Van olyan szó, hogy pattanik?
Nem tudom, hogy tájszavak mennyire minősülhetnek nyelvtanilag helyesnek. Mármint amikor így, valójában nem is tájszóról van szó, hanem tájhoz kötődő, alap magyartól eltérő ragozásról.
Szerintem igazán ennyi nem teszi nyelvtanilag helyessé.
Erről eszembe jutott az a középsulis magyar tanárnőnk, aki a környékünkön gyakori hibát, hogy magánhangzó kezdetű szó elé is "a" névelő kerül, "a oroszlán, a uborka", kritizálta erősen, kijelentette, hogy nem akarja többé hallani. Amikor többen arra hivatkoztak, hogy ez itt tájszólás, kijelentette, hogy ez nem tájszólás, ez bunkóság.
Függetlenül attól, hogy a tanárnak igaza volt-e, szerintem a szükségtelen "-ik"-esítés ugyanaz a kategória, mint a helytelenül használt névelő.
Kérdés, hogy a tájjellegű gyakori használat megadja-e a nyelvhelyesség jogi státuszát.
Mert ha nem, akkor valahol jogos az a válasz is, hogy ilyen szó nincs. Mármint helyesen.
Mert írva ugyebár olyan szó sem létezik, hogy hüje.
Például van olyan szó, hogy "mittomén"? Használjuk, értjük, leírva is láttam már, még sincs ilyen szó.
:)
"Nem tudom, hogy tájszavak mennyire minősülhetnek nyelvtanilag helyesnek. "
Ha egy nyelvészt kérdezel meg, elmondhatja, hogy helyes.
"ennyi nem teszi nyelvtanilag helyessé"
Fordítva ülsz a lovon: a tájszólás (szakirodalomban nyelvjárás) nem teszt helytelenné!
"valahol jogos az a válasz is, hogy ilyen szó nincs. Mármint helyesen."
A fentieknek megfelelően ez nem így van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!