Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy a búsba tudnak egyes...

Shamash kérdése:

Hogy a búsba tudnak egyes emberek a lapos Földben hinni?

Figyelt kérdés
2018. nov. 3. 23:46
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Sehogy. A nagy resze a 'laposoldhivoknek' sima troll, aki arra elvez, hogy minel tobb embert megbotrankoztasson.

A maradek meg siman dilihazba valo, kar a szot vesztegetni rajuk.

2018. nov. 3. 23:50
 2/9 anonim ***** válasza:
70%
A lapos föld hívők a 2D-sek és mindent ebbe forgatnak vissza. A földünk és egyben az univerzumunk ennek a 2D-s síknak a 3D-s holografikus képe.
2018. nov. 3. 23:54
 3/9 anonim ***** válasza:
Ez csak egy trollkodás, senki nem hisz benne.
2018. nov. 4. 00:47
 4/9 anonim ***** válasza:

Először is szerintem érdemes tisztázni mit értünk a laposföld alatt.

Az egyik eset, hogy minden megegyezik a normális világnézettel, de a Föld az egy korong. Ezt az esetet főleg akkor látni, amikor okos emberek próbálják megmagyarázni hogy a laposföld miért nem működőképes.

Na most szerintem ebben igazából senki nem hisz, mert ez a nézet nettó hülyeség. Kétlem hogy valaki aki nem fogadja el hogy a Föld az gömbszerű, annak nincs problémája azzal, hogy az összes többi bolygó is gömbszerű.

Szerintem ezért is nem térül meg soha egyetlen laposföldhívő sem, amikor a korongföld ellen érvel valaki, mert az érvelő nem volt képes felfogni, hogy a laposföldhívők miben hisznek. Az pedig hogy azt hitte, hogy a korongföldben hisznek, a laposföldhívők rájönnek, hogy őket totál hülyének nézik, és egyből elutasít bármilyen érvelést ami ellentmond a saját nézeteinek.

A tényleges laposföldhívők véleményem olyasmiben hisznek, hogy a világ az ilyen kétdimenziós szerű valami, limitált harmadik dimenzióval megsózva.

Legegyszerűbben elképzelni talán úgy lehet, hogy félreteszed amit tudsz a világról, és csak azt a megfigyelést veszed alapul, ami egy átlagember számára is elérhető, viszont nem próbálsz túl sok dolgot következtetni a megfigyelésből, hogy ténylegesen milyen is lehet a világ.

Tegyük fel hogy egy egyszerű ember vagy, aki soha nem utazott messzire, és soha nem repült repülővel. A következőket tudod megállapítani.

1. Állsz a mezőn, körbenézel, látod hogy a világ minden irányba kiterjed. Ebből meg is van, hogy a világ az valami kétdimenziós dolog.

2. Tudod, hogy ez a világ biztosan kiterjed addig, ameddig te valaha eljutottál. Ezekben a pontokban azt is láttad, hogy a világ ott nem áll meg. Történeteket is hallasz olyanoktól, akik messzebbre utaztak, hogy bizony azon túl is van valami, ahol te jártál. Vagyis a világodnak nem igazán van határa egyik irányba se, vagy senki nem találta még meg.

3. Látod, hogy a világ általánosan vízszintesnek mondható, bármelyik pontjában állsz is, tehát az összes többi pontja is biztos ilyen. Megerődödik a hited abban, hogy a világ az valami kétdimenziós sík.

4. Bár látod hogy a világodban van egy harmadik dimenzió is, de ez limitálva van alulról a föld, felülről az ég által. Az eget nem látod milyen messze van, vagy hogy egyáltalán ez most mi, valami fal vagy egyéb dolog. Csak azt látod hogy ez mindig ott van, és nagyjából ugyanúgy néz ki. Alulról a föld is hasonló, bár biztos láttál valami nagyobb árkot vagy ástál mélyre, de nem igazán tudod van-e lejjebb, ha van, akkor mi lehet ott, vagy lehet-e ennek határa. Szóval egy limitált érzékelésed van a harmadik dimenzióról.

