Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Jó akkor mégegyszer: Mi...

Jó akkor mégegyszer: Mi győzött meg téged a '"finnugor elmélet'" helytelenségésről?

Figyelt kérdés
Kénytelen vagyok mégegyszer kiírni ezt a kérdést , mivel az előző egy hatalmas veszekedésbe fajult, én nem arra voltam kivàncsi hogy ki szerint igaz ki szerint nem, hanem hogy hogyan kerültetek elöször kapcsolatba az alternatív elméletekkel , és mi volt az ami ilyen szilárdan meggyőzött benne benneteket. Mit nyújtottak ezek az elméletek amit az nem. Utánanéztetek valaha is eme elméletek forrásai helyességének? (jó persze, tudom hogy nem, de akkor miért nem?)
2014. jan. 20. 14:11
1 2 3
 1/28 A kérdező kommentje:
És mégegy fontos kérdés : Mikor tekintetek egy tényt/ elméletet bizonyítottnak? Mik a kritériumai ennek nálatok?
2014. jan. 20. 14:17
 2/28 anonim válasza:
0%
Pl az hogy nincs egy szavunk se aminek bármi köze lenne a finn vagy ugor nyelvekhez ellenben tele vagyunk török, türk szláv szavakkal, az írásunk is türk eredetű, a kinézetünk szintén a mentalitásunk cigányos. Szóval sok közünk nem lehet hozzájuk. Ez szimpla logika.
2014. jan. 20. 14:24
 3/28 anonim ***** válasza:
55%

"Pl az hogy nincs egy szavunk se aminek bármi köze lenne a finn vagy ugor nyelvekhez ellenben tele vagyunk török, türk szláv szavakkal, az írásunk is türk eredetű, a kinézetünk szintén a mentalitásunk cigányos. Szóval sok közünk nem lehet hozzájuk. Ez szimpla logika."

Az alapszavaink mind finnugor eredetűek.

2014. jan. 20. 14:31
 4/28 anonim válasza:
25%

Ezen most nyelvészek sírtak fel.

2014. jan. 20. 14:44
 5/28 A kérdező kommentje:
""Cigányos""???
2014. jan. 20. 14:45
 6/28 anonim ***** válasza:
58%

Kérdező, ha jól számolom, harmadszor írod ki ezt a kérdést (bár lehet, az egyik nem Te voltál), de még senki nem adott összehasonlító nyelvészeti szempontból értékelhető választ, még a szokásos "5 db török jövevényszó felsorolására" érvre sem igen tellett senkinek. Annál többször kapsz politikai jellegű válaszokat.

Szerintem ez a tény megadja a választ a kérdésedre...

2014. jan. 20. 15:07
 7/28 A kérdező kommentje:
Maásodszor írtam ki, mint ahogy a kérdésben is említettem
2014. jan. 20. 15:29
 8/28 anonim ***** válasza:
2%

"Ezen most nyelvészek sírtak fel."

Ezen meg most mindenki rajtad kívül felsírt.

2014. jan. 20. 15:56
 9/28 anonim ***** válasza:

#8 Kis magyar-török szótárkivonat:

anya - ana

atya - ata

sok - çok

sátor - çadır

enni - yemek (a -mek a magyar -ni ragnak felel meg)

inni - içmek

Vagy ezek csak akkor számítanak alapszónak, ha finnugor eredetűek lennének? :)

2014. jan. 20. 17:49
 10/28 A kérdező kommentje:

Egy kis magyar-finn szótárkivonat:

Menni-mennä (itt a finn na/nä rag felel meg a magyar ni-nek)

kéz - käsi

szem - silmä

Jut - joutuu

Hal - kala

mi (személyes névmás) - me

ti- te

mi? - Mikä?

mit? - Mitä? (itt -ta/-tä rag felel meg, a magyar -t-nek , ezt hívják a finnben partitivusznak)

-talan/-telen fosztóképző - ton/tön.

valami alatt - alla

Nem bírtam megállni h ezt le ne írjam.

2014. jan. 20. 18:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!