Biztos hallottatok már erről a "földelés"-ről, mint egészséget javító tevékenységről. Hogyan lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy hülyeség, vagy az ellenkezőjét, hogy működik?
Földelés (már ami nem a villamosárammal kapcsolatos): Mezitláb járás a talajon, vagy áramot vezető vezetéket beleszúrni a földbe és azt valamelyik testrészünkhöz érinteni.
Ezeket a pozitív hatásokat tulajdonítják neki:
1. Gyulladáscsökkentő. Eddig mindenki ezt írta, ez a legnagyobb előnye ami miatt annyian istenítik.
2. Depressziót, stresszt csökkenti.
3. A 2.-es hatás eredőjeként közvetetten súlycsökkentő hatása is van. Számos nő számolt be arról, hogy csak a földelés által nyugodtabbak lettek és súlyt veszítettek.
4. Libidónövelő
5. A szabadgyököket csökkenti, ezáltal a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
6. Fájdalmat csökkent, duzzanatot.
7. Javítja a vérkeringést, az alvást és az általános energiaszintet.
8. Javítja a közérzetet, az általános hangulatot.
Én elég szkeptikus vagyok mindennel, így ezzel is. Igazából nem nagyon értem, hogy hogyan segíthetne ez ezeken a problémákon. Különböző szakvizsgájú, praktizáló orvosokat is megékérdeztem erről, viszont teljesen vegyes módon válaszoltak, valaki azt mondta, hogy ennek igenis sok értelme van, ő is csinálja, meg magyarázta az elvét is (bár nem nagyon értettem) meg valaki élből elutasította, hogy humbuk és ő is megmagyarázta orvosilag, hogy miért, amit szintén nem értettem :D
és akkor ez alapján döntse el egy laikus, mint én :D
Van közületek, aki használja, valóban pozitív hatást ért el vele és teljes bizonyossággal kizárja azt is, hogy placebo? (Azaz egyáltalán nem hitt benne, de mégis bevált.. mert amúgy ilyenre is vannak konkrét esetek, ezért is érdekes..)
A legjobb egy sok csoportos klinikai vizsgálat labori körülmények között.. de egy ilyet nyilván nem tudok finanszírozni.. úgyhogy hozzátok fordulok, hátha van köztetek esetleg több orvos, vagy olyan, aki a placebo hatást kizárva ki tudja jelenteni, hogy próbálta, bevált, vagy pont ellenkezőleg, nem vált be.
"minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy hülyeség"
Ez nem így működik. Azt kell igazolni, hogy működik. Ha ezt nem lehet, akkor tudományosan nem elfogadott. Minden más ezotéria kategória.
Ez szép és jó, csak már a kérdés elején le van írva, hogy "Földelés (már ami nem a villamosárammal kapcsolatos)"
Vicces a dolog. Mert ugye az elvi létezés egy dolog, a mérés, mérhetőség még egy, és végül az emberi érzékelés még egy további.
Számos dolog van, ami áramlik, ha van miben. Továbbá ott van a levegő is, amiben folyamatosan tartózkodunk. Az nyilvánvaló, hogy van kölcsönhatás. A test folyamatosan ad le anyagot a környezetének (a táplálkozáson és kvetkezményén kívül). Bizonyos körülmények között a szél letéphet bőrszemcséket, hiszen a hámlás folyamatos jelenség.
Csak hát miféle műszer méri ezeket? Például az még elképzelhető, hogy a bőr hámsejtjeinek elvesztése speciális körülmények között mérhető.
De mikor fogja mindezt az emberi szervezet érzékelni? Mert ha megbotlasz és két métert csúszol a földön, a térded sebei nem e kategóriába tartoznak.
Ezért azt hiszem, a kérdésre a helyes válasz: Létezik. Nem mérhető ki, legfeljebb igen speciális körülmények között. Ember kizárt, hogy érzékeli, és annak gondolja, ami.
"Vicces a dolog. Mert ugye az elvi létezés egy dolog, a mérés, mérhetőség még egy, és végül az emberi érzékelés még egy további."
Igen, ez a fő probléma, hogy ezeket nem lehet egybehozni.
Pl van a röntgensugárzás, egyáltalán nem érezzük, de igenis nagy változást okoz a testben, ha sokáig érne minket, nagy sugárterheléssel járna, ami veszélyes. Viszont ez kimutatható, bizonyítható, függetlenül attól, hogy érezzük-e vagy sem, mert ott a röntgenkép bizonyítékként.
Itt van ez a földelés téma.. rengeteg ember számol be pozitív hatásáról, de ez nem lehet bizonyíték, mert ott van a placebo hatás. Ugyannakor ezt meg az kérdőjelezi meg, hogy több ember, aki szkeptikus volt ezzel, szintén pozitív hatásokat érzett, ami kizárná a placebo hatást, azonban még mindig nem bizonyítja a földelés pozitív élettani hatását, mert ez a pozitív tapasztalás másnak is lehetett az eredménye, ezen kívül nem lehet mérni, bizonyítani úgy, mint egy röntgenfelvételt.
Az a gond, hogy akárhogy kutattam a netet, meg kérdeztem meg orvosokat, nem jutottam olyan eredményre, ami miatt nagy határozottsággal ki lehetne jelenteni azt, hogy vagy hülyeség, vagy tényleg működik és valóban pozitív hatása van.
Orvosok egymásnak ellentmondóan nyilatkoznak, az interneten úgyszintén ezt látom, ahol meg azt írják, hogy működik, ott meg nem fejtik ki, hogy pontosan hogyan.. volt-e több 100 főn elvégzett kutatás placebo kontrollcsoporttal.. számomra meg ez lenne hiteles igazán, de én azzal is beérném, ha legalább az orvosok egyetértenének :D
"Ugyannakor ezt meg az kérdőjelezi meg, hogy több ember, aki szkeptikus volt ezzel, szintén pozitív hatásokat érzett, ami kizárná a placebo hatás"
Még ez sem biztos. A kísérletek abba az irányba mutatnak, hogy még az open-label placebobnak (amikor a vizsgálat alanya tudja, hogy placebot kap) is lehet pozitív hatása (bár ezt még eléggé vizsgálják):
Egyébként önmagában még enélkül sem bizonyítaná, hogy bármi ilyen hatás létezik. Nem lehet tudni például, hogy maguktól nem lettek-e volna jobban.
"az interneten úgyszintén ezt látom, ahol meg azt írják, hogy működik, ott meg nem fejtik ki, hogy pontosan hogyan.. "
Mivel minden bizonnyal az égvilágon semmi alapja nincs ennek a "kezelésnek". Ahogy írták, elég sok más módja is van annak, hogy valaki leföldelődjön. Ha például jól szigetelő cipőd van, ezt tapasztalhatod.
"de én azzal is beérném, ha legalább az orvosok egyetértenének :D"
Az mondjuk tényleg nem volna rossz...
" Pl. azt kimutatták, hogy a levegőben levő negatív ionok kedvezőek."
Erre van valami forrásod? Mert a linkelt magyar wikipedia szócikknek az erre vonatkozó része egyetlen forrást sem jelöl meg. Ellenben az angol wikipedia cikk szerint nem nagyon sikerült előnyös hatásukat kimutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!