Ez az egyenlet hogy következik az 1.2-ből és az 1.3-ból?
Az esetleges későbbi érdeklődők kedvéért még egyszer leírom, amit a 20:48-as válaszban is írtam kicsit más szavakkal:
> „Ja persze, higgyem el, hogy akinek van alapvető tudása, az majd elsőre megérti, hogy az a két i valójában két különböző i.”
Akinek van alapvető tudása, az érti, hogy az a két i pontosan ugyanaz az i. Egy tetszőleges tömegpont indexe.
Olyan dolgokra is szükség van, hogy két különböző tömegpontot között ható erő, a két különböző tömegpontot összekötő vektor,… Az ilyen dolgoknak értelemszerűen két-két indexe lesz, az első az egyik tömegpont indexe, a másik a másiké. Amikor az összes ilyen páron végig szeretnénk menni, akkor először fel kell sorolni a j első lehetséges értékéhez tartozó összes lehetséges i-t, aztán a második lehetséges értékéhez tartozó összes lehetséges i-t, és így tovább.
Tehát igen, ebben az értelemben j és i is ugyanúgy egy-egy tömegpont lehetséges indexe (de egy dolgot két különböző módon jelölni elég gyakori dolog a matematikában, szóval nem értem, hogy az miért lenne gond, két különböző betű értéke lehet ugyanaz), csak amikor a tömegpontpárokat soroljuk fel, akkor két különböző tömegpont indexeit használjuk, amik nyilván különbözni fognak, azokat muszáj is különböző betűvel jelölni.
Nem, nem muszáj különböző betűvel jelölni. Sőt, jelen esetben a lehető legjobban el van bonyolítva az U felírása.
Nézzük meg jobban ezt a dupla szummát kifejtve:
Úgy kezdődik, hogy m1*m2/r12 + m1*m3/r13 + ...
Viszont később lesznek olyan tagok is, hogy m2*m1/r21 és m3*m1/r31
Ezek pontosan megegyeznek a korábbi tagokkal. Vagyis mindössze annyit kellett volna írni az első szumma helyett, hogy "2*", és ugyanazt kaptuk volna.
Nemde?
Azt mondtam már, hogy próbáld ki, hogy n = 4-re vagy 5-re bontsd ki teljesen a képleteket. Ez megtörtént?
Igen, lehet máshogy is írni, ha kihasználjuk, hogy az (i, j) párra ugyanazt az értéket kapjuk, mint a (j, i)-re, de akkor is kell a két szumma. Szóval nem, nem ilyen egyszerű. Kis ötlet: ha csak lecseréled az első szummát egy 2-es szorzóra, akkor hol lesz az m7*m9/r79 (vagy az m9*m7/r97) tag?
Rosszul írtam. Nem csak annyit kellett volna írni, hogy "2*"
Az egész matematikát úgy kellett volna felépíteni, hogy ne kelljen dupla szummát használni, egy ilyen egyszerű képlet felírásához.
Nem, mivel ha csak egy summa van, akkor csak az r12 r13 r14…r1n tagok lennenek. A ket szumma kell.
Azt lehet csinalni, hogy a
sum i=1…n sum j=i+1…n es igy nem kell az 1/2 es nincs ketszer szamlalas. De sokszor az egyszerubb ha szimmetrikusok a szummak, es csak egy 1/2el kompelzaljuk a ketszer szamlalast.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!