Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért olvassák az emberek...

Miért olvassák az emberek költők, írók műveit? (részletezem, hogy szerintem miért ne)

Figyelt kérdés

Sokaktól hallom, hogy gyönyörű szép napfelkeltéről ír vagy tájakat ábrázol. De ha tájat akarok látni elmegyek az adott országba és megnézem. A napfelkeltét szintén. Emberi kapcsolatok, társadalom ábrázolása azt az életből ismerem meg és úgy ha emberekkel találkozom.

Utolsó felvetésem, ha még ír is valaki társadalmi, emberi problémákról attól nem fog megoldódni.

Meg akarom ismerni a történelmet. De miért akarok olyan korszakokat megismerni, ami már elmúlt? Miért kell a múlttal foglalkozni ahelyett, hogy a jelenben élnék?

2014. jún. 12. 09:24
1 2 3 4
 11/39 Wadmalac ***** válasza:

Olvasok és folyamatosan bólogatok.

A büdös életben nem fog jó kaját főzni tudni az, aki még sosem kóstolt jót. Még olyat sem fog, ami neki elég jó. Meg az sem, aki képtelen megérezni az ízeket.

Akinek az Othello csak annyit mond, hogy egy féltékeny néger megfojtja az asszonyt, annak kár magyarázni az irodalmat. :)

2014. jún. 12. 14:19
 12/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat. Most már csak néhány felvetés.

1. Egy kis faluban élő vidéki ember, elzárva a külvilágtól keményen dolgozik egész nap, földet művel, foglalkozik az állataival. Neki elég az alapműveleteket tudni matematikából. Az irodalom sem fog hozzá eljutni, sem érzelmeket megmozgatni benne. Sőt aki faluban él és könyvekkel akar később foglalkozni az kemény falakba ütközik. Egész nap keményen dolgozik utána nem fog leülni olvasni. Hallottatok már olyan falun élő embert, akit valaha a kultúra megérintett? Én még nem.

2. Vagy valaki szakmát tanul. Pincér, szakács, villanyszerelő, mérnök, akárki. Egész életében távol fog tőle állni az irodalom, hiszen a munkájában nem használja, nem szomjazik rá.

Még mindig lehet velem vitatkozni, sőt kell is.

2014. jún. 13. 19:29
 13/39 anonim ***** válasza:

Az tény, hogy a szépirodalom fejleszti a szókincset, de egyetlen költő sem ír azért, hogy a te szókincsedet fejlessze.

Amiért én olvasok/zenét hallgatok, meg hasonlók: az emberek úgy érzik, nem csak ők éreznek egy bizonyos problémát. valahogy megnyugtatja az embert, ha tudja, nincs egyedül a gondjával, még akkor is, ha az illető már 200 évvel előtte élt. (A tájleíró költeményekben is van sokszor egy ilyen többletgondolat.)

És nagyon sokszor van, hogy úgy érzi az ember, hogy valaki milyen jól kifejezte ezt vagy azt az érzést. hogy én egyszerűen nem tudom, hogyan mondjam el, de ez a költő nagyszerűen elmondta. Például ott van a szerelem. ha szerelmes vagy, akkor úgyis elfogult leszel, de ha igazán őszinték akarunk lenni, az átlag ember szerelmi vallomása klisés, nyálas, közhelyes, és nem tudja úgy igazán leírni. Költők képesek erre. de nem csak a szerelemmel kapcsolatban.

Megjegyzés: ha szerinted az egész értelmetlen, akkor neked nem kell verseket olvasnod, hiszen nem kötelező. De mások (szerintem) ezért olvassák.

2014. jún. 13. 21:41
 14/39 anonim ***** válasza:

"Hallottatok már olyan falun élő embert, akit valaha a kultúra megérintett? "

Igen, sok ilyen évfolyamtársam van az egyetemen. Irodalmat és nyelvészetet tanulok.

2014. jún. 13. 21:53
 15/39 anonim ***** válasza:

de itt nem csak falun élő emberekről van szó.

akit nem érdekel, ne olvasson. akit meg megérint az irodalom, miért ne tenné?

te csinálsz bármit azért, mert kedvedet leled benne? mert nekem például kedves időtöltésem, hogy kedvenc költőim verseit olvassam. csak úgy, a magam örömére. hangulatomnak megfelelően választok. azonosulok a verssel, és ez nekem jó.

sokan meghallgatnak egy szomorú szerelmes számot, amikor szerelmi bánatuk van, mások ilyen filmeket néznek. én inkább elolvasom a reménytelen szerelemről írt versek egyikét.

én például ezért olvasok. mert jól esik, mert kikapcsolódást nyújt számomra. sokkal jobb szerintem, mintha nézném a sok idióta műsort a tévében...

