A magyar emberek mért irtóznak a fegyverektől vagy már magától a szabad fegyverviselés gondolatától is?
Mikor alakult ki ez a nagy fegyverellenesség a magyar társadalomban?
Inkább támogatni kellene hogy vezessék be nálunk is mint az USA-ban.Ugyanis nem a fegyver öl hanem az ember.
"Egyszerűen nem létezik szerintem megbízható módszer a fegyvertartásra alkalmatlanok kiszűrésére,"
Na igen amíg pénzért bármit meg lehet venni és bárkit lefizetni ebben az országban valóban nem lenne reális szűrés.
Módszer azért van, csak itt nálunk emiatt nem működik (nem úgy működne ahogy eltervezték).
Nem mellesleg a témához tartozik még ha már szabad fegyverviselésről szól a dolog:
- Magyar állampolgárként bárki bemehet a fegyverboltba és teljesen szabadon vásárolhat magának otthonra gáz és riasztó fegyvert.
Igen ez még önmagában nem sok.
De van nem egy olyan amit gumi vagy műanyag (nem halálos) lövedékre lehet tölteni és ez teljesen legális semmilyen engedélyhez nem kötött. /Minden 18 év feletti Magyar állampolgár megteheti./
Csak példaként pár ilyen:
https://www.youtube.com/watch?v=-EY3mX7LchY
https://www.youtube.com/watch?v=Ixf-oJoxkbA
https://www.youtube.com/watch?v=zrpTD7BCtsg
https://www.youtube.com/watch?v=kO-AAAlTvQQ
Ezek már kinézetre is elég komolyak, és (nem halálos) visszatartó erejük is van. Dobtáras puska hatalmas csővel elég rémisztő lehet annak akire ráfogják.
- Merthogy rálehet, ugyanis ön és otthonvédelmi céllal (otthon) szabadon felhasználhatod. Nem csak visszatarthatod vele a támadót betörőt, de oda is pörkölhetsz!
- Aztán amennyiben még ez sem elégít ki valakit. Be lehet egy ilyennel sétálni a rendőrökhöz lajstromba vetetni és hordási engedélyt kérni rá. Macerásabb de még reális keretek közt megszerezhető. Egy ilyen "pisztolynak látszó tárgyat" ruha alatt burkoltan lehet hordani utcán tömegközlekedésen akárhol! És elvileg önvédelmi céllal használható is. Persze lesz vizsgálat meg procedúra ilyen esetben jogos volt -e közterületen stb. De mivel nem okoz jelentős sérülést így nincs is mitől félni.
- Továbbá elöltöltős "hagyományőrző" fegyvert is szabadon vásárolhat bárki akármekkora kalibert. Igen ágyút is tarthatsz! Na ezekhez ha még otthon védelemre is használni szeretnéd lőpor szükséges. Ahhoz meg engedély, meg tárolását kialakítani biztosítani stb stb.. ez már macerásabb sokkal de nem lehetetlen.
Nagyban megkönnyíti a dolgot ha hagyományőrző egyesület tagja az illető.
Ezekből a fegyverekből "éles" golyók is kilőhetőek igen nagy pusztító erővel. Otthonvédelmi célra is használható, sőt kiváló, mert akit eltalál már nem fog mást mondani mint amit te elmondasz a történtekről. (Küszöbön belül és soha ne hátulról hanem szemből! Különben dutyi a vége! Elfutó tolvajt hagyni kell elfutni!)
- De minek vacakolna valaki ilyesmivel mikor vehet számszeríjat is max 120 joule kilövőerővel.
Igaz időbe telik felajzani és megtölteni de mire rád törik az ajtót kész lesz és vadászheggyel több emberen is átszáguld.
-> Na de mégis miért nem terjedtek el akkor jobban ezek a viszonylag könnyen és legálisan beszerezhető nem halálos illetve halálos eszközök?
Ez nagyon egyszerű: Nincs rá igény!
Az átlag magyar nagyon csóró az ország 80% -a nyomorog 10% elvan és 10% jól él.
Nem vesződik senki azzal hogy a semmit őrizgesse esetlegesen drága vagy bonyolultan (némi vagy sok tanulással) kezelhető eszközökkel.
Annak a 10% nak akinek van mit őriznie annak feltételezhetően van is ilyesmi, meg őrizteti is. Kamerarendszerek, riasztó távfelügyelet, isten bocsá rendőrségre bekötött riasztója van.
Ezek mellett milyen és mekkora igény támadna valódi éles lőfegyverekre?
Semmilyen!
Nincs piaca és így a fegyvergyártók sem fogják kilobbizni a tv. -ek enyhítését.
Ennyire egyszerű gazdasági okai vannak ennek.
