Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Erkölcsileg elfogadható egy...

Kürasszír kérdése:

Erkölcsileg elfogadható egy 30. terhességi héten túl elvégeztetett abortusz, ha mind a nő, mind a magzat egészséges? Ha nem miért nem? Ha igen, miért igen?

Figyelt kérdés

A The New Yorker számol be az alább linkelt cikk végén egy nő 30. héten túli abortuszáról. Mind a nő, mind a magzat egészséges volt, korábban a nőt olyan betegséggel diagnosztizálták, hogy nem volt valószínű, hogy teherbe eshet. A hölgy depresszióban szenvedett és szexuálisan is zaklatták korábban, nem szeretett volna gyereket, a terhessége nem nemi erőszakból származott, rossz anyagi körülmények között élt. Csak a 30. terhességi héten derült ki, hogy állapotos.

A cikk linkje: [link]

Az abortusz során a magzatot megölték, mert ilyen késői stádiumban különben élve született volna.

Az abortusz az USA Maryland szövetségi államban történt, ahol a hatályos törvények időbeli korlátozás nélkül, bármilyen indokkal engedélyezik a terhesség megszakítását a nő döntése alapján. egy olyan abortuszklinikán, amely ilyen késői abortuszokra specializálódott.

Maryland abortusz szabályozása:

[link]

Például az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) ajánlásában kifejezetten javasolja, hogy a nők kérésére bármilyen indokkal elvégezhető legyen az abortusz, egészen a születésig. Tehát elveti a magyar szabályozást is, amely csak a 12. terhességi hétig engedélyezi alapesetben az abortuszt.

Link: [link]

jan. 25. 23:46
1 2 3 4 5 6 7
 61/67 anonim ***** válasza:
100%
#60 jól mondod. Mégis van több hónap (ideális esetben a terhesség észrevételétől legalább 2 hónap, amikor gyakorolhatja az önrendelkezés jogát, utána csak orvosilag indokolt esetben).
febr. 1. 10:22
 62/67 Mojjo ***** válasza:

@54:

Koszonom, igy mar ertem. Mint az elozo valaszomban mar bovebben kifejtettem egy masik gondolatmeneted kapcsan, ez pont az a tema, amiben egyetertunk.

febr. 1. 10:29
 63/67 anonim ***** válasza:

60 24. hétig az abortusz még nem nagy gond, de egy 30 hetesében azért már igen... Amennyiben sem az anya, sem a magzat nincs kitéve semmilyen formában veszélynek, egyáltalán nem kéne engedni az abortuszt.

Méhen kívüli terhesség során hogy érhet el a magzat addig a szintig, hogy a nő testén kívül életképes legyen? Őszintén, ezt nem egészen értem, azért kérdezem, csak mert én úgy tudom, hogy a méhen kívüli terhesség nagyin veszélyes a terhes nő számára már korai szakaszban is.

febr. 1. 10:34
 64/67 anonim ***** válasza:
61 igen, ez pont elég idő...amennyiben nincsen összevissza szigorítgatva az abortusz.
febr. 1. 10:35
 65/67 anonim ***** válasza:
#63 alapvetően attól függ, hogy hova tapad, ha nem a méhfalra. Gyakran a petevezetében, stb és ahogy fejlődik, és egyre nagyobb lesz, mivel ahova tapad, nem tud vele nőni, mint a méh, így szétrepesztheti a belső szerveket, és belső vérzést okozva meghal a nő. Nem tudok olyan esetről, hogy méhen kívüli terhesség életképes babával végződjön, és abortusz nélkül ne a nő életébe kerüljön. Vannak nagyon radikális (általában) vallási csoportok, akik ebben az esetben sem támogatják az abortuszt, mondván, majd isten megoldja. Aha, vagy a nő hal meg, vagy jobb esetben elvetél magától.
febr. 1. 10:38
 66/67 A kérdező kommentje:

# 63

Idézlek Téged: "Méhen kívüli terhesség során hogy érhet el a magzat addig a szintig, hogy a nő testén kívül életképes legyen? Őszintén, ezt nem egészen értem, azért kérdezem, csak mert én úgy tudom, hogy a méhen kívüli terhesség nagyin veszélyes a terhes nő számára már korai szakaszban is."

OLVASS FIGYELMESEBBEN!

A magzat méhen kívüli életképességéről volt szó, amit a terhesség 22-24. hete között érhet el.

Nem pedig méhen kívüli terhességről.

febr. 1. 10:39
 67/67 A kérdező kommentje:

# 63

A magzat alapesetben a terhesség 22-24. hetétől életképes lehet a méhen kívül (orvosi segítséggel).

Ezt a "méhen kívült" úgy kell érteni, hogy addig a méhben fejlődött.

febr. 1. 10:44
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!