Mi az élet értelme?
aszinkronforgogep.
Képzelj el agy futball meccset. Vannak szabályok...de ha nem tartod be azokat, akkor nem tudod végigjátszani a mérkőzést, azaz korlátozod önmagad, egy közelebbi határt létrehozva ezzel, vagyis nem juthatsz el a bizonyos maximumig, amit végül is nevezhetünk határnak, de akkor a legtávolabbinak. Így értettem a dolgot, mivel 16:55 ös válaszolóból indultam ki, és ő határokról beszélt, amik valójában csak korlátok, ha jobban belemegyünk. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
(16:55-ös vagyok)
LastOne.Left, én értem, hogy mire gondolsz, de mit nevezel te végső határnak, maximumnak? mert minden határt át lehet lépni így vagy úgy Pl.: sokáig úgy gondoltuk, hogy a fénysebességet nem lehet átlépni, de egy kis ideje már tudjuk (bebizonyította pár tudós fotonokkal), hogy ez nem igaz.
Ezzel nem egy közelebbi, szűkebb határt csináltunk, hanem inkább távolabb toltunk pár határt(korlátot).
Szerinted mik az élet szabályai? Vagy fizikai, kémiai, biológiai stb. szabályokról beszélsz? Mert nem mindegy.
Ezért rossz a mi világunk: egy kérdésből 3 lesz, aztán mindegyikből 5, aztán egyre több és már azt sem tudjuk, hogy igazából mit is akartunk.
17:59(16:55).
"Szerinted mik az élet szabályai? Vagy fizikai, kémiai, biológiai stb. szabályokról beszélsz? Mert nem mindegy."
Ez a részlet pont betalált, mert tényleg nem mindegy. Alapvetően az emberek csak azzal foglalkoznak, amit látnak, hallanak, ízlelnek, tapintanak, szagolnak. Ezt hívják anyagnak...az anyag szabályait gyönyörű szépen leírják a tudósok. De van nekünk valami, ami "kézzel foghatatlan". A tudatunk, elménk. Az amivel gondolkodunk, amiből elindul bármiféle cselekményünk, és amibe bejut a megérzékelt információ. No én az elme szabályáról beszélek, és az elmének a határa a maximum. Egyébként ha belemélyedünk határ csak egy van, viszont korlátok többek. A határ pedig egyértelműen ott van, ahol a minden véget ér...Szóval az elménkkel lennénk képesek elérni ezt a maximumot, de előtte meg kell érteni a szabályt, ami ezt lehetővé teszi, ugyanis az univerzum nyitott és hajlandó megosztani velünk mindent. Nem nehéz dolog, szerintem könnyen kitalálod...bár elég mély háttere van a dolognak, és megköveteli a kifejtést, mivel a dolog hétköznapi értelme kicsit "retardált". Persze előbb azt sem ártana megérteni, hogy az elmének mi a szerepe a létezésünkben...mert ugye sokan úgy vélik, hogy az anyagi világ okozata...az anyagi világ terméke, de be kell valljuk magunknak ez csak feltételezés...meg amúgy is a logika ezer irányba mehet, mivel ember függő. szóval a kérdés. Mi az elme/tudat tulajdonsága? Mi lehet a szabály mentális "síkon"? Nem kezdenék bele a fejtegetésbe, ha megértetted, hogy milyen szerepe van az elmének, és belátod, hogy azzal is számolni kellene, akkor szívesen folytatom, mert egyébként sok értelme nincsen, ha bárki szava süket fülekre lel. :)
üdv és várom válaszod
25/F
LastOne.Left
élet = mindaz, amit csinálunk, mindaz, ami velünk történik.
x értelme y = x azért jó, mert előmozdítja/lehetővé teszi/létrehozza/maga után vonja y-t, és y jó/értékes.
Pl. az evésnek az az értelme, hogy evés révén megszabadulhatunk az éhségtől (ami rossz) és előmozdíthatjuk a jóllakottságot (ami jó). A szexnek az az értelme, hogy élvezhető, meg a szaporodáshoz is hozzájárul. Stb.
Na most ha élet = minden, ami velünk történik / minden, amit csinálunk, és x értelme y a fentieket jelenti, akkor látható, hogy az "az élet értelme Z" kifejezés azt jelentené, hogy van valami Z, ami jó/értékes, és az életen kívül van. De ami az életünkön kívül van, az számunkra nem lehet jó vagy értékes (vagy rossz sem). Tehát ez egy ellentmondás.
