A tükör miért vertikálisan, miért nem horizontálisan tükröz?
"akkor miért nem érezzük felcserélve a hasi és háti oldalunkat."
Azért mert a hozzánk képest oldalt álló emberek, hol így, hol úgy állnak. Egyik látvány sincs beidegződve. Nincs arrol belső képünk, hogy az ember hasának jobbra vagy balra kellene lennie.
Viszont a csocsós példám egyértelmű bizonyíték amellett, hogy nem a függőleges szimmetriasíkunk számít, hanem az elfordulás megszokott tengelye. Egyébként nem tudom miért nem érted a példát. Biztosan láttál már csocsót. Arra a játékra gondolok, ahol több sor bábú keresztrudakon van és ekörül a tengely körül pörgetni lehet őket hogy egy fagolyót rugdossanak.
Akkor a magyarázat: ez azért van így, mert nem integetőrák vagy.
Akkor nem cserélnéd fel a jobb és a bal oldalad.
:) A tükör mindent ott tükröz ahol van, ennyi. Bal lábat a bal láb oldalán, helyén tükrözi, a jobb lábat a jobb láb oldalán. A fejet a fej magasságában tükrözi. Nem lencse ami megfordítja a képet!
Ugyanígy működik a nyomda, a nyomtatás is. A régi kézi szedésű nyomtatásnál még a betűket egyenként kiszedték és azok is tükör betűk voltak, és a nyomtatás sem fordította meg csak az egyik irányban. Hanem egy lenyomatot készített.
nyomólemez és a nyomat jobbra:
tükörfordított betűk a kézi szedésű nyomtatásnál:
ugyanott adja vissza:
Egyébként az ember feküdhet is a tükör előtt és ugyanez lesz, nem fog másképpen fordítgatni semmit sem. Bal kezet bal kéznél tükrözi vissza, jobbot a jobbnál, fejet a fejnél.
----------------
Mondok két példát, hogy mit jelent, hogy jobb-bal irányban becsap minket a tükör. Fel-le irányban viszont nem.
1.
A férfi kabátok, ingek, stb... úgy gombolódnak, hogy bal oldal van felül. A nőinél a jobb. Ha lefényképezünk egy tükörben látott kabátrészletet, a néző fordítva fogja látni, hogy női vagy férfi. Ha a két nem ruháit úgy különböztetnénk meg, hogy a zseb hajtókája felfelé vagy lefele állna, a tükörbeli kép nem tudna félrevezetni.
2.
A fogyó hold C betűt formáz, a növekvő D-t. Ha tükörben nézzük a hátunk mögött levő holdat, fordított következtetésre jutunk. Ha a fogyó hold U alakú lenne, a növekvő pedig fejrefordított U, akkor a tükör nem csapna be minket.
Ez az a szimmetriasértés, ami nem magyarázható a függőleges síktükörrel. Csak azzal, hogy a megfordulásunk szokásos módja függőleges tengely körül történik.
#23 #24
Már többször leírtam: A megfordítás szerintem sem fizikai módon történik, hanem SZUBJEKTÍVEN ahogy a fenti két példa mutatja. Felesleges ismételgetned, hogy a tükör nem fordít. Felesleges rá linkeket hoznod, mert mint írtam ezt mindenki tudja.
"Nincs arrol belső képünk, hogy az ember hasának jobbra vagy balra kellene lennie."
És arról van beidegződött képed, hogy melyik kezével kéne integetnie a szemben álló embernek, amikor te a jobb kezeddel integetsz? :o :o
Egyébként bennem arról is van egy kép, hogy ha egy oldalt fordul felém, és felém néz a bal keze, akkor az arca nekem balra fog nézni. A tükörképem meg pont fordítva csinálja. Szóval nekem továbbra sem túl világos, hogy akkor szerinted miért is kiemelt a bal-jobb tengely az elől-hátul tengelyhez képest.
"Biztosan láttál már csocsót. Arra a játékra gondolok, ahol több sor bábú keresztrudakon van és ekörül a tengely körül pörgetni lehet őket hogy egy fagolyót rugdossanak."
Hú de vicces vagy. Én is tudok vicceset mondani. Azért nem értettem a példát, mert teljesen értelmetlen, amit leírtál. (Ja, bocs, ez nem volt vicces, viszont igaz.)
Az egyébként különösen tetszett a csocsós példádban, mikor elmesélted, hogy a bábunak mi hogyan tűnik a tükörben. Neurológiai vizsgálatot végeztél rajtuk, vagy kérdőíves felmérés volt?
"Ha a két nem ruháit úgy különböztetnénk meg, hogy a zseb hajtókája felfelé vagy lefele állna, a tükörbeli kép nem tudna félrevezetni."
Ez mondjuk nem meglepő, mivel akkor nem volna szimmetikus (ellenben az eredeti példával).
"A fogyó hold C betűt formáz, a növekvő D-t. Ha tükörben nézzük a hátunk mögött levő holdat, fordított következtetésre jutunk. Ha a fogyó hold U alakú lenne, a növekvő pedig fejrefordított U, akkor a tükör nem csapna be minket."
Itt függőleges tengelyt hasonlítasz össze vízszintessel. A függőleges azért elég kiemelt, tektinve, hogy abba az irányban hat a gravitáció, ami azért elég jelentős viszonyítási pont.
Lehet, hogy már írták mások is:
Ha központosan leképzed magad mondjuk a szemközti falra, akkor olyan lenne, mintha ott teljesen oldalhelyesen, de fejjel lefelé állnál. Ehhez képest mindkét tengely szerint meg van tükrözve, amit a tükörben látsz.
Nem írták.
Mi ennek a jelentősége? Milyen kapcsolatban van ez azzal, hogy a tükör egy függőleges sík és az ember szubjektív benyomásai alapján mégis kitünteti a bal-jobb irányt a fel-lehez képest?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!