Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért olvassák az emberek...

Miért olvassák az emberek költők, írók műveit? (részletezem, hogy szerintem miért ne)

Figyelt kérdés

Sokaktól hallom, hogy gyönyörű szép napfelkeltéről ír vagy tájakat ábrázol. De ha tájat akarok látni elmegyek az adott országba és megnézem. A napfelkeltét szintén. Emberi kapcsolatok, társadalom ábrázolása azt az életből ismerem meg és úgy ha emberekkel találkozom.

Utolsó felvetésem, ha még ír is valaki társadalmi, emberi problémákról attól nem fog megoldódni.

Meg akarom ismerni a történelmet. De miért akarok olyan korszakokat megismerni, ami már elmúlt? Miért kell a múlttal foglalkozni ahelyett, hogy a jelenben élnék?

2014. jún. 12. 09:24
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

Utolsó, te minek húzod fel magad ennyire? Ez csak egy kérdés. És amúgy is félreértetted szerintem.

"Mindezt értem, de valaki mégis felvetett nekem egy hülyeséget".

Szerintem a kérdező úgy érti, hogy ő velünk ért egyet, csak kiírta a kérdést, mert neki mondta valaki, hogy minek olvas, és nem tudott érvet felhozni, vagy mit tudom én.

2014. jún. 18. 01:31
 22/39 anonim ***** válasza:

Vagy az is lehet, hogy én értettem félre. e akkor is, szerintem irreálisan felhúztad magad. Mondjuk nem az én dolgom.

----

"A vallásos emberek meg eleve azt mondják ne olvassunk, mivel a végső elszámolásnál úgyis egyenlőek vagyunk. Nem számít semmi tudás, ha eljön a világvége."

-- hát ez lehet, de mondjuk ha nem olvasol, k.. unalmas lesz várni rá.

2014. jún. 18. 01:33
 23/39 Wadmalac ***** válasza:

Azért úgy látom, bármennyire is olyan formában adod elő a kérdésed, mintha teljesen pártatlanul érdeklődnél, érezhetően van saját véleményed.

Ha pedig valakinek véleménye van, emberi mivoltunkból származó egészséges egoizmus, ha szeretnénk, hogy ne csak a mi véleményünk legyen.

Hogyan lehet másé is? Tudni kell másokat meggyőzni.

És ki tud meggyőzni?

Aki értelmesen meg tudja fogalmazni a véleményét, érveket tud mellette felállítani, meg tudja védeni ellenérvekkel szemben.

Ahhoz meg kell tudás, olvasottság, fogalmazási készség, széleskörű ismeretek sok területen.

Na, ezt próbáld meg tanulás, tudás nélkül.

Aki ezzel nem rendelkezik, az esetleg egy területen lehet penge, hiába, ha más területen meg sem tud szólalni.

Jó esetben szakbarbárnak minősítik, rosszabb esetben alapvetően jó értelmi képességekkel is retardált hülyének. Aki meg ilyennek mutatkozik, ne is számítson rá, hogy az életben bárhol, bárkinél elér többet egy átlag alatti szintnél.

És megint ott tartunk, ki milyen életminőségre vágyik.

Egyszer valahol azt hallottam, valaki a cápáról azt mondta, az egy marha precíz egyszerű szerkezet. Tud úszni, aludni, enni, kiscápát csinálni és ennyi.

Valahogy nekem ez egy színvonalas élethez kevés.

Ja és a vallásos téma, mármint, hogy a vallások szerint nem kell tanulni.

Megkérdezném, melyik vallás?

Talán csak a mi országunkkal van akkor baj, de itt speciel a katolikus középiskolák a legerősebbek közt vannak. :)

A dalai láma sem éppen egy tanulatlan majom, sőt.

folytassam?

Hogy halálunk után Isten előtt mind egyenlőek leszünk?

Lehet.

De muszáj odáig egyformán bután élni?

2014. jún. 18. 07:52
 24/39 anonim ***** válasza:

21-es, nem húztam fel magam, csak rossz kedvem volt, amikor a választ írtam .D

Ezzel együtt még mindig nem értem, mi a célja ennek a kérdésnek, olyan, mintha a kérdező csak bólogató embereket keresne a teóriájához, hogy nincs értelme az irodalomnak. Erre mindenki érvel ez ellen, és nem azt írja, hogy "igazatok van", hanem azt, hogy "igazatok van, de ez meg ez mégis azt mondja, hogy úgysincs értelme". Vagyis szerintem a kérdező csak kötözködik, és nincs értelme neki érvelni.

