Milyen hatással lenne a világra, ha mindenki átállna a vegetáriánus vagy vegán étrendre?

Figyelt kérdés

2017. okt. 16. 22:51
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/79 A kérdező kommentje:
Ennyi erővel az embert is ehetitek..nektek az is csak hús..
2017. okt. 27. 14:39
 72/79 anonim ***** válasza:

Tehát megint nincs válasz.

Amúgy az ember azért sem jó, a kegyeleti tényezőkön kívül, mert minden létező betegséget nagyon könnyű lenne elkapni.

2017. okt. 27. 21:28
 73/79 A kérdező kommentje:
Mire kéne válaszolnom?
2017. okt. 27. 22:15
 74/79 anonim ***** válasza:
#70-re.
2017. okt. 27. 22:43
 75/79 anonim ***** válasza:
38%

#70:

"Tudod, a jelenlegi haszonállatok 95%-a NEM SZÜLETETT VOLNA meg, ha nem lenne rá szükség. "

Akkor folytatva a gondolatmenetet hogy a hátsó udvaromba születtél volna bele és 10 évesen fájdalommentesen megöllek. Téged érdekelne hogy azért születtél mert szükségem volt a húsodra? Pláne hogy nincs is igazán szükségem rá csak megszoktam hogy húst eszek vagy mert ízlik nekem pedig nyugodtan ehetnék növényt is? Pláne hogy ahhoz hogy megszülessél, anyádat kellett megerőszakolni? (tudniillik a mesterséges megtermékenyítés az)

Képzeld el hogy egy idegen földönkívüli faj csinálja ezt konkrétan veled. Rendben lennél vele? Humánusnak tartanád őket?

""sosem képzelik magukat szegény állat helyébe."

Tévedsz."

Szerintem nem tévedek. Ha tényleg jól beleképzelnéd magad, egy csapásra vegán lennél.

""míg a növényt sokszor ÉLVE eszed meg!"

"A növényeknek nincs idegrendszerük. Ennyi. Nem éreznek semmit."

Na, na!

Idegrendszer tényleg nincs, de lehetséges, hogy éreznek valamit. Voltak ilyen kísérletek. "

Te észreveszed hogy mit írsz?

Afelől senkinek nincs kétsége hogy az állatok éreznek, ehhez kísérlet sem kell annyira egyértelmű, hiszen mi is állatok vagyunk egy picit nagyobb aggyal. Az állat visít, menekül, remeg, támad. Senki épelméjű emberben fel sem merülne hogy az állatok nem éreznek.

De nem az állatokon aggódsz ami 1000%, hanem azon hogy a növények "LEHETSÉGES, hogy éreznek valamit." Meg hogy voltak általad konkrétan meg nem nevezett kétes kísérletek.

Még egyszer leírom hogy lásd az abszurditását: nyugodt szívvel ölsz/öletsz meg állatok és eszed meg őket akik teljes bizonyossággal érző élőlények, és az az indokod a vegánság ellen hogy a növények LEHET hogy valami nyakatekert kísérlet által VALAMIT éreznek.

""mag vagy gyümölcs aminek megevése nemhogy nem öli meg a növényt"

De az is élő sejtekből áll. Azokat bizony megöli. "

Azt a növény saját maga áldozza fel egy cél érdekében. Mint a sperma. Vagy netán az is fáj neked ha a meg nem termékenyült spermáddal történik valami?

(most épp csodálkozom magamon hogy ilyen bődületes baromságokra hogy tudok ennyire higgadtan válaszolni.)

2017. okt. 28. 01:34
 76/79 anonim ***** válasza:

A végével kezdeném a reakcióm, mert az előttem szóló egy érdekes dolgot vetett fel:

" (most épp csodálkozom magamon hogy ilyen bődületes baromságokra hogy tudok ennyire higgadtan válaszolni.)"

A gyik-en írt hozzászólás semmilyen szinten sem mérvadó. Tehát lényegtelen, hogy a plebs milyen tudománytalan gyökérségeket fröcsög oda meg vissza.

