Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Determinizmus és szabad akarat?

Determinizmus és szabad akarat?

Figyelt kérdés
Segítsetek megértenem hogy lehet mindkettő igaz. Most az, hogy a szabad akarat pszichológiai élménye illúzió vagy sem másodlagos. Azt nem tudom megérteni, hogyha minden determinált. Miért dönthetek sokféleképpen, honnan jön a kétség lehetősége? Ha a kémiai folyamatok és a biológia és ìgy a viselkedés determinált, abba hogy fér bele, a döntés jelensége? Mit jelent "a dönteni" ige fizikai szempontból?

2022. aug. 24. 11:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
51%
nem írható le.
2022. aug. 26. 12:24
 12/19 anonim ***** válasza:
87%

A klasszikus a ceruzára azt mondja, hogy a modell letudná írni, de nem rendelkezünk elegendő, elég pontos információval.

Vannak kaotikus rendszerek, ahol a kezdő paraméterek legkisebb változása is drasztikus eltétérést okoz a rendszerben.

A rendszer determinisztikus, csak praktikusan lehetetlem megfelelő részletességgel megfelelő pontosságú információt szerezni.

2022. aug. 26. 13:33
 13/19 anonim ***** válasza:
54%
Isten mindent ledeterminál még szuletésed előtt,tudja hogy milyen fontos döntések elött fogsz álni és azt is tudja,hogy mit fogsz dönteni.Te a a boldog életedhez szukséges legjobb döntést fogod hozni minden esetben,hiszen csak gyszer élsz és lehet ebbe képzelni stent is de lehet,hogy az evolucio alakította így,hogy mindig a legjobb döntést hozd,hisz az ember legföbb életcélja a boldog,kiegyensulyozott,
2022. aug. 26. 13:37
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
A vallási trollkodást mellőzzük! Az "isten" szót a vallás kategóriában ejtsük ki!
2022. aug. 26. 13:39
 15/19 anonim ***** válasza:
13 as vagyok.bocs azt hittem a vallásos kategoriában vagyok azért írtam Isten,de aztán rájöttem már h ez a tudomány😅
2022. aug. 26. 13:49
 16/19 anonim ***** válasza:
Így van! Isten veled!
2022. aug. 26. 13:50
 17/19 anonim ***** válasza:
78%
Abban mi félelmetes volt, ami addig telt el az ősrobbanás óta, amig nem voltál? Ugye semmi. Ha csak minimális ismereteid vannak is az Univerzumról, akkor nem gondolhatod, hogy rövid életed ebben olyan jelentőséggel bírna, ami miatt a halálod után valami más lenne, mint a születésed előtt. Ha már elvtársazgatsz, akkor Virág elvtárs szavait idézném ide: Szerénység, szerénység!
2022. aug. 26. 14:04
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Térjünk vissza az eredeti kérdésre! Nem akartam bunkó lenni, csak a vallástrollok sértődnek meg minden szrságon. Azért jobb, ha kerülik ezt a topic-ot, ez kemény hely az ő világuknak.
2022. aug. 26. 15:29
 19/19 NTBS ***** válasza:
Tudományos érdeklődéssel.
2022. aug. 26. 15:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!