Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Európában soha nem jelent meg...

Európában soha nem jelent meg a kereszténység és a pogány vallások szinkretizmusa?

Figyelt kérdés

Ázsiában sok helyen jelen volt és akár még van is a társadalmakban, hogy sok ember egyszerre a régi népi vallás és az újabb, általában nem ott helyben kialakult vallások (pl.: kereszténység, buddhizmus, iszlám stb.) követője egyben. Japánban már nem annyira vallásosak az emberek, mint mondjuk a háborút megelőzően, de előtte az emberek többsége egyszerre követte a sintót és a buddhizmust, vagy sintót és a kereszténységet, vagy mind a háromból kivett elemeket. Kínában is rengeteg ember egyszerre követi a népi vallást/konfucianizmust/taoizmust és a buddhizmust vagy kereszténységet. A mongolok többsége régebben egyszerre hitt a régi sámánista hitben és a buddhizmusban vagy iszlámban. Az ókori Közel-Keleten a zsidók közül többen a judaizmus mellé Babilonban felvették az ashurizmust is.

Európában nem jelent meg, amikor el kezdett teret hódítani főleg, leginkább a kereszténység, de akár más nagyobb, sok helyen létező vallások, hogy mondjuk szinkretizálva követték volna a régi pogány vallást (például a hellenizmust, a római vallást, a kelta vallást, a germán vallást stb.), mondjuk az újabb kereszténységgel? Vagy akár csak megtartottak volna elemeket? Itt ilyen soha, semmilyen mértékben nem fordult elő? Ez kimondottan ázsiai jellegzetesség?

2021. dec. 18. 15:24
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Ugye ki tudod végre nyögni, hogy hol állítottam a farsangról, hogy keresztény ünnep? Mert ha nem, akkor te is csak egy beképzelt nethuszár vagy. "Legalább ide eljutottunk." Néha annyira fel bírnak dühíteni egyes felhasználók, azzal, hogy olyanokat állítanak, amelyeket sehol nem írtam le... Tessék beidézni, mert ha nem tudod, akkor képzelegsz!

Mondjuk azért nincs olyan, ebben az esetben sem, hogy máshol fejlődik tovább ugyanaz a vallási szokás, mert egy növény nem kapcsolódhat egy valláshoz. A germánok egy raklapnyi örökzöldet használtak télen díszítésre, mert csak az élt meg a zord északi tájakon a rossz idő miatt. A rómaiak borostyánt használtak, a kelták fagyöngyöt és nagyobb levelű örökzöldeket, a germánok fenyőágakat, tiszafaágakat, borókaágakat. A sírkövekre és azok feldíszítésére sem lehet azt mondani, hogy mondjuk kimondottan ősi zsidó szokás, mert jelen volt egy rakat másik nemzet és vallás hagyományaiban is, illetve simán eszébe juthat másoknak is, hogy: "Haló, lehet ezt is dísznek használni". Viszont ha én kitalálom, hogy a magyarok ezentúl kizárólag mesterségesen beomlasztott kősírokba temetkezzenek, akkor az ha elterjed modern kori, magyar szokás lesz, nem pedig ókori, csak azért, mert csináltak mások is régen valami hasonlót, ami egyébként nem ugyanaz. Sőt képzeld! A muszlimok böjtöt megtörő ünnepe is egy meghitt, családias ünnep, a karácsonyhoz, meg a hanukához hasonlóan. Ezek szerint keresztény, meg zsidó eredetű, mert későbbi és hasonló, csak éppen a tartalma, a dátuma és szinte mindene különböző? A logikád alapján simán beleillik ez is a képbe.

2021. dec. 22. 01:41
 22/33 A kérdező kommentje:
Jaaa, már értem. Megkérdeztem teljes mértékben hátsó tartalom nélkül, hogy melyik pogány ünnepekből eredeztethető a farsang, erre te remek szövegértéssel elkezded bizonygatni, hogy bizony nem keresztény, úgy, hogy a rossz seb se állította, hogy az lenne. Remek ez az oldal...
2021. dec. 22. 01:43
 23/33 A kérdező kommentje:
Aztán én elismételtem, hogy valóban nem az, aminek az ellenkezőjét soha nem is állítottam. Végül benyögöd, hogy végre beismertem, mintha valami nagyon komoly vitát nyertél volna meg, amiben teljesen idióta vagyok, mivel szervesen azt állítom, hogy a farsang egyértelműen bibliai ünnep. Tényleg a kedvencem ez az oldal...
2021. dec. 22. 01:49
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Ennyire nem zaklasd fel magad, nem éri meg mert árt az egészségednek.