Ettől függetlenül viszont valóban elképesztő, hogy az emberek milyen szinten tudatlanok és sötétek bármilyen témával kapcsolatban. Mindig van egy narratíva amin szocializálódnak, az bevésődik (ezt segíti az edukáció és a média is) és onnantól kezdve hiába bizonyítottan egy káros hülyeség, elhiszik és tényként fogják kezelni.

" ha harciasan kiállok a környezetvédelemért de pöfögő dízel kocsival járok még a sarki boltba"

Az autó szükségessége (csak kevés olyan eset van amikor tényleg szükséges) egy másik nagyon erős társadalmi berögzültség, viszont ugyanazon az alapon működik mint a húsevés.

Szocializáció: társadalom, politika, oktatás és a média hatása. Mit lát az átlagember? Mindenki autóval jár és a médiában is minden negyedik reklám autóreklám (a többi meg hús, tejtermék, hitel, gyógyszer és mosópor :) )

Mindettől függetlenül tételezzük fel, hogy van 2 ember: az egyik egy vegán aki autóval jár, a másik pedig húsevő aki nem jár autóval. Az ökológiai lábnyoma, még így is a vegánnak kisebb, mert az állattenyésztés jóval több üvegházhatású gázt termel (és ez még "csak" a légszennyezés, az állattenyésztés a vizeket és a talajt is tönkreteszi) mint az összes autó, motor, hajó és repülő együttvéve.

~~

Kérdező, szerintem hanyagold az olyan reakciókat, amik azt boncolgatják, hogy ki a jobb ember, mert csak a "feszültséget" növeled vele, ezenkívül a sok okoska majd ráhúzza minden vegánra, és így próbál majd "érvelni".

" Nagyon jó emberek vagytok, mi meg tudathasadásosak.

Elég volt a szájmenésetekből, ki fog hűlni a tofu!"

Itt inkább mi mondhatjuk azt, hogy elég volt a húsevők érveknek hitt baromságaiból. A vegan válaszolók többsége konkrét tényeket írt le tanulmányokkal alátámasztva, míg ti egyetlen helytálló vagy tudományos szinten elfogadható dolgot sem tudtatok említeni.

Egy nyugati országban már rég nincsen a húsevés kérdéséről vita, ott simán körberöhögik (tapasztalat) az ilyen "érvekkel" (kell a hús mert gyenge leszel stb) operáló embereket.

~~

" Tudod, a jelenlegi haszonállatok 95%-a NEM SZÜLETETT VOLNA meg, ha nem lenne rá szükség. Ha már választani lehet, hogy normális helyen megszülessek, és ott NORMÁLIS körülmények között leéljek egy fél életet, majd fájdalom nélkül távozzak... sok ember ma nem remélhet ilyen életet magának, ennél sokkal rosszabb az élete. "

A kereskedelmi hús 97%-a ipari állattartásból származik, ahol még nyomokban sincs normális élet. Az állatok ketrecekben vagy karámokban vannak, ahol még megfordulni sem tudnak, gyógyszerekkel, antibiotikumokkal termelékenység növelőkkel meg hormonokkal tömik őket. A csonkítás mindennapos, pl a tyúkok csőrének egy részét levágják, hogy a rájuk erőltetett "élettől" ne őrüljenek meg és ne támadják egymást és a dolgozókat. Ezenkívül a természetes szükségleteiket (pl kapirgálás) sem tudják végezni egy vasketrecben.

A tyúkok szervezete egyébként is tönkremegy a folyamatos tojástermeléstől,és idő előtti halálhoz vezet.

A teheneknek sem jobb a sorsa, őket évente mesterségesen megtermékenyítik, ehhez fagyasztott bika spermát használnak (ez a bika megerőszakolását is magába foglalja), amit egy fém csővel juttatnak be a tehénbe. Gyakorlatilag az állat megerőszakolásáról van szó, és a folyamat egyáltalán nem fájdalommentes.

Ehhez jön még az is, hogy az állatok többségét szójával etetik, ami totál természetellenes számukra.

Csak kiegészítésként megemlítem, hogy ezért van is is, hogy a húsevők közvetett módon sokkal több szóját fogyasztanak el mint a vegánok :)

Nah, mindjárt megsajnálom a szegény embereket, hiszen nekik ennél szerinted sokkal rosszabb életük van.

