Idődilatáció csak a gyorsulás során lép fel két vonatkoztatási rendszer között?
Kifejtem, bár elöljáróban annyit mondanék, hogy laikus vagyok a témában, így nagyon is elképzelhető, hogy hülyeségeket is leírok.
Szóval tegyük fel, hogy van két inerciarendszer: A és B. Az egyik (B) a másikhoz képest a fénysebesség 99%-val közlekedik. Nyilván, amíg ilyen sebességre felgyorsul, nem lesz inerciarendszer, és ugye a gyorsulás következtében B sajátideje más lesz A-hoz képest. Amíg B fedélzetén eltelik 2 év, addig A-nál eltelik 10 év. Sacc per kábé. (Tételezzük fel, hogy 2 évig tartott az, amíg felgyorsult a fénysebesség 99%-ára).
Na most: ha ezek után mindkettő inerciarendszerként fog viselkedni, akkor megmarad közöttük a 8 évnyi sajátidő-különbség? Azaz csakis akkor lép fel idődilatáció, amíg az egyik gyorsulni fog, s nem viselkedik inerciarendszerként, s miután beálltak mindketten, nem lesz további eltérés a két helyi óra között?
Köszönöm!
"Az idődilatáció [...] Albert Einstein relativitáselméletében két körülmény során jelenik meg:
- A speciális relativitáselméletben, mikor a két vonatkozási rendszer egymáshoz viszonyítva mozgásban van, vagyis inercia-rendszerek esetén. Ezt az effektust pontosan leírja a Lorentz-transzformáció.
- Az általános relativitáselméletben, mikor a vonatkoztatási rendszerek egymáshoz képest gyorsulnak. Ezt nevezzük gravitációs idődilatációnak."
Az inerciarendszer nem azt jelenti, hogy egyformán jár az órájuk!
A gyorsan mozgó rendszerben SOKKAL lassabban telik az idő, mint nálad!
Most elmorfondíroztam, mert ismert tény, hogy az univerzumban két, egymáshoz képest egyenes vonalú egyenletes mozgást végző test "jelenideje" is eltér, távolságuktól, haladási irányuktól és sebességüktől függően.
A rel. elméleti ismereteim alapján, ha két test mondjuk egymástól kitérő pályán bárhol az univerzumban gyorsulás nélkül halad, elvileg az idejük közt dilatáció nem lép fel, de a fentiek miatt elbizonytalanodtam.
"elvileg az idejük közt dilatáció nem lép fel"
HA egyforma a sebességük!
"HA egyforma a sebességük!"
Ez a fogalom nem értelmezhető, egymáshoz viszonyított sebességről lévén szó.
Nem. Nincs köze az idődilatációnak a gyorsuláshoz. A sebességekhez van köze.
Abban az értelemben, ahogy a lendületnek és a mozgási energiának sincs köze a gyorsuláshoz csak a sebességhez: semmilyen képletben nem szerepel az 'a' viszont mindegyikben szerepel a 'v'.
Ezt a két dolgot, hogy olyan mint a mozgási energia, meg, hogy nincs a képletben 'a' betű, nyugodtan felírhatod a kezedre, jól fognak jönni.
> Na most: ha ezek után mindkettő inerciarendszerként fog viselkedni, akkor megmarad közöttük a 8 évnyi sajátidő-különbség?
Megmarad a sajátidő-különbség, sőt, továbbra is eltérő sebességgel fognak járni az óráik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!