2014. jún. 13. 23:57
 16/39 anonim ***** válasza:

most akkor ugyanígy föltehetnéd a kérdést, hogy miért néznek emberek dokumentumfilmet? miért hallgatnak zenét? miért járnak moziba? miért beszélgetnek társadalmi problémákról? úgysem oldódik meg tőle. akkor miért?

miért kelünk egyáltalán föl reggel? miért? úgyis le fogunk megint feküdni este.

miért születünk meg? úgyis meghalunk.

nem lehet ilyen végletesen gondolkozni. a kettő közti tartalmat kell megfogni.

nem mindenki mehet el az adott országba megnézni a tájat... és nem azért olvasok a napfelkeltéről, mert lusta vagyok fölkelni. a napfelkelte szép? megnézem. írt valaki valami szépet a napfelkeltéről? elolvasom.

2014. jún. 14. 00:02
 17/39 anonim ***** válasza:

13-as vagyok. Egyébként a régi idők műveiben kifejezetten azért olyan sok a tájleírás (amit a mai olvasó úgy utál), mert akkoriban nem lehetett mindent fényképen megnézni. Az olvasók az íróknak hitték el, milyen egy táj. Arany László pl utal rá A délibábok hősében, hogy a főszereplő elhiszi Petőfinek, hogy milyen szép az Alföld, majd lemennek oda, és nagyot csalódnak.

De egyébként nem kell űzni semmit, aminek nem látod a szépségét. Én pl. azt nem értem, miért jó másokat nézni a tévében, ahogy fociznak, ahelyett, hogy mi játszanánk. Erre is tuti van egy csomó érv, de engem nem érdekel. Ha nem szeretsz olvasni, ne olvass. Nem mindennek van praktikus oka. a szépirodalom nem olyan, mint a gyógyszerészet, hogy számadatok vannak, hány embert mentett meg. de azért nem kell tűzre dobni.

2014. jún. 14. 18:13
 18/39 Wadmalac ***** válasza:

"1. Egy kis faluban élő vidéki ember, elzárva a külvilágtól keményen dolgozik egész nap, földet művel, foglalkozik az állataival. ... Egész nap keményen dolgozik utána nem fog leülni olvasni. Hallottatok már olyan falun élő embert, akit valaha a kultúra megérintett? Én még nem."

Én meg igen. Meg sok olyat is, akit semmi nem érdekel a kapán meg a fröccsön kívül.

A kettőből és az elsővel tudok elbeszélgetni, a másodiktól menekülök.

"2. Vagy valaki szakmát tanul. Pincér, szakács, villanyszerelő, mérnök, akárki. Egész életében távol fog tőle állni az irodalom, hiszen a munkájában nem használja, nem szomjazik rá."

Rengeteg dolgot csinálok, aminek semmi köze a munkámhoz. És főleg éppen azért szórakoztat, mert semmi köze a munkámhoz.

Lehet persze úgy élni, hogy az ember gürcöl a melóban, eszik, iszik, alszik, gyereket csinál és kész, ennyi az élete.

Élnek is sokan így. De ezek többsége max bepiálva tud mosolyogni.

Én meg ezt nem tartom életnek.

2014. jún. 17. 08:27
 19/39 A kérdező kommentje:

Mindezt értem. Valaki felvetette a múltkor mégis nekem, hogy miért akarom én tudni más zagyva gondolkodásmódját. Miért fontos ez?

A vallásos emberek meg eleve azt mondják ne olvassunk, mivel a végső elszámolásnál úgyis egyenlőek vagyunk. Nem számít semmi tudás, ha eljön a világvége.

2014. jún. 17. 23:33
 20/39 anonim ***** válasza:

Ezek szerint hiába téptük neked a szánkat. "Mindezt értem, de valaki mégis felvetett nekem egy hülyeséget". Gratulálok, akkor higgy a hülyeségeknek, mert úgy látszik, mindenképpen be akarod magadnak mesélni, hogy az irodalomnak semmi értelme. Mert valaki felvetett neked egy hülyeséget. Oké.

A vallással meg mi van? Attól, hogy egy hülye vallásos mondott valamit, az összes vallásosra ugyanazt következteted? Ha egy sofőr azt mondja neked, hogy ne olvass, mert nincs értelme, akkor szerinted a világ összes sofőrje ezt mondja? Hee??

Nem tudom, mi a célod ezzel a kérdéssel,de nem is érdekel. Akkor ne vegyél könyvet soha életedben a kezedbe, mert nincs értelme. Kit érdekel? Ez a te döntésed, a te véleményed. CSak mások véleményét tartsd tiszteletben, és attól, hogy szerinted nincs értelme olvasni, mert könyv nélkül is megnézheted a "naplementédet", ne hidd azt, hogy aki nem így gondolkodik, az "zagyvaságokat gondol". Szia.

2014. jún. 18. 01:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!