Nem az az érdekes, hogy mit állítasz a farsangról hanem hogy megpróbálod eltagadni egyes szokások nyilvánvaló tovább élését. A farsang terén még elismered, mert az annyira nem fontos számodra de a karácsonyhoz és a húsvéthoz gondolom olyan érzelmi szálak fűznek, hogy ott már nem fér bele. Pedig a farsang kapcsán is előhúzhatnád ezeket a bugyuta ellenérveket, hogy de hát ez csak egy maszk, meg állatalakoskodás, tűzgyújtás, jelen van Indiában is, meg a világ minden táján, meg amúgy maga az ünnep dátuma is a húsvéthoz viszonyul, végülis csak egy nagyböjt előtti utolsó ünnepség ami ugyanúgy keresztény kontextusban jelenik meg, szóval mi köze van a pogányokhoz?

Minket most nem tibet érdekel meg az amazonasi indián törzsek, hanem hogy tudjuk, hogy a kereszténység előtt gyakoroltak bizonyos szokásokat az emberek, amiket megtérésük után is folytattak, más köntösben. Pont azért találsz a világ minden tájáról párhuzamokat, mert ezek a természeti, csillagászati jelenségekhez köthető ünnepekhez, ősi szimbólumokhoz kapcsolódnak, nem a kereszténység találta fel őket.

Neked azért ilyen elképzelhetetlen, hogy a karácsonyi szokásokban pogány elemek élnek tovább mert annak hogy te vagy átlagos keresztény ma ünnepli, köze nincsen ahhoz ahogy azt elmúlt 1000 évben a lakosság 85-90%-át kitevő falusi parasztság ünnepelte. A napfordulóhoz köthető mágikus képzeteket erősíti az a tény, hogy számos jósló, varázsló szokás is kapcsolódott a karácsonyi ünnepkörhöz.

Ja, amúgy jut eszembe nagyon tapintatlan volt részemről pont pár nappal szenteste előtt taglalni hogy a karácsonyfa eredete hova nyúlik vissza. Felőlem lehet keresztény is ha ez a meggyőződés jobban esik. állíts nyugodtan fát, és boldog karácsonyt előre is.

2021. dec. 22. 17:16
 25/33 A kérdező kommentje:

Miből szűrted le, hogy a farsang nem fontos számomra? Át lehetne nevezni az oldalt a buta következtetések oldalára. Attól még, hogy nincs keresztény töltete nem lehet fontos számomra? Vagy mert nem akarok olyat bizonyítani, ami hamis? A farsang egy pogány vallási ünnep, hasonlóan a szaturnáliához, a Dionüszoszhoz kapcsolódó fesztiválokhoz, meg egy rakat máshoz, ellenben a karácsonnyal, a húsvéttal, a pünkösddel vagy mondjuk az áldozócsütörtökkel, mert a felsoroltaknak van bibliai, azon belül is újszövetségi hivatkozása. Előbbieknek nincs.

Az, hogy két különböző valláshoz tartozó ünnep van egymáshoz közel eső időpontban, akár nem is egy idősek, nem jelenti azt, hogy a kettő ugyanaz az ünnep. Ennyi erővel nyugodtan lehetne a karácsonyt a hanukával, a Bodhi nappal, meg még sok minden mással is azonosítani, de úgy látszik, neked ez volt szimpatikus. Egyébként a zsidók és zoroasztriánusok is használtak faágakat a házak dekorálására, szóval ennyi erővel lehetne zsidó vagy zoroasztriánus szokásnak is tartani, úgy, hogy a keresztényeknél ekkor tradicionálisan a fenyőfa felállítása és díszítése áll a központban, nem pedig más. Nem a fény ünnepéhez (mai nevén hanukához) kötődő pálmával való díszítés és nem is a szaturnáliához kötődő borostyánnal beborított villák. Sőt, teljesen vallástól függetlenül és bármilyen eredet nélkül ősszel a világ sok táján színes faleveleket használtak a házak dekorálására.

