Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az IQ tudományosan egy ostobaság?

Az IQ tudományosan egy ostobaság?

Figyelt kérdés
Bármit is jelentsen az intelligencia, egész biztosan nem normális eloszlást mutat a társadalomban. Hacsak nem azt jelenti az IQ, amit az IQ tesztek mérnek, de ez meg egy körkörös definíció, azaz ostobaság.
2024. máj. 20. 18:15
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 sadam87 ***** válasza:
73%

Velős. Akkor a következő kérdés: szerinted mi az intelligencia?

2024. máj. 20. 21:46
 42/64 A kérdező kommentje:

"Lehet, hogy rossz példa, de nincsen más példa. Intelligenciát mérni csak intelligenciateszttel lehet."

Oké, szóval a vizsgálatok azt mutatták, hogy a normális eloszlásra kalibrált tesztek normális eloszlást adnak eredményül. Ez egy nagy semmi tudományosan, remélem felfogod.

2024. máj. 20. 21:47
 43/64 anonim ***** válasza:
100%
42 Nem semmi. Megmutatja hogy a társadalomban milyen eloszlásban,számosságban találhatók meg okosak, nagyon okosak, és zsenik
2024. máj. 20. 21:48
 44/64 A kérdező kommentje:

Mégis milyen szempontból releváns az én véleményem arról, hogy mi az intelligencia?

2024. máj. 20. 21:48
 45/64 Psycho ***** válasza:
80%

Legjobb tudomásom szerint NEM minden intelligenciateszt lett úgy kalibrálva, hogy direkt normál eloszlást mutasson az eredmény. Amire te hivatkozol, az a Stanford-Binet nevezetű teszt, nagyjából a legelső teszt, amit valaha IQ-ra alkottak valamikor a XIX-XX. század fordulóján.

Ezen kívül még van egy rakás másik, ami IQ-t mér. Raven, Wechsler/MAWI, OTIS, de Eysencknek is volt intelligenciatesztje, stb stb, most hirtelen ezek jutottak még eszembe.

2024. máj. 20. 21:54
 46/64 sadam87 ***** válasza:
73%

Mivel ettől tetted függővé azt, hogy milyen eloszlású, így eléggé.

2024. máj. 20. 21:57
 47/64 anonim ***** válasza:
66%
45 Én az I.Q teszt alapján a trársadalom felső rétegében vagyok. Ismételve ; a teszt lényege irreleváns arra nézve, hogy normalizálják. A célja annyi, hogy megállapítsa a társadalom hányad része, okos, zseni és kik azok. Ennyi
2024. máj. 20. 21:57
 48/64 A kérdező kommentje:

"Mivel ettől tetted függővé azt, hogy milyen eloszlású, így eléggé."

Hol tettem attól függővé, hogy én mit gondolok róla?

2024. máj. 20. 22:02
 49/64 A kérdező kommentje:

"Legjobb tudomásom szerint NEM minden intelligenciateszt lett úgy kalibrálva, hogy direkt normál eloszlást mutasson az eredmény."

Nem is mutattak következetesen normális eloszlást. Voltak tesztek, amik nagyjából normális eloszlást mutattak, és voltak olyanok is, amelyek nem.

2024. máj. 20. 22:05
 50/64 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, visszakérdezek: Te értelmi fogyatékos vagy?

"Hol tettem attól függővé, hogy én mit gondolok róla?"

A 37-es válaszban "Attól függ mi az az intelligencia."

2024. máj. 20. 22:06
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!