Hogyan alakult ki a finnugor eredetünkről szoló elmélet? A 20 században?
Ezt a hazugságot a Habsburgok kreálták azzal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé tették Joseph Budenz-et, aki egyetlen szót sem tudott magyarul, de “megállapította” a finnugor elméletet, mely a mai napig egyeduralkodó. Hiszen úgy a Habsburgoknak, mint a náciknak, s később a kommunistáknak egyaránt megfelelt, mert az a nemzet melyet megfosztottak nemzeti öntudatától, és megtörték büszkeségét, s elroppantották gerincét, melyet ősi múltjának ismerete biztosított számára, sokkal könnyebben elnyomható, félrevezethető, kihasználható.
1) Mikor Széchenyi megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, akkor a következő volt a hivatalos álláspont:
Minden magyar krónika, ősgeszta, az ország lakosságának szájhagyományai tanúsítása alapján köztudott volt és az MTA (alapítása és létrehozása óta) hivatalos elfogadása alapján is elfogadott tény hogy a scytha eredetű - hun, avar, magyar nemzet azonosság révén a Kárpát medencei magyarság ittléte minimum 12.000 éves.
Ugyancsak elfogadott volt Torma Zsófia erdélyi régész Tordas melletti ásatásainak alapján, melynek során a Mezopotámiai legrégebbi eleteknél 1.500 évvel régebbi írásos leleteket talált, ezzel írásos igazolást nyert a scytha, hun, avar, magyar nemzetazonosság.
2) 1850-ben a Magyar Tudományos Akadémia hirtelen szemétbe dobta a krónikáinkat, azt mondva, hogy a magyarok szeretnének egy dicső múltat hazudni maguknak. (ezt, megjegyzem Dr Glatz Ferenc szóról szóra megismételte egyik TV interjújában amit a Duna TV-ben láttam, kis híján agyvérzést kaptam tőle) és 1850-ben minden a még Széchenyi által alkalmazott kutatót, tudóst, nyelvészt kirúgtak, a magyar tudósok helyére német, és cseh "tudósok" érkeztek. Az új kinevezett igazgató Joseph Budenz német nyelvész lett. Az ő vezetése alatt került bevezetésre a finnugor elmélet, mely szent-tehén dogmává vált mára.
Ha ugyanazokat az érveket amik a fin - magyar neyelvrokonságot bizonyítják, vizsgálnák szlovák - szerb vonatkozásban, arra a megállapításra jutnának, hogy a két nyelv nem rokon, de ha szlovák - izlandit vizsgálnának akkor rokon lenne az eredmény ☺.
Ennyit érnek a teóriák.
Nyelvileg lehet, hogy van közünk a finnekhez. De vérségileg nem.
Amúgy azt vágjátok ugye, hogy a finnugor elméletet nem tanítják a finneknél?
"Amúgy azt vágjátok ugye, hogy a finnugor elméletet nem tanítják a finneknél?"
Nem, de úgy látszik hogy a finnek sincsenek tisztába a te valóságoddal:
Nos, most láttam egy műsort, ami pont erről szólt.
Mondanék néhány sumer szót, amit magyarázni sem kell:
ana -> anya
abu -> apu
barin -> bárány
edin -> edény
kalapatu -> kalapács
kanna -> kanna
kapa -> kapa
kaz -> kasza
kumundur -> komondor
kaser -> kosár
kuda -> kutya
kuasza -> kuvasz
kiszib -> küszöb
marha -> marha
Ezzel szemben ami nagyon megragadt nekem az a finn pieta szó, ami állítólag házat jelent és mennyire hasonlít a magyar ház szóra...
Másik érdekesség a Baál nevű istenség, akire régen búcsúkhoz hasonló eseményeken emlékeztek meg a fontosabb útvonalak mentén. Ezeket az összejöveteleket nevezték báloknak, bálozásnak. Másik utalás erre az istenre maga a Balaton szavunk is.
Következő érdekesség pedig az Eszter nevünk, aki a régi Istar-Ister istennő nevéből eredeztethető. Van egy településünk is, ami Ister istennő könyökét jelenti: Istergam. A gam szócska könyököt, kanyarulatot jelent sumér nyelven és ez a település eléggé közel is van a Dunakanyarhoz.
De hogy a kérdésre is válaszoljak... Annak volt igaza, aki azt mondta, hogy az 1850-es évek környékén alakult ki ez az elmélet. A célja egyszerű volt. Szétrombolni a maradék nemzeti öntudatot is, amire nem volt képes a kereszténység sem. Ide pedig elég egy józan ész is. Tegyük fel, hogy egy császár vagy, aki kisebbségek felett rendelkezik és ez a kisebbség nem fér a bőrébe. Mit kéne velük tenni? Hát vegyük el a múltjukat, hogy sokkal kezelhetőbbek legyenek. Ennyire egyszerű az egész. Elég szomorú, hogy manapság, az internet korában van bárki is, aki komolyan tudja venni a finnugor elméletet.
Én pedig nem egy ősmagyar turbóturul vagyok, csak használom az eszemet és nem azt akarom mondani, hogy mi sumérok vagyunk, hanem azt, hogy a magyar nyelv őrzött meg legtöbbet abból az ősnyelvből, ami annak idején jelen volt a földön. Nem az a valóság, hogy a magyar szavak 99%-a csuklóból héber, török vagy germán eredetű. Inkább lehet ez pont fordítva is... akár.
Poénból rákerestem a nadrág szóra és... ószláv eredetű. Hát persze. Mi behozzuk Európába és nincs rá saját szavunk, majd a szlávok elnevezik nekünk... ugyan már...
Végül is meg is osztom azt, ahol ez részletesebben le van írva, mivel a lepontozók úgy is le fognak pontozni:
Érdemes elolvasni annak, akit érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!