Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez az egyenlet hogy következik...

Ez az egyenlet hogy következik az 1.2-ből és az 1.3-ból?

Figyelt kérdés

[link]

Az "Ugyanis pl." utáni első sort nem értem.

2023. nov. 12. 12:20
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
i egy index ami indexeli a részecskéket. A szumma a részecskékre megy, tehát értelemszerű, hogy azt az indexet használjuk rá, ami a részecskéket indexeli. De jelölheted bármivel a szumma "változóját", rajzolhatsz akér egy házikót is, az is teljesen ugyanazt fogja jelenteni.
2023. nov. 12. 18:51
 12/44 A kérdező kommentje:
Ha szerinted lehet ezt a két dolgot ugyanazzal a betűvel jelölni, akkor szerinted az f(x)/x is azt fogja jelenteni, hogy az f(x)-et elosztjuk az egyik x-szel, mondjuk az 5-tel?
2023. nov. 12. 19:03
 13/44 anonim ***** válasza:

"OFF

Hú az anyja… '96-ban még adtak ki írógéppel írt tankönyvet?…"

Igen. Én is az ELTE TTK-ra jártam a 2000-es évek elején-közepén. Nekünk is rengeteg egyetemi jegyzetünk pont ilyen formátumú volt. Sőt, volt olyan tanárunk (analízis, algebra), akik ezt annyira megszokták, hogy táblára krétával is így írtak. Na, nem a betűtípusra gondolok. Hanem római I. helyett kis írott "i." betűt írtak. Római II. Helyett: ii. Stb. De olyan is volt, hogy még hagyományos fóliás írásvetítőt használtak. Pedig annyira nem a számítástechnikai őskorban volt ez. 2007-ben végeztem.

2023. nov. 12. 19:16
 14/44 anonim ***** válasza:

Az f(x)/x az azt jelenti, hogy az f(x) el van osztva a változójával.

De nem értem mit nem értesz már.

2023. nov. 12. 19:20
 15/44 anonim ***** válasza:
Esetleg azt próbálhatod még meg, hogy például n = 4-re szépen elkezded vezetni magadnak a képletek a szummák nélkül, tehát kiírva minden tagot. A 10. oldal elejétől az (1.2)-es képletig ez nem megcsinálhatatlanul sok, és akkor talán ráérzel az indexekre. Ha befotózod, akkor az alapján könnyebben el tudjuk majd magyarázni, hogy hogyan jön ki az (1.3)-as. (Vagy hogy mit rontottál el menet közben…)
2023. nov. 12. 19:51
 16/44 A kérdező kommentje:

Már rég megértettem a kérdést. Arról beszélek, hogy ez a könyv alkalmatlan az égi mechanika elmagyarázására. Ahány ember, annyiféleképpen fogja érteni a könyvben leírt szavakat.

2023. nov. 12. 20:31
 17/44 A kérdező kommentje:
Ahogy az összes többi fizikakönyv is, ti persze ezt következetesen tagadjátok.
2023. nov. 12. 20:32
 18/44 anonim ***** válasza:

> „Már rég megértettem a kérdést.” Írtam is, hogy köszönöm szépen a válaszokat!

Ó… Ne haragudj! Úgy láttam, hogy még mindig vannak problémáid a jelölésekkel. De ez esetben szívesen! Örülök, hogy sikerült segítenem.

Ha valaki más is idetévedne ezek után:

> „A U szummájában lévő i változó egy teljesen más i, mint a dU/dxi-ben szereplő i?”

Nem, az még véletlenül pont ugyanaz az i.

De a fizikakönyvekben tényleg tud olyan lenni, hogy különböző dolgokat jelölnek ugyanazzal a betűvel, és ezért fontos lesz érteni a kontextust. Mikor tanultam ezeket a dolgokat, akkor gyakran csináltam olyat, hogy a könyv mellett csináltam magamnak is a levezetést teljesen más jelölésekkel, ahol véletlenül se jelöltem különböző dolgokat ugyanúgy.

Ugye ha valaki például azt mondja, hogy „égő”, akkor az is jelenthet több dolgot a szövegkörnyezettől függően, mégis értjük általában, hogy mire gondol. Nekem van vagy 100 ismerősöm, aki elég egyformán érti ezt a három oldalt.

2023. nov. 12. 20:48
 19/44 anonim ***** válasza:

Nem, a szöveg es a kepletek egyértelműek, neked nincs meg a matek tudásod hozzá hogy értelmezni tudd. Ugyanígy az összes többi fizikkönyvvel.

Mivel ezek egyetemi szintű tankönyvek, feltételeznek egy előtudást. Ha az a tudás megvan akkor könnyen érthető, ha nincs, akkor nem. De ez hogy nem érthető, az az olvasó hibája nem a könyvvé, hiszen nincs meg a megfelelő szintű tudása.

Pl elkezdesz olvasni egy matek könyvet az integrálásról, úgy hogy nem tudod mi az a függvény. Ekkor az olvasó a hülye, hiszen először meg kéne tanulnia mik a függvények, és csak utána nekiállni az integrálásnak. Nem a könyv ami jogosan feltételezi, hogy olyanok fogják olvasni, akik értik a matematikai alapját a leírtaknak.

2023. nov. 12. 20:50
 20/44 A kérdező kommentje:
Ja persze, higgyem el, hogy akinek van alapvető tudása, az majd elsőre megérti, hogy az a két i valójában két különböző i.
2023. nov. 12. 20:59
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!