Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az IQ tudományosan egy ostobaság?

Az IQ tudományosan egy ostobaság?

Figyelt kérdés
Bármit is jelentsen az intelligencia, egész biztosan nem normális eloszlást mutat a társadalomban. Hacsak nem azt jelenti az IQ, amit az IQ tesztek mérnek, de ez meg egy körkörös definíció, azaz ostobaság.
2024. máj. 20. 18:15
1 2 3 4 5 6 7
 31/64 A kérdező kommentje:

"szerinted milyen eloszlású az intelligencia?"

Attól függ mi az az intelligencia.

2024. máj. 20. 21:31
 32/64 anonim ***** válasza:
73%

A társadalom egyre butább ez tény! Viszont, ha te önkényesen azt nézed, hogy jobban kezelik egyre fiatalabban az okos eszközöke, akkor jó az irány. A mai gyerek professzionálisan fel tudja telepíteni a GAMER softvereket és tudja milyen kártyát kell megvenni ergo fejlettebbek vagyunk. ..

Viszont finga sincsen hogy működik a számítógép. Nem tud még kiemnő dióda karakterisztikát sem rajzolni. Intellektuálisan egyre kevésbé vagyunk képben a dolgokkal. [link]

[link]

2024. máj. 20. 21:33
 33/64 A kérdező kommentje:
Nem mennétek más kérdést teletrollkodni az offolásaitokkal?
2024. máj. 20. 21:33
 34/64 Psycho ***** válasza:
79%

#27: számít? Ez egy olyan dolog, hogy van egy elméleti, "ideális" normál eloszlás.

Emellett pedig van egy gyakorlati oldal, vagyis a valóság. Nyilván tökéletes választ akkor tudnánk adni erre a kérdésre, ha konkrétan minden egyes ember IQ-ját megmérnénk, és összevetnénk a matematikalilag tökéletes normál eloszlással.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy nem stimmelne a két görbe perfekt módon. De azt is nyugodtan mondhatjuk, hogy meglehetősen jól közelítené azt. Ezt honnan tudjuk? Úgy, hogy az intelligenciavizsgálatok ezt mutatják.

Nem akarok felvágni, de végeztem ehhez hasonlót anno az egyetemen, igaz, kis mintán (kb. 100 ember adatait vettem alapul). De a normalitásvizsgálat (vagyis az a statisztikai elemzés, ami azt mutatja meg, hogy a minta szignifikánsan eltér-e a normál eloszlástól) azt mutatta, hogy borzasztó kicsi a valószínűsége annak, hogy NEM normál eloszlást követett az a minta, amivel dolgoztam.

És nyilván nem vagyok egyedül, egy rakás másik ilyen történet is létezik.

Valószínűleg nagyjából hasonló lehet az eltérés, mint például a magasság, és a tökéletes normál eloszlás közt. Ugye a testmagasság is nagyjából Gauss-görbét mutat, de természetesen nem tökéletesen. Viszont ha azt mondjuk, hogy normál eloszlású, akkor jól megragadtuk a testmagasság jellegét, és praktikus szempontból teljesen rendben van, ha ekként beszélünk róla.

2024. máj. 20. 21:36
 35/64 A kérdező kommentje:

"Úgy, hogy az intelligenciavizsgálatok ezt mutatják."

Milyen intelligenciavizsgálatok mutatták ezt? Az IQ tesztek rossz példák, hisz azokat szándékosan úgy alkottak meg, hogy normális eloszlás jöjjön ki az emberekkel megíratva. Szóval milyen intelligenciavizsgálatokra alapozol?

