Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Releváns alternatíva a cukor...

Releváns alternatíva a cukor helyett a mézet ajánlani?

Figyelt kérdés

Nagyon sok rossz ömlik az internetből a különféle mesterséges édesítőszerekről. Olyanokat írnak, hogy a legtöbb rák előidézője, mások pedig strokot okoznak. Így a cukor helyettesítőjeként a mindennapokban már alkalmatlanná vált. Ha nem akar az ember cukrot fogyasztani, mert candida, cukorbetegség, elhízás, rák generátora a testben miket használhatnánk?


Megkérdeztem a házi orvosomat erről, aki az asszisztensére mutatott. Ő mézet javasolt nekem. Az interneten a magukat spirituális, tudományos guruként hirdetők is mind mézet javasolnak. A közbeszédben a méz a legelterjedtebb, mint egészséges alternatíva. Én magam utána néztem és a méz legnagyobbrészt cukrot tartalmaz, tehát ugyanott vagyunk egy nagy kerülővel 😂


Most belegondoltam, hogy pl; sütéshez, főzéshez simán hőre elbomlanak a mézben levő jótékony vegyületek és ugyanolyan cukrot eszünk. Az ára viszont sokszorosa a cukorénak. Releváns alternatíva a méz?



2024. márc. 23. 11:55
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
27%

Cukor, és cukor között vannak különbségek, ha az eltérés nem is túl nagy.

A glükóz, fruktóz, szacharóz nem pontosan ugyanaz a cukor, de mingegyik cukor.

A méz zömében fluktóz (gyümölcscukor), a répa, és a nádcukor szacharóz.

Ezeket külön érdemes tanulmányozni, hogy mi a közös, és mi a különbség.

Nagy mennyiségben fogyasztva egyik cukor sem az egészség záloga, és csak korlátozásokkal tudják kiváltani egymást.

Azt valószínűleg senki nem vitatja, hogy kis mennyiségben a méz hasznos összetevőket is tartalmaz, de nem tudja kiváltani a krisálycukrot, pl sütéshez, főzéshez a kristálycukor helyett mézet adva nem ugyanaz ledz az eredmény.

Teában sem, de az gyorsan megszokható, és azért a két édesítőszer ára sem egy szinten mozog.

A modern tudomány mindrnről képes bebizonyítani, hogy káros az egészségre... úgy is van, az élet törvényszerűsége.

Olvastam olyan tanulmányt, hogy az oxigén is káros, a végkövrtkeztetés az lett, hogy káros, de nélküle nem lehet élni, és aki él, idővel "eloxidálódik" (megöregszik)

2024. jún. 16. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/43 anonim ***** válasza:
24%

A földtörténet első, igazán nagy (90%-os) kihalását az oxigén okozta.

Az a vicc, hogy ráadásul nem 1000 év alatt, hanem sok 100000 év alatt. Egysejtűeknél, ahol aztán igazán gyors a szaporodás és nagy a mutáció.

2024. jún. 16. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/43 anonim ***** válasza:
0%

"A glükóz, fruktóz, szacharóz nem pontosan ugyanaz a cukor, de mingegyik cukor."


Csupa mellébeszélés, a szacharóz dupla szénláncú nehezen emészthető cukor, a glükóz, fruktóz egyszeres szénláncú, szuper könnyen emészthető cukor.

Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a szacharóz a boltban kapható formájában tkp. a legjobban denaturált, iparilag finomított élelmiszer, ami az eredeti cukorrépa lecsupaszított kivonata, akkor teljessé válik a kép: értelmes ember ezt ha csak teheti, elkerüli.

2024. jún. 25. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/43 Mojjo ***** válasza:
79%
@23: A szacharóz egy pillanat alatt monomerjeire bomlik a vékonybélben, abszolút semmiféle megerőltetést nem jelent a szervezet számára a megemésztése. Meg miféle megfogalmazás már az, hogy dupla szénlánc? Biztos vagy te benne, hogy tudod, mit beszélsz?
2024. jún. 25. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/43 anonim ***** válasza:
#23 (22:13) - szuper! Így nekünk épelméjűeknek több normális répacukor marad!
2024. jún. 25. 22:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/43 anonim ***** válasza:

24-es: monoszacharid vs. diszacharid

"legjobban denaturált, iparilag finomított élelmiszer, ami az eredeti cukorrépa lecsupaszított kivonata"

Lásd "Sugar blues" és hasonló könyvek a témában.

2024. jún. 29. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/43 Mojjo ***** válasza:
100%

@26: Nem gondolom, hogy egyáltalán a hozzászólásomat megértetted.

Megpróbálok segíteni és lassabban leírni újra.

A 23-ban tett állításoddal szemben a szacharóz nem nehezen emészthető. Két monoszacharid összekapcsolódásával jön létre - ezt fordítottad le valahogy "dupla szénlánc"-nak -, amely kapcsolatot a szervezet nulla megerőltetéssel felbont.


Ha nehezen emészthető lenne, akkor nem emelné meg hirtelen a vércukorszintet - ami egyébként ráadásul sok esetben előnyös is lenne -, de megemeli. Ebből is látszik, mekkora hülyeség nehéz emészthetőségről beszélni.


Nem sugar blues-t kellene olvasnod, hanem a gimis kémia könyvet elővenni, többre mennél vele.

2024. jún. 29. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/43 anonim ***** válasza:
48%

Abban a könyvben és jó néhány hasonlóban leírták, milyen betegségeket okoz és miért denaturált szer a hagyományos "répacukor". Ha neked annak a felfogása okoz nehézséget, azon nem tudok segíteni.


A nehezen emészthetőség relatív, de a monoláncú szacharidok szívódnak fel a legkönnyebben, ezt senki sem vitatja.

2024. jún. 29. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/43 Mojjo ***** válasza:
100%

@28: A 21-es, amibe belekötöttél, molekulákról beszélt. Szacharóz, glükóz, fruktóz molekulákról. Amik esetében a világon semmi értelme arról beszélni, hogy "denaturált", vagy sem, egész egyszerűen ez a szó nem értelmezhető rájuk.

Az pedig, hogy a "monoláncú" szacharidok szívódnának fel a legkönnyebben, egyszerű tárgyi tévedés. Nézz rá a szacharóz, majd a fruktóz glikémiás indexére. Azt láthatod, hogy a fruktóz lassabban fogja a vércukorszinted megemelni. És ez csak egy példa. Egész egyszerűen nem attól függ a dolog, hogy mono- vagy diszacharidról van szó.

2024. jún. 29. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/43 Mojjo ***** válasza:
71%

Az a helyzet, hogy az, hogy elolvasol egy, vagy több propagandakönyvet arról, hogy milyen rossz és gonosz dolog a cukor, még semmiféle valós áttekintést nem fogsz kapni arról, hogy valójában mi is egy cukor kémiailag, miben különböznek egymástól, a szervezet hogyan dolgozza fel az egyiket és a másikat stb stb. Mert nem kémia és nem biológiakönyvek. Hanem olyan könyvek, amik egy cél érdekében íródtak: profitért. Az, hogy milyen rossz dolog a cukor, nagyon egyszerű üzenet, amire nagyon könnyen felülnek a hasonlóan egyszerű emberek, és veszik az ilyen könyveket, aztán dől a lé. Ilyen egyszerű.

Ettől persze nem lesz jó a cukor. A kristálycukor sem. Cukor kell az ember normális működéséhez, de igen, valóban nem mindegy, milyen formában és mennyit visz be az ember. De ezt sem profitért íródott szenzációhajhász könyvekből fogod megtudni.

2024. jún. 29. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!