Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Értelmezhető a világegyetemben...

Értelmezhető a világegyetemben abszolút értelemben vett mozgás (irány és sebesség) és az mérhető?

Figyelt kérdés
Mondjuk a háttérsugárzáshoz képest. Arra alapozva, hogy ha a táguló világegyetemet a szokásos felfújódó lufis példával szemléltetjük, ott is kijelölhető tetszőlegesen mindig 1-1 olyan pont, ami "ugyanott marad" és egy csomó olyan, ami abból az 1-ből elmozdul. Tehát mondjuk, ha teszek filccel egy pontot rá és ebben a pontban végzek méréseket, meg ebből elmozdulva. Ha a háttérsugárzás mindenhol és minden irányban egyforma, akkor elmozdítás esetén ki kellene jönnie a sebességkülönbségnek.
jan. 21. 10:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
#10 Te nagyon nem vagy képben.
jan. 22. 11:49
 12/19 anonim ***** válasza:

Abszolút irány és sebesség nincs, de a háttérsugárzáshoz lehet viszonyítani.

Az ugyan minden irányból jön, és fénysebességű, viszont van neki egy Doppler eltolódása, ami alapján úgy tudom, 700 km/mp a Naprendszerhez képest. Dávid Gyulát nézd meg.

jan. 22. 12:32
 13/19 anonim ***** válasza:
Pont én vagyok képben. Nem létezik abszolút mozgás, abszolút koordinátarendszer a vákuumfluktuáció is ingazdozik
jan. 22. 12:43
 14/19 A kérdező kommentje:

13.

Márpedig nagyon sok helyen van erről adat és fizikusoktól is.

jan. 22. 13:38
 15/19 anonim ***** válasza:
Nincs adat kérdező, de sok dolgot lehet félreérteni. Előző kérdésedre, igen, megbeszéltem magammal (gondolkodtam).
jan. 22. 15:12
 16/19 anonim ***** válasza:
Nem létezik abszolút mozgás, abszolút korrdináta rendszer sem abszolút idő, de abszolút inercia rendszer sem
jan. 22. 15:29
 17/19 A kérdező kommentje:

15,16.

A Wikipédián ez található: "A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás hőmérséklete az égbolton majdnem egyenletes (izotróp). A Szűz csillagkép irányában néhány ezred fokkal melegebb, mint az ellenkező irányban. A sugárzásnak ez a dipólus jellege megmagyarázható azzal, hogy a megfigyelő (azaz mi, tehát a Tejútrendszerünk) 627 km/s sebességgel mozog a sugárzás nyugvó rendszeréhez képest az említett irányba."

A mérés tehát a Doppler-effektuson alapul, a háttérsugárzás kék ill vöröseltolódást szenved, ezért egy nagyon picivel más hőmérsékletűnek mérhető az égbolton az az irány (illetve az ellenkezője).

Szóval meg is válaszoltam magamnak, tanuljatok.

jan. 22. 18:39
 18/19 anonim ***** válasza:
Kérdező... a 12-es válasz mond neked valamit?
jan. 23. 08:14
 19/19 A kérdező kommentje:

18.

Egyezik. De nem is neked címeztem.

jan. 23. 08:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!