Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biztos hallottatok már erről...

Biztos hallottatok már erről a "földelés"-ről, mint egészséget javító tevékenységről. Hogyan lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy hülyeség, vagy az ellenkezőjét, hogy működik?

Figyelt kérdés

Földelés (már ami nem a villamosárammal kapcsolatos): Mezitláb járás a talajon, vagy áramot vezető vezetéket beleszúrni a földbe és azt valamelyik testrészünkhöz érinteni.

Ezeket a pozitív hatásokat tulajdonítják neki:

1. Gyulladáscsökkentő. Eddig mindenki ezt írta, ez a legnagyobb előnye ami miatt annyian istenítik.

2. Depressziót, stresszt csökkenti.

3. A 2.-es hatás eredőjeként közvetetten súlycsökkentő hatása is van. Számos nő számolt be arról, hogy csak a földelés által nyugodtabbak lettek és súlyt veszítettek.

4. Libidónövelő

5. A szabadgyököket csökkenti, ezáltal a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

6. Fájdalmat csökkent, duzzanatot.

7. Javítja a vérkeringést, az alvást és az általános energiaszintet.

8. Javítja a közérzetet, az általános hangulatot.

Én elég szkeptikus vagyok mindennel, így ezzel is. Igazából nem nagyon értem, hogy hogyan segíthetne ez ezeken a problémákon. Különböző szakvizsgájú, praktizáló orvosokat is megékérdeztem erről, viszont teljesen vegyes módon válaszoltak, valaki azt mondta, hogy ennek igenis sok értelme van, ő is csinálja, meg magyarázta az elvét is (bár nem nagyon értettem) meg valaki élből elutasította, hogy humbuk és ő is megmagyarázta orvosilag, hogy miért, amit szintén nem értettem :D

és akkor ez alapján döntse el egy laikus, mint én :D

Van közületek, aki használja, valóban pozitív hatást ért el vele és teljes bizonyossággal kizárja azt is, hogy placebo? (Azaz egyáltalán nem hitt benne, de mégis bevált.. mert amúgy ilyenre is vannak konkrét esetek, ezért is érdekes..)

A legjobb egy sok csoportos klinikai vizsgálat labori körülmények között.. de egy ilyet nyilván nem tudok finanszírozni.. úgyhogy hozzátok fordulok, hátha van köztetek esetleg több orvos, vagy olyan, aki a placebo hatást kizárva ki tudja jelenteni, hogy próbálta, bevált, vagy pont ellenkezőleg, nem vált be.

2022. okt. 18. 20:04
1 2
 1/16 sadam87 ***** válasza:
98%

"1. Gyulladáscsökkentő."

Nem az.

"2. Depressziót, stresszt csökkenti."

Nem hiszem (bár lehet, hogy valakinek a mezítláb járás megnugvást okoz), de a placebo hatás csodákra képes.

"3. A 2.-es hatás eredőjeként közvetetten súlycsökkentő hatása is van. "

A placebo hatás ugye...

"4. Libidónövelő"

A placebo hatás ugye...

"5. A szabadgyököket csökkenti, ezáltal a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti."

Kötve hiszem.

"6. Fájdalmat csökkent, duzzanatot."

A placebo hatás ugye...

"7. Javítja a vérkeringést, az alvást és az általános energiaszintet."

A mezítlábjárás a talp vérkeringését lehet. Egyébként meg ugye az a frána placebo hatás...

"8. Javítja a közérzetet, az általános hangulatot."

Nyilván, ha valaki elhiszi, hogy ettől jobban lesz - pláne, ha a placebo hatás miatt tényleg jobban lesz - az javíthatja a közérzetét.

Szóval jókora kamunak tűnik.

2022. okt. 18. 20:20
 2/16 qkker1 ***** válasza:
97%
Röviden: parasztvakítás!
2022. okt. 18. 20:26
 3/16 A kérdező kommentje:

Annak tűnik nekem is, csak érdekel, hogy az orvosoknak miért nincs erről egyhangú véleményük. Egyáltalán lehet-e detektálni bármilyen műszerrel is azt, hogy a testben van-e változás, ha földeljük?

Multiméterrel 2 voltos tartományban egyenáramra állítva teszteltem, de nem volt egyértelmű ingadozás feszültségváltozás, amikor földelve voltam, és amikor nem.

2022. okt. 18. 20:27
 4/16 A kérdező kommentje:
Ja, lci, ha kommenteltek, írjátok oda azt is, hogy miért jó, ha működik, vagy miért nem működik, illetve végzettséget.
2022. okt. 18. 20:29
 5/16 anonim ***** válasza:
97%

Csak én nem értem hogy hogy lehet valami mezitláb járás a talajon, vagy áramot vezető vezetéket beleszúrni a földbe és azt valamelyik testrészünkhöz érinteni? A kettőnek semmi köze egymáshoz.

