Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A planck-egységek értelmezhető...

U. Xorter kérdése:

A planck-egységek értelmezhetőek úgy, hogy a mérhető világnak vannak alsó bitjei?

Figyelt kérdés
Például a mérhető világot leíró rendszerben véges biten leírható a sebesség, mint változó. Így vannak alsó bitek (LSB) is. Ugyanez a többi jellemzőre.

2022. jan. 9. 17:11
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Te a hurok-kvantumgravitációra gondolsz (Loop Quantum Gravity, LQG), amely jelenleg nem egy általánosan elfogadott és igazolt elmélet. Ezen a fórumon pedig nem érdemes laikusok számára egy egyelőre a fikció birodalmába tartozó elméletet sokszorosan igazolt világképként beállítani.

Amit eddig valóban tudunk, az az, hogy a fizikai világkép általánosan elfogadott szintjén (kvantumtérelméletek, Standard Modell) sem a tér, sem az idő nem kvantált. Ahogy írtam is, egzotikus elméletek léteznek, de ezek még nem általánosan elfogadottak.

2022. jan. 17. 16:17
 12/13 anonim válasza:

Én nem állítottam, hogy igazolt elmélet.

Jelenleg nics igazolt magyarázat,és nincs általánosan elfogadott elmélet az általános relativitás elmélet és a kvantummechanika közötti ellentmondásokra. A Standard Model erre nem alkalmas.

A töbféle elmélet közül (húr elmélet, hurok elmélet, több dimenzió) tudomásom szerint, az a legelfogadottab amit az előző hozzászólásomban írtam.

2022. jan. 18. 10:20
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Senki nem állította, hogy a Standard modell feloldja az említett ellentmondásokat.

Azt mondtam, hogy a ma általánosan elfogadott fizikai világkép a Standard modellig tart, az pedig nem szól sem a tér, sem az idő kvantálásáról. Az a mondatod, hogy a "Ma legelfogadotabb elmélet szerint a tér, az energia, és az idő is kvantált" teljesen félreérthető, mert úgy hangzik, mintha egy mainstream elméletről lenne szó, amit ma már egyetemeken is tanítanak a kötelező tananyag részeként. Erre reagálva írtam azt, hogy ez messze nincs így, mert egyelőre csak a Standard Modell az, ameddig biztosan eljutottunk. Ezt tanítják, ez az általánosan elfogadott - ha úgy tetszik, a legelfogadottabb.

Ami pedig az alapvetőb elméleteket illeti, nem a hurok-kvantumgravitáció a legelfogadottabb, hanem a húrelmélet. Lee Smolin könyve a "Mi a gubanc a fizikával?" címmel éppen arról szól, hogy mennyire túltolják a húrelméletet, és az elméleti fizikai kutatás mennyire áldozatul esett ennek az utóbbi évtizedekben, annak ellenére, hogy ő és kollégái jóval ígéretesebbnek tartják a hurok-kvantumgravitációt.

2022. jan. 18. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!