Hol kellene forrasztanom ezen a tolópotméteren (potenciométer) a VCC-t, A0-át és a földelést? (ground)
Szimulátorhoz szeretnék magamnak egy kéziféket csinálni, ami nem csak az ON/OFF állást ismeri, hanem lehet "adagolni is".
Konkrétan ezen a youtube videón látható projekten dolgozom, annyi különbséggel, hogy bontóból vettem magamnak kéziféket, mert utcai stílusban nyomom a szimulátorozást. (A kérdés szempontjából irreleváns, csak érdekességként jegyeztem meg)
https://www.youtube.com/watch?v=kv0FTpRLFMY
A videót, ha megállítjuk 1:35-nél, akkor mutatja a forrasztási rajzot.
Hestore-ból megrendeltem az Arduino-val kompatibilis fejlesztői modult és a tolópotmétert, csak míg a fejlesztői modul esetében tök ugyanazt kaptam, mint ami a videóban is van, ezért ott egyértelmű, hogy hol kell forrasztani. A tolópotméter viszont nem pont ugyanolyan... hanem ilyen:
(Hestore-ból ezt rendeltem a tolópotméternek: [link] )
Hová forrasszam ezeken az Analog Read (sárga), VCC Power + (piros) és a Ground-ot (fekete), hogy ugyanazt kapjam eredményül, mint ami a videóban lévő, kissé másfajta tolópotméteren van?
"Mérd ki multiméterrel hogy melyik kivezetés melyik. Az a biztos."
Ugyan van multiméterem, de hogy hogy kell kimérni ezt, arról fogalmam sincs. Nekem ez teljesen új.
Megnyitottam a doksit, de sajnos semelyik oldalról nem derült ki számomra, hogy melyik lehet.
(Egyáltalán nem értek ezekhez és nem szeretném véletlenül sem rövidre zárni, kárt okozni a chipben, esetleg rosszabb esetben a laptopomban)
Ilyet találtam, viszont ez sem segítség (nekem legalábbis) mert nem úgy írja, ahogy a videóban van, hogy "Analog read" és "VCC Power" + bonyolódik azzal is, hogy 1-2-3-asból két szín is van, piros és kék és nem tudom melyiket kellene használni.
Ott van alul: [link]
Válaszd ki, hogy melyik tokozású van neked. Gyanítom hogy a jobb oldali, mivel annak van 4+2 lába, úgy, mint annak amit linkeltél és az az egyedüli sztereó (tehát dupla poti). Ha tényleg az az, akkor az 1-es láb a Vcc, a 3-as a GND, a 2-es meg a leosztott feszültség, tehát az analóg bemenetére megy a mikrovezérlőnek. De az 1-est és 3-ast felcserélheted nyugodtan, sőt, lehet hogy fel is kell, ha nem tudsz belenyúlni a szoftverbe. (Mert ha fel van cserélve, akkor pont fordítva fog dolgozni a poti, felfele tolásra fog csökkenni a középső pin felszültsége.) Úgy látom hogy a videóban sima, mono potit használnak. Amit linkeltél (és megvettél) az sztereó, tehát 2 poti van egy házba építve, amiknek egyszerre változik a középső kivezetéseiknek pozíciója a csúszkákon. Ez nem baj, egyszerűen csak nem kell használni 3 lábat, hagyd szabadon.
Kimérni meg elég egyszerű. Kezdj el méricskélni ellenállásmérő üzemmódban, de előtte told kb. középállásba a potit. Fogsz mérni 2 láb között 10 kOhm környéki ellenállást (úgy +- 500 Ohm). Ha ez meg van, akkor tudhatod, hogy az a 2 "széle" az egyik potinak, azaz az az 1-es és 3-as lába neki. Ez után már meg tudod találni a 2-es középsőt is: válaszd ki valamelyik előbb megtalált szélsőt referenciának, és ahhoz képest keress a fennmarad lábak között olyat, amin hasonló nagyságrendű ellenállást mérsz (elvileg 5 kOhm lesz, ha középre toltad). Csak 1 ilyen lesz, a többi nincs vele kapcsolatban, így azokon nem fogsz semmit mérni. Ha ez megvan, akkor meg is van mindhárom lába neki. Ellenőrzésképpen ha a középső és az egyik szélső között mérsz ellenállást ÉS közben tologatod a potit, akkor változnia kell a mért ellenállásnak. A maradék 3 láb a másik potié, ott ugyanígy végig tudsz méregetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!