Országúton lakott területen kívül hány km/h a legkisebb megengedett sebesség?
Én is szeretek kényelmesen, „sétálni” autóval. Kocsikázni. És szoktam lassan menni. De!
Csak akkor, ha nincs forgalom, vagy egészen-egészen minimális. Ha azt látom a tükörben, hogy felbukkant egy autó, akkor mérlegelem, hogy biztonságosan, könnyedén meg tud-e előzni. Azért nem 30-40 km-nél, picit gyorsítok átmenetileg, hogy ne legyen nagyon nagy sebességkülönbség.
Amennyiben jönnek szemből, vagy a terep nem olyan, hogy teljesen biztonságosan el tudjon menni mögöttem, akkor felgyorsítok 95-100 km/h körüli tempóra.
Ha ennél gyorsabb, azzal nem tudok mit tenni, de a szabályosan haladót így nem akadályozom. Aztán ha újból mód van lassúzni, akkor visszacsökkentem a sebességet. Ha nem, akkor vagy félreállok egy szép helyen nézelődni, vagy nyugtázom, ennyi volt a mai séta.
"akkor mennyi az a sebesség, ami nem számít akadályozásnak?"
A megengedett maximális sebesség. Mi a baj azzal? Többnyire az is lassabb annál, mint ami kényelmes lenne még. Egyébként az ilyen indokolatlanul tötymörgőktől elvenném a jogosítványt. Nem vagy útra való, ha nem tudsz 90-nél 90-nel menni.
Több sávos utakon előfordul, hogy a belső sávokra megszabják a minimális sebességet. Ezt külön táblán feltüntetik.
Alapesetben nincs ilyen és akár 10-el is mehetsz, szabályosan, ha ez indokolt. Itt a lényeg: indokolt!
Egy normális állapotú személyautóval, jó látási- és útviszonyok mellett legalább 80 km/h sebességet kéne menned.
#6 Azért megnézném, hogy ilyen utakon hogy mész 90-nel.
És ez még nem is kifejezetten rossz azokhoz képest, amiken szoktam járni. Rengeteg olyan út van, ahol 60-70-nél többel menni egyszerűen nem biztonságos, hiába 90 a megengedett. Vagy lehet utána javítani a futóművet. Jó úton jó körülmények között én se értem, ha valaki tök lassan megy, de menjen annyival, amennyivel szeretne, megelőzöm, aztán annyi. Ezek a sebességhatárok amúgy se mérvadóak, nálam mindig a körülmények döntenek, ha széles, sima az út, akkor megyek 110-120-szal is, de egy olyanon, ahol több a lyuk, mint az út, nem fogok a megengedettel menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!