Egyébként a karácsonyfa díszeinek is keresztény jelentéstartalma van: a csúcsdísz a betlehemi csillagot szimbolizálja, a gyertya a bűnöktől való megtisztulást, a füzér/angyalhaj/girland a bűnre csábító kígyót, a későbbi hagyományokban az égősor a fényt és a világosságot (Jézus mondata alapján, hogy Ő a világok világossága), a karácsonyi cukorpásztorból latin betűs írással Jézus nevének nemzetközi kezdőbetűje, illetve Jézus, a pásztorok, illetve József botját is szimbolizálja, a régi fákon alma és dió, ma már hasonlóan a gömb alakú karácsonyfadísz is a tudás fájának gyümölcsét jelképezi, a csengők az angyalok hangszereiként is számon voltak tartva a kereszténységre épülő kultúrákban, maga az örökzöld fenyő pedig az örök életet és üdvözséget jelképezi. Egyébként a korai kereszténységben nagy probléma volt, hogy sokan dec. 17-24. között a Nap előtt hajoltak meg és fesztiválokon vettek részt, dec. 24. éjfél után pedig Jézus születését ünnepelték. Ezek között az emberek között voltak keresztények, később a keresztényüldözés beszüntetése után pogányok és nem is kifejezetten vallásos emberek voltak is.

Ha szerinted ezek bugyuta érvek, akkor írj te sokkal komolyabb, megcáfolhatatlan érvet ellene! Ugyanis te is azért titulálod a karácsonyt (ezt a szót nem is ismerték a kereszténység előtt, mivel a latin internacio és creacio szavakból ered, amelyek eljövetelt és teremtést jelentenek) pogány ünnepnek, mert volt hasonló időpontokban más vallásoknak is ünnepe vagy mert mások is felhasználták valamilyen módon az örökzöldek között a fenyőt is.

Az a legszebb, hogy a húsvétot is annak titulálod a kis írásod alapján, ami azért mókás, mert egyedül a kereszténységnek van olyan ünnepe, ami a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon van. Az ünnep felmenője a pészach, ami zsidó ünnep és hasonló dátumon, de nem ugyanekkor van. A zsidóknál ez egy nagyon ősi ünnep és az Egyiptomból való kivonulást ünneplik. De ehhez érteni kellene a teológiához. A tojásfestés, azon belül is különösen a piros és zöld tojás zoroasztriánus szokás és Perzsiából hozták magukkal a keresztes hadseregek. A nyúl egy német félreolvasásból ered, ugyanis hagyományosan gyöngytyúkot készítettek ilyenkor és a tojását ajándékozták egymásnak. A gyöngytyúk németül Haselhuhn, röviden a köznyelvben és tájszólásokban Hasel, a nyúl pedig csak simán Hase.

Senki nem mondta, hogy csak és kizárólag a keresztények találták ki az örökzöldekkel való díszítést, sőt azt sem, hogy a növényekkel való díszítést. Megint képzelegsz és valótlant állítasz. Annyit állítottam teljesen jogosan, hogy a karácsonyfa, meg az adventi koszorú keresztény találmány.

Lehet, hogy kapcsolódott, de az nem a karácsony, hanem egy másik ünnep.

2021. dec. 22. 18:57
 26/33 A kérdező kommentje:

Egyébként a római vallásban, a hellén valláshoz hasonlóan kismillió ünnep és fesztivál volt.

[link]

Szóval gyakorlatilag bárhova el lehetne helyezni egy ünnepnapot, valamilyen módon mindig rá lehetne mondani, hogy pogány, ha a te logikád alapján nézzük és pusztán a dátumot néznénk.

2021. dec. 22. 19:16
 27/33 anonim ***** válasza:

"Egyébként a karácsonyfa díszeinek is keresztény jelentéstartalma van:"

Persze, amikor egy szokás új közegbe kerül annak megfelelő értelmet kap.

https://www.youtube.com/watch?v=3JmsZ5l76sE&t=151s

A bolgárok elvileg ezért táncolnak forró parázson Szent Helén és Konstantin ünnepén, mert a törökök által felgyújtott templomból ezt az őket ábrázoló ikont sikerült kimenekíteni. Aztán végső soron más kontextusban elvétve még a bolgár muszlimok és gyakorolják, plusz kereszténység előtti időkből is feljegyezték, szóval lehet csak átértelmezték az idők során, nem? :D

"Ha szerinted ezek bugyuta érvek, akkor írj te sokkal komolyabb, megcáfolhatatlan érvet ellene! "

Mi ellen? Nem én küzdök a néprajzkutatók megfigyelései ellen.

"Ugyanis te is azért titulálod a karácsonyt ..."

Nem, nem azért csak nem érted. Nem az időpont a lényeg, hanem hogy amikor meghonosodott a kereszténység, ezeken a területeken korábbi vallásokhoz bizonyos ünnepek, hagyományok kapcsolódtak ezekhez, amik hozzáragadtak a kereszténységhez. Szimbolikus jósló, varázsló rítusok.

