Ahogy én tudom az idő a gravitáció növekedésével gyorsul és a sebesség növekedésével gyorsul (ha jól tudom, ez annyira igaz és mérhető, hogy a GPS műholdaknál direkt a földön rosszul kell beállítani az órát). De a sebesség mihez képest mérendő?
48-as válaszolónak:
Ezek, szerint te sem érted teljesen a relativitás lényegét. A "mozgó inerciarendszerek sajátideje lassabbnak tűnik egy állónak nevezett másik inerciarendszerhez képest" mondat pontosan azt jelenti, hogy bármely inerciális megfigyelőhöz képest mozgó másik inerciális megfigyelő sajátideje lassabb. Egymást is így látják.
Hogy miért? Az egyidejűség relativitása miatt. Ezt meg vagy érted, vagy nem.
Na akkor egyszerűsítem a kérdést:
Ha elindulna nagy sebességgel a 3D tér 3x2 alapirányába 6 úrszonda (egy hetedik meg maradna a nulla ponton középen). Egy hónapig haladnának jelentős és egyenlő nagyságú sebességgel aztán megállnának (a középen maradt 7.hez képest 0-ra csökkenne a sebességük) és szinkronizálnák az órákat akkor ma tudjuk, hogy mennyi lenne az időkülönbség?
Azaz a hat irányban haladt hat eszköz egymáshoz és a helyben maradthoz képest mennyi idő telt le? Vajon egyenlő távolságban állnának meg egyáltalán?
A mozgás kinematikájából kiszámítható az idődilatáció, egyszerűen a sajátidőt kell integrálni az origóban ülő megfigyelő koordinátaideje szerint eltelt időintervallumban, amíg az űrhajók mozognak. A tér izotróp, tehát bármely irányban ugyanakkora az idődilatáció, ha a mozgás időbelisége is ugyanolyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!