" Na, na!

Idegrendszer tényleg nincs, de lehetséges, hogy éreznek valamit. Voltak ilyen kísérletek."

A húsevőket egyáltalán nem érdekli a növények jóléte úgy általában. Főleg, hogy közvetett módon 25x annyi növény "halálát" okozzák mint egy vegan, mert az állatoknak rengeteg takarmány kell, mint ahogy már korábban is írtam.

Ezenkívül növényfogyasztás nélkül nem lehet élni, állati eredetű dolgok fogyasztása nélkül pedig igen.

A növényeknek pedig sem idegrendszerük, sem fájdalomközpontjuk, se öntudatuk, sem pedig agyuk nincsen. Kísérletek valóban voltak ugyan, de nem került ki soha olyan információ ami hitelesen bebizonyítaná, hogy érezhetnek fájdalmat (ami idegrendszer és fájdalomközpont hiányában amúgy is elképzelhetetlen).

De ha tudsz egy ilyen tanulmányt ami ezt bizonyítaná, akkor linkeld be.

2017. okt. 28. 12:32
 77/79 anonim ***** válasza:
44%

" tudománytalan gyökérségeket fröcsög oda meg vissza. "

Sajnos ez előfordul mindkét oldalon.

Még mindig nem hallottam pl. a választ a NEM a húsukért leölt állatokról. Bőrcipőt, kabátot pl. viselsz? Gyógyszert szedsz? Olyat is, amelyik állatból származik? Mit szólnál, ha minden eltűnne az életedből, ami ma állatból származik?

A növényekre én sem mondtam biztosra, hogy éreznek, de lehetséges. Az biztos, hogy sok növény reagál az őt ért támadásra.

Az meg, hogy a húsevőket mennyire érdekli a növények sorsa, lényegtelen a kérdés szempontjából. A vegánokat mennyire érdekli?

2017. okt. 28. 12:58
 78/79 A kérdező kommentje:
Nem viselek sem bőrcipőt,sem bőrkabátot!Már kiskoromban sem voltam hajlandó bőr cuccokat felvenni..A bőr cipő stb.a húsevésnél is rosszabb
2017. okt. 28. 14:26
 79/79 anonim ***** válasza:

A 2. oldalon már írtam Süttürüttü-nek is, hogy - amennyiben nem a túlélés a tét - a vegánság elutasítja az állathasználatot minden téren (táplálkozás, ruházkodás, szórakozás stb).

A gyógyszereket kivétel nélkül állatokon tesztelik, sok gyártónál ez kötelező is.

Viszont nem vagyok beteg ember (22 évesen még jó, hogy), így nem szorulok rájuk, nem szedek egyet sem. Ettől függetlenül természetesen azzal tisztában vagyok, hogy az emberek többsége szinte kivétel nélkül szed valamit, pedig sok esetben nem is lenne muszáj (pl a dehidratáltság fejfájást okozhat, ilyenkor elég lenne inni is, nem pedig a tablettákhoz nyúlni).

Itt inkább az árnyalja a kérdést, hogy ha bármilyen okból is egy vegánnak gyógyszert kellene szednie amit valamilyen állaton kísérleteztek ki, akkor megvenné -e. Ilyenkor többnyire a legkisebb ártás elve érvényesül, azaz csak annyit ártanak amennyit "muszáj" a saját gyógyulásuk érdekében. Tehát ha egy vegan szed valamilyen gyógyszert azzal hozzájárul az állathasználathoz, de ez az átlaghoz képest nagyon csekély mértékű ártás, semmiképpen sem hasonlítható a húsevők ökológiai lábnyomához.

Bőrt vagy szőrmét nem hordok.

" Az meg, hogy a húsevőket mennyire érdekli a növények sorsa, lényegtelen a kérdés szempontjából. A vegánokat mennyire érdekli?"

Valószínűleg sokkal jobban, mivel a vegánság egy környezet és állatvédelmi mozgalom. Az állattenyésztést azért (is) ellenezzük, mert ez pusztítja leginkább a bolygó erdőit (az őserdők 85%-a ma már takarmányföld) a talajt és a vizeket.

2017. okt. 28. 16:58
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!