Az az érdekes, hogy akárhányan, akárhányszor magyarázzuk ezt el, egyesek még mindig felteszik a "mi az élet értelme" kérdést. Be kéne rakni az általános iskolás tananyagba, hogy nincs olyan, hogy az élet értelme.
kedves utolsó.
És ami az univerzum másik végén egy kődarabbal történik az nem élet? Csak mi vagyunk az egész világon? :)
Az evésnek például nem az az értelme, hogy a fizikum továbbra is működőképes maradjon? A szexnek nem az az értelme, hogy utód jöhessen létre, vagyis egy következő élet?
Amúgy pedig a te gondolatmeneted szerint az élet értelme, hogy éljünk úgy ahogy kell, és erre vannak a szabályok.
Ami te tettél, az szubjektív, mondhatni elfogult értelem kreálás a dolgok mögé, de nem a valós értelmük. Nyugodtan ellenőrizd vissza. :)
ui.: semmiképp se érts félre, nem szívózni akarok, vagy ilyesmi, csupán megemlítettem. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
10:04
"És ami az univerzum másik végén egy kődarabbal történik az nem élet?"
Az nem élet, szerintem nem élnek a kövek. Vannak olyan metafizikai elképzelések, melyek szerint "egy picit" a kő is él, de miért fogadjam el? Amúgy meg ha a kövek is élnének, ettől még az élet értelme fogalom ugyanolyan értelmetlen lenne, mert a problémafelvetés szerkezete semmit sem változna.
"Az evésnek például nem az az értelme, hogy a fizikum továbbra is működőképes maradjon?"
Ezt mondtam, nem?
"A szexnek nem az az értelme, hogy utód jöhessen létre, vagyis egy következő élet?"
Ezt is mondtam, nem?
"Amúgy pedig a te gondolatmeneted szerint az élet értelme, hogy éljünk úgy ahogy kell, és erre vannak a szabályok."
Nem. Gondolatmenetem szerint az életnek nincs értelme, csak a rabszolga esetén, ő ugyanis eszköz, az életének az az értelme, hogy hasznot hajt az urának. Szabad ember életének nincs értelme, pont ettől szabad.
16:42.
"Az evésnek például nem az az értelme, hogy a fizikum továbbra is működőképes maradjon?"
Ezt mondtam, nem? "
az a helyzet, hogy te az evés mellé olyan értelmet társítottál az előző válaszodban, bár lehet nem arra gondoltál, hogy azért együnk, hogy ne fogjon a kellemetlen érzés amit az éhség produkál, és után pedig kellemes érzés fogjon el, amikor jól laktunk. ezért említettem meg, s ugyanúgy élvezet hajszolást neveztél meg értelemnek a szex mellé, de ott igaz megemlítetted a valós értelmét is. :)
"Nem. Gondolatmenetem szerint az életnek nincs értelme, csak a rabszolga esetén, ő ugyanis eszköz, az életének az az értelme, hogy hasznot hajt az urának. Szabad ember életének nincs értelme, pont ettől szabad."
S a te életed értelme nem az lenne, hogy a környezetednek húzz hasznot? Amibe ugye és persze te is beletartozol. Vagy egy focipálya értelme nem az, hogy a benne megforduló dolgoknak terepet nyújtson? Az élettel is ez a helyzet, nem? Nem az az élet értelme, hogy a benne lévő dolgok élhessenek? Persze a szabályokat betartva lehet igazán élni, de ez mindennel így van, a foci esetében is. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
LastOne.Left
(előrebocsátom, bocsi, ha elírtam a neved!)
Az iylen kérédsekhez még talán taknyosnak számítok szerény 18 évemmel.
De én hiszem, hogy nem érek teljesen, midnen rételemben véget a halállal. Ennek ellenére keresem az élet célját, értelmét. Ahogy páran írták már előttem, kollektív cél konkrétan nincs. Esetleg a magamnak találtat lehetne ennek felfogni.
Számomra az éelt rételme az, hogy segítsem elsősorban a szeretteimet (közeli család, barátok, szerelmek), másodsorban magamat.
Számomra ez az éelt célja. Eszerint cselekszek, minden tudásomat latba vetve. Hogy ez jó-e, azt majd ISten eldönti. Hiszem, hogy kegyesen, és korrekt módon fog dönteni.
No, számomra ez az élet értelme.
Tisztelettel
Chau
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!