Mekkora a legkisebb nemnulla mérhető sebesség?
Éppenséggel a Planck-hossznál kisebb hosszot elméletileg sem tudunk mérni, ebből a szempontból az az "alja", de ahogy első írta is, ez nem jelenti, hogy ez egy kvantumos egység-érték.
Egyszerűen csak a mérhetőség határa.
"a Planck-hosszt az Univerzum élethosszával"
Ez most egy elméleti vagy egy gyakorlati limit?
"Ez most egy elméleti vagy egy gyakorlati limit?"
Nem hiszem, hogy jelen esetben a két fogalom szétválasztható, hiszen sem elméleti, sem gyakorlati példát nem nagyon lehet kötni hozzá. :D
Mondjuk ez igaz. Egyébként erre utaltam az elején, hogy attól függ, mennyi időt szánunk rá, vagy mennyi áll rendelkezésre. :)
Kb: v_min = legkisebb mérhető hossz / "leghosszabb" időtartam
Ezen link alapján: [link]
idézem:
[2×10^36 év múlva:] "A becslések szerint eddigre a megfigyelhető világegyetem minden nukleonja megbomlik, ha a proton felezési idejének a legkisebb becsült értékét vesszük"
Tehát, ha most elkezdjük mérni a leglassabb objektum sebességét, akkor ennél több ideig úgy se nagyon tudjuk mérni, mert nem lesz mivel.
A planck-hossz 1.616×10^-35 m.
Ez azt jelenti, hogy a legkisebb nemnulla sebesség, amit gyakorlatilag mérhetünk az 1.616×10^-35 km / 1000 / (2×10^36 × 365.25 × 24 h) = 9.2 × 10^-79 km/h.
Jól számoltam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!