Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha próbálnak stresszelni,...

Ha próbálnak stresszelni, nyomást gyakorolni rám az emberek általában dühkitöréssel válaszolok, miért?

Figyelt kérdés

Úgy érzem, hogy erőszak áldozata vagyok olyankor, a lelki békém akarják megerőszakolni.

Jogosan cselekszem?

Vagy valamilyen pszichiátriai okai lehetnek esetleg? Gondoltam pszichopátiára, nárcizmusra, borderlinere, bipolárisra, labilis idegrendszerre stb.

De más esetben nagyon nyugodt és békés ember vagyok, tehát ha nem provokálnak olyan vagyok mint egy bárány.

dec. 4. 11:04
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:

“Miért akarnak stresszelni, elnyomni mások?

Szerintem a békésebb, csendesebb embereket gyengébbnek ítélik ezért kötelességüknek érzik demonstrálni dominanciájukat, illetve a másikkal éreztetni, hogy nem ér annyit.

“ Tényleg ezt akarják, vagy te tulajdonítod ezt nekik? (”

Szerintem az igazi mögöttes ok ez, persze ezt nyíltan nem ismernék be, max kitalálnak valami kamu okot, hogy hát de antiszoc vagy, vagy nem figyelsz másokra, lusta vagy, inkompetens vagy, tehát ismeretlenül is mindenfélét beléd látnak ha valamiért nem vagy szimpatikus. Egy érzelem ez bennük amit meg kell racionalizálniuk.

“ nem tapasztaltad meg gyerekként, hogy nem téged akarnak kicsinálni, és ezért túlreagálod a szituációkat”

Lehetséges, gyerekként pont azt tapasztaltam, hogy élvezték ha szívhatják a vérem, beszólhatnak stb. Talán ebből alakult ki, de ezek szerint nem alaptalanul.

“ Bármi is az oka, érdemes nyugisabb, kevésbé hirtelen reakciókat is begyakorolni. Az agresszió ugyanis agressziót szül, és így sose lesz vége.”

Igen, de úgy látom, (az eddigi tapasztalataim alapján), hogy elkerülhetetlen az erőszakosabb összetűzés, aztán annak meg kétféle kimenetele lehet. Vagy visszakozni fog, vagy bosszút esküszik és mindent megfog tenni, hogy alám ásson más módszerekkel, másokat, főnököt stb ellenem fordít, hogy még nehezebb legyen sorsom, esetleg kiközösítsenek teljesen antiszocialitás vádjával (ilyenkor teljesen mindegy, hogy proaktív vagy reaktív volt a megnyilvánulásom). Ez azon is múlik mennyire bosszúálló illetve alattomos az illető. Volt részem olyanban is, hogy hirtelen barátságossá vált miután kifakadtam, de olyan is aki ellenségemnek esküdött.

dec. 5. 12:45
 22/34 MDaniel98 ***** válasza:
68%
Dühkezelési problémák? Mondjuk ha a stresszes helyzetek ennyire kiidegelnek, az semmiképpen sem jelent jót.
dec. 5. 16:33
 23/34 Hintalow ***** válasza:
45%

Szerintem csak simán gyenge vagy (esetleg átlagon aluli mèretű ès erőtlen a szfaládèd ès emiatt van)

:D

dec. 5. 16:52
 24/34 A kérdező kommentje:

23

Ez nagyon nem viccess…

dec. 5. 17:12
 25/34 anonim ***** válasza:
60%
A 9 is levezeti a feszültséget, csak ő másokon keresztül. Ez a sunyibb viselkedés. Ha ő nem akar dühöngeni, eléri hogy más dühöngjön miatta, és akkor az ő feszültsége kisebb lesz, a másiké meg nagyobb, mivel nem a sajátját adta ki. Sokan csinálják így.
dec. 6. 01:01
 26/34 anonim ***** válasza:

#25 (01:01) - tehát az agresszorok elleni jogos védekezés - méghozzá asszertív módon - a "sunyi" dolog?

🤦

Na, már egy ilyen kretén választ is megértünk!

dec. 6. 03:18
 27/34 anonim válasza:
89%
Az a baj, hogy a provokátorok pont erre mennek, addig bullyingolják, heccelik az áldozatukat, míg ki nem tör belőle az állat, pl iskolai lövöldözések. Csak úgy a semmiből nyilván nem kezd el üvöltözni senki sem, aki meg igen, az pszichiátriai eset... Az a baj, hogy ezek a ganéládák pont arra mennek, hogy érzelmeket váltsanak ki áldozatukból (félelem, düh, agresszió). Ezzel már győzelmet aratott bántalmazónk, mert pont ez volt a célja. Ha mondjuk a bántalmazott, zaklatott fél visszatámad ordibálás formájában, akkor a reakció is általában viszontordibálás szokott lenni. Ez egészen odáig elfajulhat, hogy verekedés, szélsőséges esetben gyilkosság, mészárlás lesz belőle. Ez a perpatvar nevű játszma, aminek legvégső kimenete radikális esetben a halál lehet.. Ilyenkor, ha sikerül megszakítani időben a konfliktust, akkor jobbik esetben egy pofon történik "csak". Persze az is rossz. Az kiabálás is rossz.. Ha verekedés van és a harmadik személy megpróbál közbelépni, szétválasztani őket, akkor lehet őt is megverik rossz esetben. Olyanok, mint a civakodó kandúrok. Aztán jobbik esetben hamar elhal a veszekedés és egyik kilép a csetepatéból. Lehet akár pillanatnyi heves fellángolás is, ami fél perc múlva abbamarad.
dec. 7. 17:28
 28/34 A kérdező kommentje:

27

Kíváncsi vagyok milyen lehetett az őskorban amikor semmiféle törvény nem tartotta vissza az embereket semmitől. Valszeg teljesen megszokott volt, hogy minden konfliktus úgy zárul le, hogy egyik a másikat leütötte egy kővel vagy fadarabbal.

dec. 7. 18:35
 29/34 anonim ***** válasza:
100%
Hát elég gyakori lehetett, bár lehet néha mérlegeltek hogy ha mindenkit kinyírnak, egyedül nem tudják levadászni a mammutot meg félnének is este, és így azért összetartottak.
dec. 7. 19:17
 30/34 anonim ***** válasza:

Kérdező - régen nem voltak különböző családi közegben kinevelt éretlen személyiségű vadidegenek összeeresztve szigorú vezetői felügyelet nélkül.

Az őskorban volt a saját törzs, amiben nem fordulhatott elő a tagok oktalan bántalmazása. Egy ilyen nagycsaládban csak közmegegyezéssel lehetett valakit bántalmazni, aminek általában volt valamilyen nyomósabb indoka. Az emberek napi kontaktusban voltak egymással, és természetesnek vették a testi és mentális másságokat. Ilyen közegben mindenki olyan társadalmi szerepet vállalt, amihez adottságai voltak, mert ez volt a leghatékonyabb túlélési stratégia.

A szomszéd törzsekkel viszont folytattak véres csatákat, ha nem voltak már képesek békésen egymás mellett élni (éhínség, territoriális viták, nőrablás, túlszaporodás, stb.).

dec. 7. 21:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!