Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az IQ tudományosan egy ostobaság?

Az IQ tudományosan egy ostobaság?

Figyelt kérdés
Bármit is jelentsen az intelligencia, egész biztosan nem normális eloszlást mutat a társadalomban. Hacsak nem azt jelenti az IQ, amit az IQ tesztek mérnek, de ez meg egy körkörös definíció, azaz ostobaság.
2024. máj. 20. 18:15
1 2 3 4 5 6 7
 21/64 A kérdező kommentje:

Ja, hogy nálatok a normális eloszlás csak annyit jelent, hogy a középtájon van egy csúcs, és a két szélèn lecseng?

Így még akár el is fogadom, hogy normális eloszlású.

2024. máj. 20. 20:36
 22/64 sadam87 ***** válasza:
79%

Nem állítottam ilyet.

2024. máj. 20. 20:37
 23/64 A kérdező kommentje:

Akkor közölnéd végee, hogy mit jelent számodra a normális eloszlás?

2024. máj. 20. 20:44
 24/64 sadam87 ***** válasza:
79%

Szerintem elég világos, hogy mit jelent a normális eloszlás. De ha nem tudod, nyugodtan keresd fel a megfelelő wikipedia oldalt.

2024. máj. 20. 21:00
 25/64 A kérdező kommentje:
Most akkor közelítő modell, vagy pontosan az, amit a wikipédia oldal ír?
2024. máj. 20. 21:02
 26/64 sadam87 ***** válasza:
79%

Hát ezt a kérdést nem nagyon tudom értelmezni. A normál eloszlás pontosan az, amit a wikipedia írt (gondolom, most nem ellenőriztem, jól írják-e). Ami nyilván egy közelítő modellje az intelligencia eloszlásának a populációban.

2024. máj. 20. 21:09
 27/64 A kérdező kommentje:
Akkor elárulnád végre, hogy szerinted az intelligencia mennyibe tér el a normális eloszlástól? Ez lett volna eddig is a kérdés, csak szándékosan nem értetted meg.
2024. máj. 20. 21:12
 28/64 sadam87 ***** válasza:
85%

Érdekes, ha ez volt a kérdés, mert eddig egyszer sem írtad ezt le, hanem mindenféle más dolgokat kérdeztél. (Amúgy érdekes, hogy te vádolsz engem direkt megértéssel, amikor öt felszólítás kellett ahhoz, hogy reagáljál, hogy mire alapozod, hogy az intelligencia nem normál eloszlású. És akkor is az derült ki, hogy semmire.)

De tessék: nem tudom, mennyiben tér el az intelligencia a normális eloszlástól. Feltételezem, hogy viszonylag jól közelíti a normál eloszlást, de nem tudnám számszerűsíteni.

2024. máj. 20. 21:26
 29/64 anonim ***** válasza:
23%

"Mondjuk nem is állítottam, hogy nem így van. Csak ép az a kérdés, hogy azért szegények, mert kevésbé intelligensek, vagy azért kevésbé intelligensek, mert szegények?"

Azért szegények, mert alacsony az intelligenciájuk.

"Például vannak kutatások, amik azt mutatják, hogy az oktatásnak van hatása az intelligenciára és az agy fejlődésére."

Az agy fejlődésére bizonyosan jelentős hatása van, hiszen az ember új képességeket sajátít el. Ezzel kapcsolatban Leonard Mlodinow-tól olvastam egy elég érdekes fejezetet "Érzelmeink" című könyvében: Taxisofőrök agyáról írt, akiknek akiknek ha jól emlémszm az út memorizálásával változott az agya.

Az intelligenciára is van némi hatása, de nem sok.

"De van olyan kutatás is, ami alapján a szegénység, anyagi nehézség önmagában tudja befolyásolni a kognitív teljesítményt"

Ezzel vitatkoznék. A szegénység - meg úgy általában a nehézség - választás elé állítja az embert. A legtöbb szegény beletörődik a sorsába. Sajnos itt az alacsony intelligencia mutatkozik meg, hiszen aki okosabb, az azt fogja keresni, hogyan törhet ki a szegénységből.

Döbbenetes, de amikor a történetekben a "szegény, de tehetséges diákról" olvasunk, ott ez történik. Szegény, de okos, ezért megtalálja a megoldást.

"Bármelyik generációban lehet olyan fiatalokat találni, akik hülyeségeket csináltak."

Ez bizonyos. De megkockáztatnám, hogy most több hülyeség van a világon, mint régen.

A valóságshow pl. ma már kész erkölcsi fertő, ahova buta, kanos, műveletlen embereket vesznek fel. Régen is trash volt ez a műsor, de azok között még akadtak normálisabb emberek is.

Ez abból is látszik, hogy amikor azokkal kitöltöttek IQ tesztet, akkor nyilvánosságra hozták az adatokat. Legutóbb már meg sem mutatták, ki mennyit ért el, csak a sorrendet. Hát persze, mert a végén még kiderülne, hogy az átlag IQ a játékosoknak 85-90 körül mozog. Ciki.

2024. máj. 20. 21:28
 30/64 sadam87 ***** válasza:
79%
De tudod mit, nekem is lenne akkor egy kérdésem: szerinted milyen eloszlású az intelligencia?
2024. máj. 20. 21:28
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!