Ahogy én tudom az idő a gravitáció növekedésével gyorsul és a sebesség növekedésével gyorsul (ha jól tudom, ez annyira igaz és mérhető, hogy a GPS műholdaknál direkt a földön rosszul kell beállítani az órát). De a sebesség mihez képest mérendő?
A #10-es elég pongyola, ott rendszer helyett _inercia_rendszer, és sebesség helyett sebesség_nagyság_ kéne hogy álljon.
#19-hez meg még hozzáfűzöm azt, hogy
: τ = ∫ 1/γ(v(t)) dt
a képlet, és közben az a(t) gyorsulásnagyság az bármilyen |v(t)|'-nél nagyobb függvény lehet, ha elég kis sugarú körön kanyarodunk.
Tehát azt kapjuk, hogy annyira nem függ a gyorsulás nagyságától az óralassulás, amennyire ez csak elképzelhető, azaz lényegében _minden létező a(t) függvényre_ ugyanannyi az óralassulás értéke, persze kell az, hogy a(t) elég nagy legyen.
a(t) a konstans 5 függvény? a(t) a TREE(t) függvény? a(t)=0 ha ha t racionális és 1 ha t irraconális?
Mind-mind ugyanannyi az óralassulás. Ennél függetlenebb kevésbé lehet valami valamitől.
Oké, az fennáll, hogy ha a(t)=0, akkor az öregedés maximális, de ezen kívül semmilyen más összefüggés nem áll fenn.
Azt értem, hogy mindenkinek saját ideje van és mindenkinek a saját ideje az igaz és nem igazabb a földi/kiindulási, attól hogy földi.
Az csak egy viszonyítási pont.
A mérések gondolom megoldhatóak lennének akkor is ha a szinkronjel "csak" fénysebességgel halad, hiszen az egy ismert sebesség.
Viszont, hogy legalább egy dolgot jól értettem:
A szinkronizáló lézer adott frekvenciájú. Ami az indítópont (gyorsan haladó űrhajó ami kicsit relatíve lassabb idejű) idejében indul.
De megérkezni a kicsit gyorsabb Földre a földi időben érkezik meg. Közben a lézer frekvenciája nem változik.
Mindig az adott pontban érvényes idő szerint ugyanannyi. Azaz az idő változik amiben a frekvenziát mérjük.
"Tehát a doppler effektust az idő folyásának változása kiküszöböli."
Próbálom ezt kiértelmezni a fenti levezetésből.
Hát, nem biztos, hogy jól sikerült.
De példa.
Ha egy űrhajó feléd közeledik, vagy te közeledsz felé X sebességgel, akkor ha valamelyikőtök a másik felé küld egy fénysugarat, ott bizony LESZ Doppler-hatás: a fény látható frekvenciája megnő.
Távolodásnál meg csökken.
Csillagászat, vöröseltolódás?
"mikor később összehasonlítják az óráikat?"
Ez attól függ, hogyan mozognak.
Valamelyiknek mindenképpen gyorsulni kell, különben nem tudják összehasonlítani az órákat, mert nem találkoznak.
#35:
Igen, erre gondoltam én is, csak egy előző kommentben írta valaki, hogy mindenkinek a maga ideje van azt kész. Viszont ennek ellentmond a doppler effektus a lézerrel. Mert a frekvenciában az idő az egyik tényező, úgyhogy ha mindenkinek a maga ideje van akkor a frekvenciának nem kéne úgy maradnia, hiszen a körülötte lévő idő változott meg.
#37:
Miért ne tudnák összehasonlítani az óráikat folyamatosan ? Lézerrel szinkronizálnak és bekalkulálják a távolság miatt fénysebesség miatti késést.
#38:
Igen, én is ezért írtam a GPS óráit, hogy azokat a Földön kompenzálják a kisebb gravitáció és nagyobb sebességhez. Tehát ez ma már (évtizedek óta) egy gyakorlati kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!