A karácsony szó eredetét nem tudjuk pontosan, jöhet a szláv napforduló jelentésű szóból is. Amúgy nem tudom mi köze az ünnep nevének, az ahhoz kapcsolódó szokás eredetéhez, de ha tetszik ez a megközelítés akkor pl. a húsvét angol és német elnevezése az Eostre, a tavasz és a hajnal istennőjének nevéből ered.

" A tojásfestés, azon belül is különösen a piros és zöld tojás zoroasztriánus szokás és Perzsiából hozták magukkal a keresztes hadseregek."

Hát ez vitatható, hogy pont így történt de a te álláspontod szerint is egy idegen vallás eleme.

" A nyúl egy német félreolvasásból ered"

Ebből meg látszik, hogy a google első találatos wikipédia cikkéből tájékozódsz, ami egy még egy hiteles forrást sem hivatkozik ehhez. Erre még annyit bizonyíték sincs mint a "termékenységszimbólum" eredetre, mellesleg elég hihetetlen hogy egy olyan korszakban amikor az emberek 95%-a analfabéta és az információk is korlátozottabban terjedtek egy félreolvasás miatt honosodott meg egy szokás.

De parttalan mert úgysem érted, és nem is akarod érteni a lényeget csak az elejétől a wikivel okoskodni egy sort. Szóval mondom, nyugodtan díszíts fát, ha nem vitt el a pogány krampusz, meg befestetted a zoroasztriánus tojásaidat akkor ez már tök 8 a Jézuskának.

2021. dec. 22. 20:28
 28/33 A kérdező kommentje:
Németül a húsvét Ostern (nyelvvizsgával valamennyit csak tudhatok) és egyébként Ost szóból eredeztethető (ami keletet jelent). Mutass egyetlen keresztény templomot vagy keresztény családot, ahol jóslást végeznek, mert akkor leborulok előtted! A kereszténységben nagyon súlyos bűn és eretnekség a jóslás, a mágia és az összes többi hasonló eszköz. A zoroasztrianizmus a kereszténység egyik legközelebbi szinte testvérhite, tanultam perzsa zoroasztriánus mágusoktól és keresztény szerzetesektől is a két hit kapcsolatáról, illetve később olvastam manicheus írásokat is. A teológiája sok helyen közelebb áll a kereszténységéhez, mint a judaizmusé a kereszténységhez. Nem a Wikipédiát használtam, de egyébként német kultúrtörténeti írásokban is fellelhető. Félreolvasásnak nem csak egy szöveg helytelen felolvasását, hanem a szócserét, helytelen szóhasználatot és gyakorlatilag minden hasonlót értünk. A magyar busójárás is kapcsolódik egy szinten a török kiűzéséhez, mivel beleépült ez a történet is, még akkor is, ha ha más gyökere is is vannak.
2021. dec. 22. 20:46
 29/33 A kérdező kommentje:
Amúgy milyen kérdésem is legyen, ha pogánynak tartasz egy eredetileg a zsidó valláshoz köthető ünnepet?
2021. dec. 22. 20:49
 30/33 anonim ***** válasza:
74%

Neked már nem kell megfejteni a szó eredetét, nálad kompetensebb nyelvészek, nyelvtörténészek megtették, konkrét korabeli források szólnak róla hogy a hajnal és tavasz istennőjét hívták így.

"Mutass egyetlen keresztény templomot vagy keresztény családot, ahol jóslást végeznek, mert akkor leborulok előtted!"

https://www.youtube.com/watch?v=hnvr7tKlV9o

Gyere, hozzál valami jó sültet is.

"A zoroasztrianizmus a kereszténység egyik legközelebbi szinte testvérhite, tanultam perzsa zoroasztriánus mágusoktól és keresztény szerzetesektől is a két hit kapcsolatáról, illetve később olvastam manicheus írásokat is."

A hasonló dualista eretnekeket, pl. a bogomilokat ennek ellenére tűzzel-vassal üldözték. De ha tojásfestésről van szó, akkor ezt tegyük félre, ugye? :D

"Nem a Wikipédiát használtam"

Pedig csak ott, meg egyéb forrásként wikit vagy semmit nem jelző oldalakon bukkan fel. Direkt rákerestem honnan álmodhattad ezt meg :)

"Amúgy milyen kérdésem is legyen, ha pogánynak tartasz egy eredetileg a zsidó valláshoz köthető ünnepet?"

Sokadjára is csak a szokásokról van szó, nem az ünnepről. Na, majd írj mikor jössz leborulni, szia!

2021. dec. 22. 21:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!