Fekete afrikai törzsek az őserdőkben, vagy a hasonlóan kulturált közép-ázsiai mongoloid török népek adtak hozzá többet az emberiség technológiai tudományos innovatív történetéhez?
Fekete afrikai törzsek az őserdőkben, vagy a hasonlóan kulturált közép-ázsiai mongoloid török népek adtak hozzá többet az emberiség technológiai tudományos innovatív történetéhez?
Nehezen eldönthető....
Mi a véleményetek?
Látom te tényleg nagyon sötét vagy. Ma Törökországban élő törökök oguzok. Biztosan nem jártál még arra. Az oszmán török megnevezést pedig már senki sem használja a mai törökökre. Oszmán a dinasztia alapítója volt. Hogy mi a véleményem azt már leírtam. Rasszista vagy és buta.
És ahogy mondtam nemrég kapott kémiai nobel díjat egy török kutató.
A korábbi válaszolóknak tényleg igaza van több mindenben (bár nem mindenben). A vaskengyelt valóban az avarok hozták be Európába ( [link] 305. oldal) A bográccsal kapcsolatban már nem teljesen volt igazuk, már az őskorban is készítettek fémbográcsokat, de a cserépbogrács valóban a steppéről származik, a magyarok hozták be. Gondolom a fémüstökkel keverték össze, ami viszont tényleg a hunokkal terjedtek el.( [link] 287. oldal) A lovak háziasításához se sok közük lehetett a török népeknek, hiszen már azelőtt megtörtént, hogy megjelentek volna. Viszont a nadrággal kapcsolatban tényleg igazuk volt, a steppei népeknél jelentek meg először / az írott forrásokban, feltételezhetjük, hogy a kőkorszakban is használtak nadrágokat, de utána eltűnt a legtöbb népnél és ők találták fel újra/ pl. a hiung-nuknál. (Ehhez most hirtelen csak órai jegyzetet tudnék küldeni) De ők készítettek először tejport is.
A steppei, köztük a török nyelvű népek rendkívül gazdag anyagi kultúrával rendelkeztek, nagy hibát követsz el, ha így degradálod őket. Egyszer szánj rá pár órát és menj el Nemzeti Múzeumba és nézd meg a régészeti kiállítást. Ha nem változik a véleményed azok után, hogy megnézed a hunok és az avarok leletanyagát, akkor menthetetlen vagy.
Egy régészhallgató
Persze, hogy ismerték a görögök, hiszen tudták, hogy a keleti nomád népek hordták őket, ők maguk nem hordták. A kínaiak szintén a szomszédostól nomádoktól vették át a nadrágot lovagláshoz. Itt a fő probléma az, hogy nagyon nehéz elkülöníteni a steppei népeket és szinte lehetetlen megmondani, hogy egy-egy forrásrészlet melyikre vonatkozik ugyanis a görögök mindenkit leszkítáztak a hunokig, a kínaiak pedig egyszerűen barbárnak hívtak mindenkit. A nadrágot a görögök feltehetőleg az iráni nomádoktól ismerték meg, de a velük kortárs hsziung-nuk és az őket megelőző "északi barbárok" szintén hordták. Azt, hogy pontosan kinél jelent meg először szerintem jelenleg lehetetlen megállapítani, egy bizonyos szinten egységként kell kezelni a steppei nomadizáló népeket.
A fémüstökkel kapcsolatban se arra gondoltam, hogy ők találták fel a fémüstöt, hiszen elképesztően alap forma. De ettől függetlenül az elkészítési módja és a kialakítási módja miatt különleges az általuk használt nomád üst.
Az elején még török NYELVŰ népekről kérdeztél... az avarok és a hiung-nuk pedig jelenlegi álláspont szerint valószínűleg török nyelvet beszéltek. A vaskengyelt még mindig az avarok hozták be Európába, a Magyar régészet az ezredfordulón című könyvben is leírják, amit linkeltem. A tejport hoztam még fel saját példának, amit a hsziung-nuk készítettek először. (A hiung-nukra nem tudom forrást hozni, mert az órai jegyzetemből tudom, de ha gondolod, akkor megadom az elérhetőségét az MTA–SzTE Turkológiai Kutatócsoport egyik tudományos munkatársának, aki tartotta az előadást a témáról) Viszont Marco Polotól tudjuk, hogy a tatárok a 13. században szintén készítettek tejport, amikor máshol még nem volt ismert. [link]
Azokat a részeket, amiket nem tudsz megcáfolni miért ignoráltad egyszerűen?
Hagyd ezt a barmot légyszi!
Te is látod, hogy magasról tesz a tényekre. Egy tévképzetes, rasszista idióta, aki az ilyen kérdéseken élvezkedik. Ne etessük a trollt.
Ráadásul nomád népek, azaz nem civilizáltak. Civilis civilis szóból ered a civilizáció ami a letelepedett városokkal falvakkal rendelkező népeket jelent. Nem sátras nomádokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!