Gondolkoztatok már azon, vajon az evolúció miért hozott létre két szemet? Az világos,hogy a térlátáshoz kettő kell, tehát a két szemmel rendelkező egyed jobban túlélő mint ha egy lenne.
Azt nem tudom van-e erre valami konkrét statisztika. Esetleg labor körülmények között megfigyelt populációkban biztos nyomon követik melyik generációban milyen egyedek születnek. Aztán majd a kísérlet irányát figyelembe véve eldöntik mennyi az arra alkalmas (a mesterséges tenyésztés is evolúció, csak ott a környezet helyett az ember szelektál, de amúgy lényegében ugyan az).
Annyit tudok ,hogy a mutációk hasznossága környezetfüggő. Klasszikus példa ,hogy ha születik egy, a társainál kicsit halványabb bundájú egyed az most előnyös vagy sem? Hát ha egyre havasabb a környezet akkor igen, ha nem akkor nem annyira.
Viszont a mutációk sokszor nem egyértelműen előnyösek vagy hátrányosak. Inkább egy skálát képzelj el ahol a mutációk többsége a két véglett között valahol a “semleges” zónában van. Te is meg én is meg mindenki más is tucatnyi mutációban különbözik a szüleitől, még tucatnyival a nagyszüleitől stb, s mennyi ebből az egyértelműen ilyen vagy olyan? Na ugye. Nem különösen tolják el a túlélési és szaporodási esélyeinket egyik irányba sem, viszont ez is variáció. S a változó környezet (=változó szelekciós tényezők) miatt néha egy addig semleges vagy épp kissé hátrányos tulajdonság válik előnyössé, lásd például: sarlósejtes vérszegénység a malária sújtotta területeken. Vagy a nagy kihalási események túlélőit is elővehetnénk. Jól ismert példa a nem-madár dinoszauruszok kihalásával teret hódító emlősök.
Miért van 2 szem?
A evolúció során nagyon korán már megjelent a bilaterális szimmetria, (gyakorlatilag a laposférgeknél) ami azt jelenti, hogy az állatnak egy hossztengelye van, ami jobb-bal szimmetrikus egymással, és a legtöbb szerv, szervrendszer követi ezt a szimmetriát.
Ez egy nagyon jól bevált, egyszerű mintázat, ami tovább ment a fejlettebb szervezetek felé. A magasabbrendű állatok gyakorlatilag mind bilaterálisan szeimmetrikusak egymással.
"milliárd aminosav van sorba rendezve a DNS ben"
(Pár) milliárd nukleotid. Aminosavak a fehérjékben vannak.
"Ha jól tudom a jelenleg ismert legrövidebb DNS lánc ami már egysejtűt tud működtetni kb 300 bázisból áll. "
Annál biztos több. 300 bázis egy fehérje lekódolására sem igen lenne elég. Ne 300 gént akartál írni? Mert a gének minimális számát kb. aköré szokták tenni.
300 bázisnál még a vírusoknak is nagyobb a genomjuk. A vonatkozó wikipedia oldal alapján a legkisebb vírus genom 1759 bázisból áll. (A legkisebb baktérium genom meg több, mint százezerből, és ez még nem is szabadon élő baktériumra vonatkozik.)
Milyen élőlényekben? Milyen környezetben? Ezek nagyban befolyásolják az arányt. Konkrét arányt egyébként nem találtam, de az alábbi cikkben úgy számolnak, baktériumtenyészetben átlagosan 4*10^-9 (0,000 000 004) mutáció fordul elő generációnként sejtenként.
Az utolsó mondatomban azt akartam írni, hogy ennyi ELŐNYÖS mutáció fordul elő generációnként és sejtenként. A teljes mutációs ráta nyilván magasabb.
#23 sadam87
“Ne 300 gént akartál írni? Mert a gének minimális számát kb. aköré szokták tenni.”
Az lesz az, köszi! Halványan derengett ,hogy 300 *valami*, de úgy néz ki jól ellőttem már csak a méretarányok miatt is.
1. kérdés, hogy mennyire tudsz azonosulni, és mennyire tartod magasztos célnak a gyerekeid nevelését. Az emberek 99+%-ának az egyetlen lehetősége, hogy valamilyen "nyomot" hagyjon a jövőben, hogy utódai vannak, akik emlékeznek, ápolják az emlékét kb. 1-2-3 generációig.
2. A legtöbb vallásnak spirituális jellege van, amely feltételezi egy hallhatatlan lélek létét. Tanulmányozd ezeket, légy vallásos. Nagyon sok tanulmány kimutatta, hogy a vallásos, spirituális emberek boldogabbak, tovább élnek, jobb minőségű emberi kapcsolataik vannak, csomó mentális betegségtől védettek.
3. Egyébként, biztos, hogy van a vallásosság védő hatásában valami igazság, ha belegondolsz, a föld alatt elrohadni sokkal depresszívebb gondolat, mint angyalok között sétálgatni a mennyországban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!