)

2011. máj. 8. 08:41
 20/33 anonim ***** válasza:

Köszönöm a válaszodat,de komolyan!:)

Látszik,hogy nem vagy egy hülyegyerek,értelmes dolgokat írsz..

Nem kötekedni akarok,csak lehet,hogy picit másképp gondolkodok,nem tudom..Vagy csak ennyire hinni akarok benne..

DE!!

1, Magyarul a féreglyukat próbáltad magyarázni.Hallottam róla,ismerem az elméletet.De ez csak elméletben működik!Ezt az égvilágon egy ember sem tudta megcsinálni.Tehát erre meg én mondhatnám,hogy elméletben persze lehet,de ez nem fog működni.Maradjunk annyiban,hogy hiába vannak a képletek,meg ki is jön,hiába mondják,nincs a gyakorlatban bizonyítva!Tehát magyarul nincs ilyen.Nem?Pedig a jövőben erre is lehet gyakorlati megoldás,ki tudja..

2,Tudom én is,hogy a fénysebességet nem lehet túllépni úgy,ahogyan mi próbálkozunk vele.De kérdezem én,honnan tudod te,vagy bárki a világon,hogy milyen számunkra ismeretlen energiaforrások vannak,amiket majd valamikor fel fognak fedezni.Vagy nem..

Ott van pl az antianyag..az atomenergia hozzá képest semmi..Már antianyagot is előállítottak,igaz,nagyon keveset,és drága a tárolása.Mágneses mezőbe tartják.De honnan tudod,hogy pl 300 év múlva hogyan fogják előállítani?Honnan tudod,hogy pl antianyag nagy mennyiségben hogyan viselkedik?Lehet,ha egy antianyag elpusztít egy anyagot,kifejt x energiát.De ha két antianyag teszi ugyanezt?Vagy összeadódik az energia,vagy hatványozódik.Ezek is csak számítások.És mint tudjuk,a matematika párszor már csődöt mondott,mert a természetben vannak,amik fittyet hánynak a normális gondolkodásnak.

És az antianyag csak egy példa.Honnan tudod,hogy milyen energiaforrások vannak az univerzumban,amiről fogalmunk sincs?60-70 éve az antianyagról se volt senkinek fogalma.

Én nem azt mondtam,hogy holnap túl fogják lépni,de hogy mi lesz a jövőben..azt nem tudhatod..vagy ha tudod,jelentkezz Nobel-díjra.:)

Tényleg nem kötekedni akarok.

Én úgy fogalmaznám meg a az egészet,az ember a jelenlegi technológiájával,fejlettségi szintjével nem tudja túllépni.De hogy mi lesz holnap....

És erre lehet írni,hogy nincs annyi energia...kérdezem én..Honnan tudod?

De köszönöm a válaszodat.

Érdekel a téma,de csak amatőr szinten.Lehet,hogy baromságot írtam,bocsi érte!

2011. máj. 8. 19:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!