Majd ha az országnak és az emberek többségének sokkal jobban megy majd és lesz mire vigyázni talán. De az se most jön el!
Meg amúgy mi a fenének megölni a szerencsétlent ha pár gumilövedék után a földön fekve "bevárja" a rendőröket?
Ez is olyan dolog ami még nem került szóba.
Persze nyilván benne van az egészben a történelem (komcsik, forradalmak) meg a kultúra meg a "hagyomány" is (ui sosem volt igazán eleresztve itthon a fegyvertartás) valahol a háttérben megbújva.
De a fő okok szerintem ilyen prózaian egyszerűek!
#14: Tessék, meg van fogalmazva a lényeg lényege.
Aki a fegyverviselésről, nem is, inkább csak a tartásról, annak felelősségéről, azzal együtt járó problémákról illetve előnyökről értelmesen el tud vitázni, valószínűleg elég "érett" magához a fegyverbirtokláshoz is.
Csak ez egy igen nehezen kivitelezhető szelekciós mód lenne az engedélyek kiadására.
Még akkor is, ha a féllegális hozzájutási lehetőségeket nem is vesszük figyelembe.
Az biztos, hogy az állampolgári alanyi jogon járó fegyvertartási lehetőség nem lenne jó.
Sajnos sok ember van ebben az országban, és nem csak itt, akiknek értelmi, érzelmi és felelősségtudati képességei a konzervnyitó viselését is kockázatos akcióvá minősítik.
Egyébként én sem kezelem félvállról a magántulajdonom védelmének szükségességét, a legális lehetőségeken belül fel is készültem.
Van egy kertes ingatlanunk, ami jelenleg nem folyamatosan lakott, erre sajnos már rájöttek egy bizonyos kisebbség illusztris éjjeles műszakos képviselői.
Megtaláltuk a jeleit az éjszakai terepfelmérő tapogatózó behatolásoknak.
Első körös védelemként telepítettem az udvarban mozgásérzékelős reflektorokat, a nyusziját ez is ideiglenesen elriasztja.
Következő fokozatként ezekre kerültek rögzítő kamerák is, a refik hasznosságát mutatja, hogy egyelőre csak kutya, macska, bagoly került a felvételekre.
De a további bátorodás esetén a kamera csak némi post mortem ügyintézésben segít, ezért továbbfejlesztettük a c-tervet tettenérés esetére.
Édesapám sílécből csinált egy gyönyörű és hatásos íjat, némi gyakorlás után 15 méterről 10 centis körben tudjuk tartani a célzást. Van egy kupac tompa vessző meg pár d-terves hegyes.
Alternatívaként meg beszereztem egy paintball-puskát, saját tapasztalatom szerint egy 20 méterről bevitt találatnak is van elrettentő ereje.
Így én jelen helyzetben, legalábbis ingatlan-védelemre nem érzem a lőfegyver szükségletét.
Egy sikátoros bicskázástól nem véd, az tény, de a környékünk biztonságra még elég messze van Harlem-Bronx szintjétől, esélyek minimálisak, úgy vagyok vele, villámhárítót sem hordok magamnál.
"- De minek vacakolna valaki ilyesmivel mikor vehet számszeríjat is max 120 joule kilövőerővel.
Igaz időbe telik felajzani és megtölteni de mire rád törik az ajtót kész lesz és vadászheggyel több emberen is átszáguld."
Felejtsd el. A birtoklásáért ugyanolyan szigorú büntetés jár, mint az éles lőfegyverért, az engedély beszerzése rá meg talán még nehezebb is.
Bizonyos távolságon belül sokkal pusztítóbb fegyver, mint egy pisztoly, így is van regulázva.
A sima íj viszont továbbra is sporteszköz és otthon engedélymentesen tartható.
Felig trefasan 1514 ota a mindenkori hatalom be van szarva h a pórnep kezebe fegyver legyen.
Am.igen, hasonlo dolgok miatt lett ez tulszabalyozva.
Akinek nincs fegyvere,az fogoly,tartja a masik mondas,es ez is igaz.
A kozbiztonsagi statisztikak soha nem latott utemben javulnanak,minden ezt tagado -jellemzoen liberal- velemeny ellenere.. a csotorkolatba nezve,finoman szolván a keses,es egyeb futobetyárok, némileg "kétségbe esnének."
Az elozo melle.
A szamszerij otthon engedy nelkul tarthato
hasznalhato es onvedelemre felhasznalhato!
Jobb ha tudja mindenki, nem tudom hirtelen miota de ezen sokat javitottak torvenyileg. Persze, jellemzo, hogy ezt szinte senki sem tudja, de ennek is celja van,a hatalom reszerol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!