Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az ikerparadoxonban mit...

Az ikerparadoxonban mit értünk megfordulas alatt? Illetve miért van az, hogy az, aki utazik fog oregedni?

Figyelt kérdés
Elolvastam több helyen de nem értem. Valaki segít elmagyarazni egyszerűen?

2022. aug. 12. 21:43
1 2 3 4 5 6
 21/54 A kérdező kommentje:

ah értem.

Ha egy év múlva utoléri akkor ő lesz az idősebb (a földi) mert ott nagyobb mozgasvaltozas lett, nem?

2022. aug. 13. 15:10
 22/54 anonim ***** válasza:
38%

Csak egyet felejtettél el: itt az lesz az idősebb, aki KISEBBET változott.

Tehát most az űrhajós lesz idősebb, a Föld fiatalabb (a másik ikerrel együtt).

2022. aug. 13. 15:18
 23/54 A kérdező kommentje:
De itt miért fordítva? Az ikerparadoxonban pont aki nagyobbat...
2022. aug. 13. 15:23
 24/54 anonim ***** válasza:
92%

Nem.

Amikor az egyik iker itt marad a Földön, ami nem megy sehova, akkor mindig ő lesz az idősebb.

Amelyik meg össze-vissza röpköd, ÉS VISSZAJÖN - az mindig fiatalabb.

Ezt már kimérték repülőn is (atomórával, 1 év alatt), és űrhajón is (1 hónap alatt). Persze ezek nagyon kicsi sebességek, csak atomórával mérhető a különbség.

De vannak más jelenségek, ott nagyobb a sebesség, jobban is mérhető.

2022. aug. 13. 15:37
 25/54 A kérdező kommentje:

Azta így már értem ezt a részét. Bár az, hogy ez miért így van és az univerzum miért úgy működik, ahogy, arra ötletem sincs.

Te erre mit mondasz? Érdekelne nagyon a véleményed, látszik, hogy jártas vagy a témában és intelligens is.

2022. aug. 13. 15:46
 26/54 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem ezt ennél jobban én már nem tudom elmagyarázni.

Le kéne rajzolni néhány világvonalat, és megnézni a hozzájuk tartozó szabályokat.

De nagyon nehéz azt megérteni, hogy mindenhol más az idő, mások a távolságok.

Például én is írtam az előbb 1 évről... de az KINEK egy év? Mert teljesen más az űrhajós éve, és más a Föld éve.

Ezt a legnehezebb megérteni a relativitásban, és nem árt hozzá, ha valakinek jó térlátása van.

Dávid Gyulának van néhány nagyon jó videója erről, azt érdemes megnézni.

Csak vigyázz vele, mert előtanulmányok nélkül könnyű eltévedni.

2022. aug. 13. 15:56
 27/54 dq ***** válasza:
92%

Ezt a gyorsulás dolgot el kéne már felejteni. Semmilyen rendszerben, vagy semmilyen megfigyelő számára semmilyen szerepet nem játszik a gyorsulás.

Az öregedés képletében egyetlen paraméter van, és az a sebesség. Gyorsulás nincs benne.

vagyis:

- A sebesség teljesen meghatározza az öregedést, akár kicsi, akár nagy a gyorsulás

- A gyorsulás semmilyen módon nincs összefüggésben az öregedéssel, akár kicsi, akár nagy

2022. aug. 14. 10:19
 28/54 anonim ***** válasza:
38%

Senki nem mondta, hogy a gyorsulásTÓL lesz fiatalabb.

Egyszerűen csak az KELL hozzá, hogy megfelelő sebessége legyen.

2022. aug. 14. 11:09
 29/54 Tom Benko ***** válasza:
77%

Az lesz öregebb, akinek a világvonala egyenesebb. Az lesz fiatalabb, akinek a világvonala görbébb.

Legyen Jancsi és Juliska a két utazónk. Mindketten elindulnak a téridő A pontjából a B pontba. Juliska viszont útba ejti közben a C pontot, ami az AB szakaszon kívül esik.

Mivel a világvonal megfelel az időtengelynek, ezért a világvonal egyes szakaszainak hossza megfelel az eltelt időnek. Ekkor Jancsi az AB időtartamot észleli, míg Juliska az AC+CB időtartamot. Itt jön a relativitáselmélet geometriája, mert eszerint AC+CB<AB. Tehát kettejük közül annak fog rövidebb idő eltelni, akinek a világvonalán van a szakaszon kívül eső pont is. Ez a pont jelzi, nem okozza az időtartam változását.

Lényegében tehát akinek "görbébb" a világvonala, annak telik el kevesbb idő. Mivel a világvonal görbülete egy egyeneshez képest a relatív sebesség változását jelenti, fogalmazhatunk úgy, hogy gyorsulása van. Ez azonban két görbe világvonal esetén sok értelme nincsen, ezért inkább tekintsünk el tőle.

2022. aug. 14. 15:08
 30/54 anonim ***** válasza:
74%

Pontosan, ahogy Tom Benko mondja.

Két időszerűen szeparált esemény között mindig létezik olyan világvonal, amelyben a két esemény ugyanazon a helyen történik. Az ikerparadoxon esetén ez Földön maradt testvér világvonala, a két esemény pedig a két testvér elválása illetve újra találkozása. A két esemény között eltelt sajátidő ebben a rendszerben maximális, míg minden más világvonalon (amely szükségképpen tartalmaz gyorsuló/lassuló szakaszokat) az eltelt sajátidő ennél kisebb lesz.

Ezért van az, hogy a Földet elhagyó és visszatérő testvér fiatalabb lesz, mint az, aki itthon maradt.

2022. aug. 15. 13:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!