Amúgy a mezitláb járás a PUHA talajon járhat pozitív hatásokkal, arra a személyre nézve aki szereti. Én pl gyerekként a homokozómban is direkt járkáltam mezítláb, meg a homokos tengerpartot is szeretem. Jó érzés, hogy nem mindig ugyanoda lépsz (nem a cipő alsó részére), enyhén változik a talpad alatt valami, s közben még puha is minden.

Szóval a 2-es és 8-as pont igaz lehet a társadalom egy részére (De pont annyira, mint ahogy van valaki aki a teától lenyugszik, s elvan a teázgatással, míg más csak jobban felcsesződik, mert utálja a teát, s azt a "parádét" is, amit mások egy teázás alatt leművelnek.)

A 4-es totál bullshit. Azt se értem, hogy jött a témához. :D

A 3-as dettó, mert még az állításon belül is vannak olyan dolgok, amiknek semmi köze egymáshoz. (depresszió, stressz - súly)

A többiben látok egy kis rációt, mert azért akárhonnan nézzük, nem túl jó, hogy a nap nagy részén bele van szorítva a lábunk egy cipőben, aminek ki tudja milyen alakja van. Az tartja az egész testünk súlyát. De az hogy ilyen biztos, pontos mélyremenő következtetéseket volt képes írni valaki, amire nincs egyértelmű bizonyíték, ha meg van is, az akkor se olyan mértékű, minthogy a dohányzás növeli a tüdőrák kockázatát, már magában egy intő jel arra, hogy ez így ebben a formában hülyeség, ahogy van.

2022. okt. 18. 20:36
 6/16 A kérdező kommentje:

Bocsi, de pl a stressz és elhízás között márpedig van összefüggés. Az agy stressz hatására kortizolt termel, ami viszont elősegíti a zsír raktározását...

Ezért is lenne jó, ha vagy olyanok valaszolnának, akik valamennyire képben vannak vagy a biológiával, vagy a fizikával, mert abból ki lehetne szopni valamit, de ezekből a légből kapott "működik" meg "nem működik" semmi komoly magyarázat meg szaktudás nélkül, na ebből meg nem derül ki, hogy most baromság ez az egész valóban, vagy van értelme... Bocs, de muszáj volt leírnom :)

2022. okt. 18. 20:43
 7/16 A kérdező kommentje:
Bocs, pontosabban mellékvesék termelik a kotizolt, az agy hatására
2022. okt. 18. 20:45
 8/16 A kérdező kommentje:

Válaszadási segédlet:

Ha működik, miért működik pontosan? Mi a biológiai, fozikai tudomány mögötte? Mi a végzettséged.

Ha nem műkődik, mi a biológiai, fizikai tudomány mögötte, mi a végzettséged?

2022. okt. 18. 20:49
 9/16 Sh4dowth3w0lf ***** válasza:
100%

"Csak én nem értem hogy hogy lehet valami mezitláb járás a talajon, vagy áramot vezető vezetéket beleszúrni a földbe és azt valamelyik testrészünkhöz érinteni? A kettőnek semmi köze egymáshoz."

Technikailag mindkettő "földelés", hiszen a tested kapcsolatba kerül a földdel, így az esetlegesen benned felhalmozódott statikus töltés, (vagy beléd vezetett áram) a föld felé tud távozni. Az most egy másik kérdés, hogy előbbinek nincs semmilyen igazolt, pozitív élettani hatása, utóbbi meg egyenesen veszélyes lehet feszültségtől és áramerősségtől függően. Egyébként pedig ha valakinek tényleg az a célja, hogy földelje magát azt megteheti úgyis, hogy megöleli otthon a hűtőszekrényt, mosógépet vagy bármilyen más elektromos eszközt, aminek fémburkolata van és épp be van dugva a dugaljba, vagy markoljon rá valamelyik gáz- vagy vízcsőre. Ha a földelés tényleg azon az elven működik, ahogy állítják (márpedig szerintem nem), akkor a fentiek pont annyira hatásosak mint a mezitlábazás.

2022. okt. 18. 22:27
 10/16 krwkco ***** válasza:

A mezitláb járásnak nagyon sok élettani hatása van. Ezt csak úgy lehetne elválasztani a kérdésben szereplő elektromos földeléstől, ha jó elektromos szigetelőképességű cipőtalp használatát hasomlítanának össze jó vezetővel. (Villanyszerelőknek nem ajánlott ez a kisérlet. :-) )

Elvileg nem teljesen lehetetlen, hogy a leföldelt állapot hat az emberre. Pl. azt kimutatták, hogy a levegőben levő negatív ionok kedvezőek. Egy leföldelt test feltehetően másképp lép reakcióba ezekkel, mint egy valamilyen potenciálra feltöltött.

Ezzel nem állítom, hogy a földelés működik vagy pláne jó hatású. Csak azt, hogy LEHET hatása.

[link]

2022. okt. 19. 07:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!