Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A teremtéshez mint lehetőséghe...

A teremtéshez mint lehetőséghez hogyan áll a tudomány?

Figyelt kérdés

Mondhatjátok, hogy a tudomány a bizonyított dolgokkal foglalkozik, de még ez sem mindig igaz. A kérdésem abban áll, hogy mivel nem tudjuk a valóság pontos mibenlétét, így számításba vehetjük e tudományosan ezt a lehetőséget, ami vagy igaz, vagy nem, esetleg mindkettő (bár az érdekes lenne). (Mármint mennyire jogos számításba venni)

Teremtés alatt azt értem, hogy az univerzumunk és/vagy azon belül mondjuk a földi életet egy Teremtő hozta létre. Persze mivel nem tudjuk az igazságot, ezt mint lehetőséget fel lehet e ma vetni jogosan. A párhuzamos univerzumokat se bizonyította be senki se, mégis rengetegszer volt már szó róla. Nem tudom, hogy ez mennyire jó vagy rossz hasonlat, de ez jutott az eszembe.( Bár gondolom támadható ez a hasonlat valamennyire.) Tehát mivel nem tudjuk pontosan se az élet, se az univerzum eredetének pontos folyamatát, ezt is számon lehet tartani mint egy lehetséges forgatókönyvet manapság?

Ráadásul ha tegyük fel létezik Teremtő, maradhat végig titokban is, még akkor is, ha a tudósok biztosak lennének a véletlen kialakulásban. legalábbis elvileg ennyi hatalma kéne neki, hogy legyen.

A tudomány erre ma mint lehetőségre mit mond?

2022. nov. 18. 13:58
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
100%

"Mert én úgy vagyok vele, hogy abban van a fő kérdésekre a válasz, de tudományosan meg fogadjuk el, hogy nem látunk mögé, csak úgy volt és kész nem? Ez annyira magyarázza meg a szingularitással kapcsolatos dolgokat, mint egy vallás a világ keletkezését.

Persze én is azt mondom, hogy nem hinni kell, hanem tudományaosan bizonyítani dolgokat, de kicsit ellentmondásos, mert ha valamely dolgot így sem tudunk magyarázni, akkor fogadjuk el, hogy csak volt valamiért, vagy ok nélkül, és kész?"

Mi mást tudnánk tenni? Költsünk meséket a fehér foltokba, a megválaszolatlan kérdésekre, hogy ne legyenek olyan kínzóan üresek, információhiányosak? Sajnos el kell fogadni, hogy az emberek, a tudósok, a kutatók nem szuperlények, nem tudnak mindent egyik pillanatról a másikra megválaszolni, megvizsgálni, kiszámolni, mindig lesznek kérdések, amikre adott időben még nem fogunk tudni választ adni. Ez van, ilyen a világ. Ezt lehet elfogadni, beletörődni, vagy lehet valamilyen vallásba menekülni előle, ott többnyire van egy csomó megnyugtató válasz mindenre.

2022. nov. 19. 14:14
 12/42 anonim ***** válasza:

"és tágulni is kezdett"

Ezt speciel tudjuk, hogy miért.

Ezen kívül vannak arra is feltevések, hogy hogyan került oda az ősrobbanás.

Sajnos ezek egyelőre nem bizonyíthatóak. Lehetséges, hogy már találtunk pár dolgot, ami kell majd a bizonyításhoz, de még igen messze vagyunk tőle.

Közelebb leszünk nagyobb távcsövek és részecskegyorsítók készítésével, csak egy a gond: itt nem elég a kicsit nagyobb. A minimum a duplázás.

Az meg árban legalább a nyolcszorosa.

Te adnál a pénzedből azért, hogy ez gyorsabban menjen?

2022. nov. 19. 14:43
 13/42 Mojjo ***** válasza:

@12:

""és tágulni is kezdett"

Ezt speciel tudjuk, hogy miért."

Mire gondolsz, miért?

2022. nov. 19. 15:05
 14/42 anonim ***** válasza:
A gyors tágulás a gravitáció tulajdonságai miatt volt.
2022. nov. 19. 15:50
 15/42 Mojjo ***** válasza:

@14: Biztos vagy te ebben? Milyen tulajdonságai miatt?