Na most ha itt megállunk a gondolkodásban, mert az nehéz, plusz ha hozzácsapunk még pár évet, ami alatt te ebben a hitben éltél, és ez a hit igaznak bizonyult továbbra is, képzeljük el hogy jön valami fura ember, aki teljesen mást állít a világról. Ráadásul az ő nézete a sajátodhoz képest komplikáltabb, teljesen különböző is, és a te szemeddel annyira nem érzékelhető, vagy extra gondolkodást igényelne.

Ezek után szerintem érthető, hogy valaki nem akarja elfogadni hogy tényleg milyen a világ, és inkább ragaszkodik ahhoz a nézethez, amit saját maga alkotott. Nem azt mondom hogy igazuk lenne, viszont megértem miért esik nehezükre elhinni azt, hogy máshogy működik a világ, ahogy ők gondolták.

2018. nov. 4. 07:51
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Utolso: ez a remek eszmefuttatas ott akad el, hogy egysegsugaru, korlatolt es fokeppen buta emberunk mar a kozvetlen kornyezeteben is eszreveheti a gorbuletet. Eleg hozza a Balatonra lemenni, es mondjuk Aliganal megfigyelni a to masik vege felol kozeledo hajokat. Amint meg tudja magyarazni hogy sik felulet eseten miert az arbocot latjuk meg eloszor es csak utana a hajotestet, en is atterel a laposfoldhitre.
2018. nov. 4. 09:11
 6/9 anonim ***** válasza:

Előző, erre a bevett válasz "a légkör úgy töri a fényt"

Komolyan:D

Mindent megmagyaráznak maguknak

2018. nov. 4. 14:25
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Nezd, en azt a modszert valasztom, hogy aki azt mondja magarol hogy laposfold-hivo (es nem csak trollkodik, hanem komolyan gondolja), azzal egyszeruen tobbet nem allok szoba. Lehet barmilyen jo ismeros vagy barkinek barkije, nekem nem kotelezo vele joban lenni, udvariassagbol meg foleg nem.
2018. nov. 4. 15:26
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Kezdetben én is furcsálltam, de aztán eltűnődtem azon, hogy egyes politikai pártok mennyire népszerűek és innentől kezdve meg azt nem értettem, hogy csak ennyi laposföldes van...
2018. nov. 4. 22:46
 9/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

A konteóknak illetve hatásosságuknak alapvetően, általánosan megvan a pszichológiai magyarázata.

Alapból mindenkiben ott bújik a tudatalatti késztetés az ilyen konteók "benyelésére", kisebb-nagyobb mértékben, persze konteója válogatja, mivel lehet valakit megvezetni.

A "hajlam" erőssége és a konteó hibáinak kiszúrásához szükséges tárgyilagosság, ismeret, intelligencia együtt határozza meg, ki mit nyal be.

Konkrétan még az ekkora ordenáré marhaságokat is meg tudják enni viszonylag értelmes emberek, ha a konteó-fanatizmus hajlama bennük erős, akkor fanatikusan bele tudnak állni, annak ellenére, hogy más területen esetleg tárgyilagosabb a látásmódjuk.

Éppen ezért például a laposföldesek sem mind teljesen ergyák, meglepően értelmes emberek is bele tudnak fanatizálódni egy ekkora ökörségbe.

Fura az emberi agy működése. Értelmi evolúciónk iránya nem a tárgyilagos, logikus gondolkodás volt, hanem a minél jobb csoportos együttműködés és problémamegoldás, a logika előtt a csapatgondolkodás prioritást élvez. A legnagyobb hülyeségek is tudnak tábort szervezni, az oda tartozás nagyobb úr, mint a tárgyilagosság.

Mindenkiben megvan ez, ilyen-olyan területen jobban-kevésbé jelenik meg a viselkedésben, gondolkodásban, személyenként is máshogy.

Nem tudom, ki fogjuk-e valaha nőni ezt az örökséget. Aki ma viszonylag mentes tőle, meg is kapja az antiszociális jelzőt.

2018. nov. 5. 10:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!