Ahogy én tudom az idő a gravitáció növekedésével gyorsul és a sebesség növekedésével gyorsul (ha jól tudom, ez annyira igaz és mérhető, hogy a GPS műholdaknál direkt a földön rosszul kell beállítani az órát). De a sebesség mihez képest mérendő?
Mármint mivel nem a Föld a világegyetem közepe és még a naprendszerben sem a legnagyobb ezért gondolom nem a Földhöz képest változik a sebesség gyorsulásával lassuló idő.
Ha viszont nem a Földhöz (és gondolom nem a naphoz) képest akkor mihez képest kell mérni a sebességet? És ahhoz képest alapból van egy sebességünk, tehát tudnánk lassulni is annak ellenére, hogy a Földhöz képest gyorsulunk.
Remélem nagyjából érthető a kérdés ;)
Nagyjából érthető a kérdés, de nem vagyok benne 100%osan biztos
Az idő lassul gravitáció jelenlétében.
A sebességet pedig relatívan méred egy másik inerciarendszerhez képest.
A gravitációs vonalat úgy ahogy értem.
A sebességet nem. Mihez képest mért sebesség számítana az időnek?
A saját időd mindig pontosan ugyanúgy telik, soha nem változik.
Az idő változása mindig a MÁSIK idejére vonatkozik! Arra, hogy TE hogyan látod, hogyan telik az Ő ideje!
Természetesen ezt ő is máshogy látja, és mindenki más is máshogy látja. Ezek egymással sem egyeznek meg.
Igen, de a Földhöz relatív saját időm másképp változna ha a sebességem egy mondjuk (az egyszerűség kédvéért) egy 100x naprendszer távolságú pont lenne a számítási pont. De ez pont lehetne kvázi a végtelenben is. Ha felé megyek vagy elfelé akkor az különbözne.
Azaz ha az e ponttól mondjuk távolódó Földről e pont felé indulnék akkor a földhöz képest lassulna az időm hiszen lassulok. Viszont a másik irányban indulva meg gyorsulna a Földhöz képest relatív időm.
Ezt a részt nem értem. Sebesség mihez képest?
Mert az nem lehet (?), hogy mindig a földhöz képest számít. Hiszen az azt feltételezné, hogy a Föld a középpont.
Nem.
A saját időd mindig saját magadhoz képest számít.
Csak és kizárólag saját magadhoz képest.
A másik ideje is mindig saját magadhoz képest számít.
"a földhöz képest lassulna az időm hiszen lassulok. Viszont a másik irányban indulva meg gyorsulna"
Ha jól értem, a relatív sebességből adódó idődilatáció irányfüggése a kérdés, nem maga a relatív idő.
Igen. ha két időt mérünk egymáshoz képest a Földit és az úrhajónkon lévőt és a kettő hogy változik egymáshoz képest.
Mert mihez képest gyorsul/lassul (a Földihez képest) a Földről inditott űrhajón az idő.
Ha pl. indítunk 360x360 úrhajót minden irányban és egyre gyorsulva egyformán távolodnak akkor:
a) vagy mind a Földhöz képest egyformán változik ahogy a Földhöz képest gyorsulva távolodnak. Ami igen fura lenne, mert akkor a Föld a minden közepe?
b) vagy valami külső ponthoz képest akkor viszont egy részük gyorsul másik lassul sőt lehet, hogy pár alig változikM
c) gondolom ez a valószínű: barommira nem tudjuk? :)
De, remekül tudjuk.
Mint mondtam: mindig hozzád képest.
Illetve, ha azt kérdezed, amikor végül visszatérnek, és ki öregszik többet: mindig az, aki kevesebbet gyorsult.
#9-re ne hallgass, nem mérsz semmit magadhoz képest, és az idődilatációnak és a gyorsulásnak semmi köze egymáshoz.
Az idődilatáció képlete
: dτ = dt/γ(v)
ahol
v a mozgó test sebessége egy rögzített rendszerben,
dτ a mozgó test óráján eltelő idő
dt a a rögzített rendszerben eltelő idő
γ a Lorentz-tényező, a sebesség egy függvénye, γ >= 1 .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!