2024. máj. 20. 21:39
 36/64 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha olyan intelligenciavizsgálatok vannak, amik akár megalkotásukkor is szándékosan úgy alkottak meg, hogy normális eloszlás jöjjön ki akkor eleve hiteles. Nem tudom érted-e? ez tautológia

Ha úgy alkották meg a biciklit, hogy szándékosan tudjunk biciklízni, mert a lábnál van a pedál, akkor tudunk biciklizni. Nem ostobaás

2024. máj. 20. 21:41
 37/64 Psycho ***** válasza:
79%
#32: Bocsáss meg, hogy ezt mondom, de kevered a szezont a fazonnal. Mi itt intelligenciáról beszélünk, amit pedig leírtál, az szaktudás. A kettő egészen más. A szaktudás tanulható. Attól nem lesz valaki buta, hogy "csak" felhasználói szinten képes kezelni valamit, viszont nem ismeri a működését.
2024. máj. 20. 21:41
 38/64 anonim ***** válasza:
37# megbocsájtok. A szaktudást olyan példaként írtam le, hogy legfeljebb arra lehetne mondani, hogy fejlődtünk. Minden más intellktuális tevékenységben csökken a társadalom teljesítménye. Ezt írtam és így is van
2024. máj. 20. 21:43
 39/64 Psycho ***** válasza:
85%

"Milyen intelligenciavizsgálatok mutatták ezt? Az IQ tesztek rossz példák"

Lehet, hogy rossz példa, de nincsen más példa. Intelligenciát mérni csak intelligenciateszttel lehet.

2024. máj. 20. 21:44
 40/64 sadam87 ***** válasza:
94%

"Azért szegények, mert alacsony az intelligenciájuk."

Aminek a bizonyítéka az, hogy...?

"Az intelligenciára is van némi hatása, de nem sok."

Ugye az idézett kutatás szerint minden plusz oktatásban töltött év 1-5 IQ-val növeli a felnőttkori intelligenciát. Például ha 5 év eltérés van a társadalmi státusz miatt (nem tudom, pontosan mennyi szokott lenni, de ennyi nagyjából reálisnak tűnik nekem) az oktatásban eltöltött időben, akkor az ez alapján 5-25 IQ-t számít. Átlagosan mondjuk 15 IQ, az felel meg általában egy szórásnak általában a teszteken. Az annyira nekem nem tűnik kevésnek.

"Ezzel vitatkoznék. A szegénység - meg úgy általában a nehézség - választás elé állítja az embert. A legtöbb szegény beletörődik a sorsába. Sajnos itt az alacsony intelligencia mutatkozik meg, hiszen aki okosabb, az azt fogja keresni, hogyan törhet ki a szegénységből."

Idéztem a kutatást. Ott egyébként konkrétan valami olyasmit csináltak (bevallom, nem olvastam az egész cikket végig, csak az összefoglalót), hogy szegény és gazdag embereket vizsgáltak olyan körülmények között, amikor volt elég forrásuk, és olyankor, amikor megszorultak. Az utóbbi esetben a szegények lényegesen rosszabbul teljesítettek.

"Döbbenetes, de amikor a történetekben a "szegény, de tehetséges diákról" olvasunk, ott ez történik. Szegény, de okos, ezért megtalálja a megoldást."

Nyilván vannak erre példák (és pont azt mutatja, hogy aki szegény, az nem automatikusan unintelligens). De azért messze nem ugyanolyanok a lehetőségeik azoknak, akik szegények, és akik gazdagok (bár ez is eltérő lehet országonként). Ha valaki például a társadalmi státusza miatt nem tud jó oktatásban részt venni, az eléggé megnehezítheti a kitörést.

"Ez bizonyos. De megkockáztatnám, hogy most több hülyeség van a világon, mint régen."

Az itt következő rész továbbra is mind anekdotikus érvelés. (Amúgy ez csak tipp, de szerintem a valógságshowkat nagyrészt nem a fiatalok nézik manapság, hiszen TV-t sem nagyon néznek.)

"Hát persze, mert a végén még kiderülne, hogy az átlag IQ a játékosoknak 85-90 körül mozog. Ciki."

Szerintem ez az utolsó utáni szempont egy valóságshow esetében.

2024. máj. 20. 21:44
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!