Hogy tudnék nem hinni Istenben, hanem csak a tudományban?
Ateista voltam életem nagy részében, mindig is a racionalitás vonzott, szeretem, hogy a tudomány feltárja a világ és univerzum komplex mechanizmusát végtelen logikával ahelyett, hogy valami kozmikus varázsló kegyelmében bízna. Azonban az elmúlt pár évben olyan tapasztalataim vannak az életben, amelynek hatására elkezdtem hinni, hogy létezik valami felsőbb erő/intelligencia/tudat, amelynek a része az univerzumunk. Próbálok nem hinni ebben, de nem tudok. Valami biokémiai rendellenesség az agyamban?
Pozitív kimenetelű neurózis? Az agyam átveri önmagát? Vagy ne foglalkozzak vele? A probléma, hogy fizika-kémia szakon vagyok egyetemen, ahol elég nevetséges dolog ilyenekben hinni, úgyhogy szégyenérzetem is van miatta.
Az egyetlen tudományos megközelítése Istennek szerintem az, ha nem foglalkozol vele, mivel sem bizonyítani, sem cáfolni nem tudod a létét.
Röviden: Ne agyalj ezen, szégyenérzeted meg végképp ne legyen.
12:44-es vagyok
A te tapasztalataid mintázatai megegyeznek az ún. misztikusok tapasztalatainak mintázataival?
Én inkább azért szégyellném magam a helyedben, amiért szégyellni való dolognak tartod a hitet...
Ha kémia-fizika szakos vagy(amiről még nem hallottam önmagában, csak tanári képzésről), akkor pontosan tudnod kell, hogy hit és tudomány maradéktalanul megfér egymás mellett!
Kedves Kérdező,
eddig, ha jól értem, alapvetően természettudományos alapú volt a világmodelled. Az a világmodell tudja-e kezelni ezen új tapasztalataidat? Ha nem, miélrt nem? Elértél -esetleg- a világmodelled értelmezési tartományának szélére? Vagy még bővíthető az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!