Mennyi a telep belső ellenállása?
18 V üresjárási feszültségű, ismeretlen belső ellenállású telepre 20 ohmos potenciométert kapcsolunk. Ha a potenciométer egyik végpontja és a csúszka közé 6V; 0,3 A feliratú izzóval csatlakozunk, akkor a csúszka középállásában az izzó éppen az üzemi feszültségen világít.
a) Mennyi a telep belső ellenállása?
b) Milyen hatásfokkal működteti a telep az izzót?
Hiába igyekszem, nem jövök rá a megoldásra. Valaki le tudná nekem vezetni?
na szóval, még sosem csináltam potenciométeres feladatot, de most leírom, hogy meddig jutottam
4 ellenállás van akkor ugye,
először kiszámoltam egy R ellenállást (az izzó ellenállását): R=U/I=6V/0.3A=20 ohm
aztán számoltam egy eredő ellenállást, mivel az izzó párhuzamosan van kapcsolva a poti felével (?, azaz 20ohm/10ohm=10ohm), ami: 1/R'= 1/10 + 1/20 = 3/20
----> R' (eredő)= 20/3 = 6,67 ohm
ezután sorosan összeadtam az ellenállásokat (hozzáteszem, máshogy nem jön ki az eredmény, ha nem írom be a végeredményt, ami R(belső)=3,33 ohm) TEHÁT KÉNE AZ ÁRAMERŐSSÉG, amit nem sikerül kiszámolnom a belső ellenállás nélkül, legalább is nem tudom, hogyan kéne
na és akkor sorosan:
Re (másik eredő)= 10(poti fele) +3,33 (Rb) + 6,67(ez az első eredő)= 20ohm
és akkor így jönne ki az áramerősség:
I= U-null (üresjárási fesz.) / Re (legutóbbi sorosan számolt eredő) = 0.9 A
és ha ezzel az áramerősséggel számolnék, akkor kijönni a belső ellenállás
KÖSZÖNÖM A KIINDULÁSI PONTOT!! :)
segítetek rájönni erre a fergeteges feladat megoldására?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!