2014. jún. 18. 14:17
 25/39 Wadmalac ***** válasza:

Hát egy kérdés-válasz játékban azt, akinek illik a végéig pártatlannak maradni, az a riporter.

Persze pont ezeknek sikerül Q ritkán.

Itt a kérdező szerintem csak kifogyott az ellenérvekből és olyankor a legkényelmesebb megoldás semlegesnek álcázni magát.

De lehet, hogy tévedek. Majd ő rácáfol. Ha tud és akar. :)

2014. jún. 18. 14:26
 26/39 Wadmalac ***** válasza:

"(részletezem, hogy szerintem miért ne)"

Hát ez nem túl pártatlan, őt, szinte jelmondat, hajrá, legyünk műveletlenek. Gondolom ő sem így gondolta, csak ez így nagyon arra hajaz.

De nem igazán sikerült részletezni, miért ne. :)

2014. jún. 18. 14:28
 27/39 A kérdező kommentje:
Egyikőtöknek pontosan igaza van, ugyanis valóban nem értek egyet azzal a kijelentéssel, miszerint nem kell olvasni. Nem igazán tudtam megvédeni a saját álláspontomat pedig foggal-körömmel harcoltam érte, de abban az országban, ahol a bunkóké világ végvári vitézként védeni a kultúrát? Lehet, hogy most korszakváltás van és egyszer újra eljön még a könyvek ideje szembemenve azzal az állítással, aki megírta a könyvek halálát (mintha Aldous Huxley is írt volna erről a Szép Új Világban).
2014. jún. 18. 23:52
 28/39 Wadmalac ***** válasza:

"mintha Aldous Huxley is írt volna erről a Szép Új Világban"

Meg Bradbury a Fahrenheit 451-ben.

Bizony.

Én nagyon régen olvastam már a Huxley könyvet, mint antiutópia, akkor is nagy hatással volt rám.

De most nemrég újra elolvastam és ijesztő párhuzamokat érzek a mai világgal.

Éppen ezért én nagyon is szeretnék kicsit harcolni ez ellen. :)

2014. jún. 19. 08:54
 29/39 A kérdező kommentje:
Na pontosan ez az. Maradtak emberek, akik kiállnak a kultúra mellett. Amiket korábban leírtam egyszerű tényfeltárás sajnos és nem örülök, hogy ilyen gondolatokat kellett megosztanom. Sajnos vannak magyartanár pályakezdő ismerőseim, akik nagyon el vannak keseredve attól, ami most folyik az oktatásban. A diákok ma már mások korábban még akkor is, ha sokak szerint mindig ilyenek voltak és a 60-as években sokkal inkább lázadtak. Ez azért nem gondolnám, hogy teljes mértékben így van. Sőt. Nagyon sokat változott minden. Romló tendencia. Sajnos vannak még tanárok, akik akarnak kultúrát átáramoltatni. Azért kell így fogalmaznom, mert a mai diákság nagy része erre nem befogadó ha eufemiszti8kus akarok lenni. Az irodalmat szoros kapcsolatba hozzák a politikával és mindennel, ami kiáramlik a médiából, ami rossz hatással lesz az irodalomra.
2014. jún. 19. 10:33
 30/39 anonim ***** válasza:

Azért ne idealizáljuk a régi korokat. Valamelyik ókori görög íróval kapcsolatban tanultam annak idején, hogy a régi kort idealizálja, hogy az jöjjön vissza, de valójában az sosem létezett. Sőt, ez végigvonul az irodalmon. Dicső múlt szemben a sivár jelennel. De a múlt csak innen nézve dicső.

"Lehet, hogy most korszakváltás van és egyszer újra eljön még a könyvek ideje "

A könyvek először kb. az 1700-as évektől voltak mai értelemben tömegesek, mert mai értelemben vett szabadidő csak az 1800-as évektől van. És a főurak is akkor nyitották meg a könyvtáraikat. Előtte a jobbágyok nem vettek könyvet. A nemesek meg magyarul nem olvastak.

A könyvek ideje, ahogy mondod, és ahogy azt mai, modern ésszel elképzeled, kb. 200 év az emberiség történelmében. Vagy Magyarországon legalábbis.

2014. jún. 19. 12:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!