Csak mert ha az inflációs korszakra gondolsz, akkor az egyrészt nem a tágulás kezdete, másrészt azt egy hipotetikus kvantummezőhöz az ún. inflatonmezőhöz kapcsolják, aminek nem sok köze van a gravitációhoz - amit még csak le sem tudunk írni kvantummezőként.

De lehet félreértelek és másra gondolsz. Viszont nem világos.

2022. nov. 19. 15:56
 16/42 anonim ***** válasza:

A kezdeti tágulás szerintem a kezdeti feltételekből jött: tehát vagy az előző világ okozta, vagy az adott körülmények.

Az inflációs szakaszra gondoltam. Dávid Gyula mondott pár szót a negatív gravitációról.

2022. nov. 19. 17:07
 17/42 anonim ***** válasza:
100%

Egy része a teremtésnek teljesen el van vetve, gondolok itt az élővilág kialakulására.

Az biztos, hogy az embert nem a föld porából, vagy sarából gyúrta készre valamilyen természetfeletti erő, mert evolúcióval fejlődtek ki a fajok és ugyanez érvényes a növényzetre is, innentől a természettudomány már nem is foglalkozik a biblikus magyarázattal. A Homo Sapiens attól a bizonyos közös ősből fejlődött ki, amint az gondolom köztudott.

Az agnosztikusok meg ki is mondják, hogy ha létezik valamilyen Isten, akkor az Univerzumot felőlük akár teremthette is, bár ezt még be kellene bizonyítani, de valójában őket sem ez érdekli, hanem az a folyamat, ahogy az Univerzum kialakult (vagy akár teremtődött) és a természettudományt is ez érdekli.

Egy feltételezett Isten esetleges léte nem.

Azzal nem tudunk mit kezdeni, így ez senkit nem érdekel.

2022. nov. 21. 03:02
 18/42 A kérdező kommentje:

"Mi mást tudnánk tenni? Költsünk meséket a fehér foltokba, a megválaszolatlan kérdésekre, hogy ne legyenek olyan kínzóan üresek, információhiányosak? Sajnos el kell fogadni, hogy az emberek, a tudósok, a kutatók nem szuperlények, nem tudnak mindent egyik pillanatról a másikra megválaszolni, megvizsgálni, kiszámolni, mindig lesznek kérdések, amikre adott időben még nem fogunk tudni választ adni. Ez van, ilyen a világ. Ezt lehet elfogadni, beletörődni, vagy lehet valamilyen vallásba menekülni előle, ott többnyire van egy csomó megnyugtató válasz mindenre."

Mojjo, valami nem tetszik a kommentedben.

2022. dec. 19. 13:53
 19/42 A kérdező kommentje:

"Mi mást tudnánk tenni? Költsünk meséket a fehér foltokba, a megválaszolatlan kérdésekre, hogy ne legyenek olyan kínzóan üresek, információhiányosak? Sajnos el kell fogadni, hogy az emberek, a tudósok, a kutatók nem szuperlények, nem tudnak mindent egyik pillanatról a másikra megválaszolni, megvizsgálni, kiszámolni, mindig lesznek kérdések, amikre adott időben még nem fogunk tudni választ adni. Ez van, ilyen a világ. Ezt lehet elfogadni, beletörődni, vagy lehet valamilyen vallásba menekülni előle, ott többnyire van egy csomó megnyugtató válasz mindenre."

Az nem tetszik benne, hogy ma a tudomány azt állítja ezekre a dolgokra, hogy konkrétan lehetetlen megfigyelni őket. Tehát nem hogy ma nem tudjuk, a tudomány mai álláspontja szerint SOHA SE SOHA nem tudhatjuk.

Ez miért zavar? Jó lenne letisztázni, hogy létezik e Teremtő vagy nem. Márpedig oda ez kellene. De soha nem tudjuk meg, így zavar.

Amúgy ezt nem Mojjo tól idéztem, szóval az előző kommentem megnevezése az téves!

2022. dec. 19. 13:56
 20/42 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyire releváns, de az idézett részt nem Mojjo írta. :)
2022. dec. 19. 13:56
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!