Ha létezne egy magasan fejlett földönkívüli faj, akkor szerintetek ők felvennék a kapcsolatot az emberrel (akik tegyük fel intelligencia szinten mélyen alattuk vannak) vagy inkább csak megfigyelnék őket?
50
Csak tiszteletből belementek egy, a kérdésre csak halványan vonatkozó vitába.
A kérdésemet illetően, teljesen irreleváns most az, hogy a Földön az etikai fejlettség függ-e a technológiai fejlettségtől, vagy legalábbis van összefüggés a kettő között. Szerintem a történelemben, a példák többsége azt bizonyítja, hogy igen, de nyilván most lehet kivételeket találni.
A kérdés továbbra is a földönkívüliekről szól, és az intelligenciában magasan fejlett földönkívüliek létezésének azon forgatókönyve a valószínűbb, hogy több ilyen civilizáció van mint az, hogy csak egy. És ha csillagközi utazásra képesek akkor egymás meglátogatták, tudnak egymásról, érintkeznek egymással. És jó eséllyel van egyfajta egyezmény, aminek keretében ezek a találkozások lezajlanak, és ami a más bolygókon való élet felfedezését illeti. Fejlett civilizációknál ez elvárható, és az is, hogy nem mindegyik saját belátása szerint cselekszik. Hasonlóképpen a Földön sem cselekszik mindenki saját belátása szerint, vannak nemzetközi egyezmények amelyeket követnek az országok, nemzetek. Úgy néz ki, hogy a békés együttélésnek ez feltétele, és ezért jogosan gondolhatjuk, hogy az Univerzumban is, magasabb skálán is ugyanúgy működik ez, mint kicsiben a Földön.
Ugyanakkor a magasabb intelligencia abban is segít, hogy az ember mások helyébe képes helyezni magát, nem akar mindenképpen kárt okozni a másiknak, magasztosabb célok tűződnek ki, és nem az embernél annyira jellemző haszonszerzés dominál, mint inkább a megismerés, felfedezés, kutatás.
49
Nem, a megcáfolhatatlan érveim az itt tevékenykedő személyeket és eljárásokat illeti. Ugyanis tudom miként működnek a dolgok.
@52: Ja oké.
Nem akarlak elkeseríteni, de az én szememben - hisz pontosan tudom, hogy nem jelentettelek - ezzel csak még jobban kinevetteted magad. Pont ilyen nagy mellénnyel lőttél ugyanígy bakot az eredeti, 6-os és 8-as hozzászólásaiddal is.
"A kérdés továbbra is a földönkívüliekről szól, és az intelligenciában magasan fejlett földönkívüliek létezésének azon forgatókönyve a valószínűbb, hogy több ilyen civilizáció van mint az, hogy csak egy. És ha csillagközi utazásra képesek akkor egymás meglátogatták, tudnak egymásról, érintkeznek egymással. És jó eséllyel van egyfajta egyezmény, aminek keretében ezek a találkozások lezajlanak, és ami a más bolygókon való élet felfedezését illeti. Fejlett civilizációknál ez elvárható, és az is, hogy nem mindegyik saját belátása szerint cselekszik. Hasonlóképpen a Földön sem cselekszik mindenki saját belátása szerint, vannak nemzetközi egyezmények amelyeket követnek az országok, nemzetek. Úgy néz ki, hogy a békés együttélésnek ez feltétele, és ezért jogosan gondolhatjuk, hogy az Univerzumban is, magasabb skálán is ugyanúgy működik ez, mint kicsiben a Földön."
Ez ha így is van, abból csak annyi lenne leszűrhető, hogy a hosszútávú együttélés alapja ugyanaz a gondolkodásmód, akármilyen szinten és akármilyen fajok esetében is történik ez.
"Ugyanakkor a magasabb intelligencia abban is segít, hogy az ember mások helyébe képes helyezni magát, nem akar mindenképpen kárt okozni a másiknak, magasztosabb célok tűződnek ki, és nem az embernél annyira jellemző haszonszerzés dominál, mint inkább a megismerés, felfedezés, kutatás."
Itt viszont már megint olyan dolgokba képzelsz összefüggést, amik között nincs. Egy intelligens ember is minden további nélkül lehet pl önző, kapzsi, gonosz. Ahogy egy egyáltalán nem az intelligenciájáról híres embert is hajthatnak magasztosabb célok.
54
Oké, tehát azt állítod, hogy intelligencia és etikus viselkedés között nincs semmiféle összefüggés. És az intelligencia növekedésével az etika akár csökkenhet is???
53
Ja, hogy személyes rágalomként ért téged? :)
Elnézést, nem tudtam, hogy te is tudós berkekben mozogsz. De komolyan, nagyon sajnálom, amit írtam, ha neked ekkora fájdalmat okozott :D
"Oké, tehát azt állítod, hogy intelligencia és etikus viselkedés között nincs semmiféle összefüggés. És az intelligencia növekedésével az etika akár csökkenhet is???"
Nem, azt állítom hogy az etika eleve nem számszerűsíthető, se nem objektivizálható. Vagyis hogy eleve nincs olyan hogy etika csökkenés, meg fejlettebb etika.
57
Tehát az is lehet etikus szerinted, ha tegyük fel valakinek levágják a kezét mert lopott? És ez ugyanolyan etikus mint például amikor valakit bezárnak ezért 3 hónapra?
Tehát minden ugyanolyan etikus, etika szempontjából nem lehet különbséget tenni?
"Tehát az is lehet etikus szerinted, ha tegyük fel valakinek levágják a kezét mert lopott?"
Szerintem nem, de ez az én szubjektív véleményem a saját kulturális hátterem alapján.
Egy eltérő társadalomban ez ettől még lehet teljesen normális nekik. A saját szubjektív nézőpontjukból. Még az is lehet hogy a bűnözési statisztikáik is sokkal jobbak lennének.
Mi alapján lenne bármelyik is fejlettebbként elkönyvelhető?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!