A planck-egységek értelmezhetőek úgy, hogy a mérhető világnak vannak alsó bitjei?
Te a hurok-kvantumgravitációra gondolsz (Loop Quantum Gravity, LQG), amely jelenleg nem egy általánosan elfogadott és igazolt elmélet. Ezen a fórumon pedig nem érdemes laikusok számára egy egyelőre a fikció birodalmába tartozó elméletet sokszorosan igazolt világképként beállítani.
Amit eddig valóban tudunk, az az, hogy a fizikai világkép általánosan elfogadott szintjén (kvantumtérelméletek, Standard Modell) sem a tér, sem az idő nem kvantált. Ahogy írtam is, egzotikus elméletek léteznek, de ezek még nem általánosan elfogadottak.
Én nem állítottam, hogy igazolt elmélet.
Jelenleg nics igazolt magyarázat,és nincs általánosan elfogadott elmélet az általános relativitás elmélet és a kvantummechanika közötti ellentmondásokra. A Standard Model erre nem alkalmas.
A töbféle elmélet közül (húr elmélet, hurok elmélet, több dimenzió) tudomásom szerint, az a legelfogadottab amit az előző hozzászólásomban írtam.
Senki nem állította, hogy a Standard modell feloldja az említett ellentmondásokat.
Azt mondtam, hogy a ma általánosan elfogadott fizikai világkép a Standard modellig tart, az pedig nem szól sem a tér, sem az idő kvantálásáról. Az a mondatod, hogy a "Ma legelfogadotabb elmélet szerint a tér, az energia, és az idő is kvantált" teljesen félreérthető, mert úgy hangzik, mintha egy mainstream elméletről lenne szó, amit ma már egyetemeken is tanítanak a kötelező tananyag részeként. Erre reagálva írtam azt, hogy ez messze nincs így, mert egyelőre csak a Standard Modell az, ameddig biztosan eljutottunk. Ezt tanítják, ez az általánosan elfogadott - ha úgy tetszik, a legelfogadottabb.
Ami pedig az alapvetőb elméleteket illeti, nem a hurok-kvantumgravitáció a legelfogadottabb, hanem a húrelmélet. Lee Smolin könyve a "Mi a gubanc a fizikával?" címmel éppen arról szól, hogy mennyire túltolják a húrelméletet, és az elméleti fizikai kutatás mennyire áldozatul esett ennek az utóbbi évtizedekben, annak ellenére, hogy ő és kollégái jóval ígéretesebbnek tartják a hurok-kvantumgravitációt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!