Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írják helyesen ezt a...

Hogy írják helyesen ezt a dalszöveget 2 sorban?

Figyelt kérdés
Sziasztok, Szeretnék egy tetoválást, lassan 10 éve terveztem, de még most jutottam oda hogy nekifogjak meg azóta se gondoltam meg magam, sőt egyre jobban akarom. Fontos hogy nyelvtanilag helyes legyen, olyan válaszoljon aki ért hozzá. 2 sorban szeretném a bicepszem belső felére "elteltek évek hordtam vittem a láncot-a valóság megölte bennem a naiv srácot" ez egy idézet a kedvenc előadmómtól, ahol a kötőjel van ott van az új sor, előre is köszönöm

nov. 26. 19:31
 1/7 anonim ***** válasza:
13%

Elteltek évek, hordtam vittem a láncot,

a valóság megölte bennem a naiv srácot.

nov. 26. 19:48
 2/7 anonim ***** válasza:
93%

Még jobban:

Elteltek évek, hordtam, vittem a láncot,

vagy esetleg:

Elteltek évek, hordtam - vittem a láncot,

Elteltek évek. Hordtam, vittem a láncot,

stb.

nov. 26. 19:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Annyi kiegészítés, hogy ha kötőjelet teszünk, akkor tapad mindkét szóhoz, tehát: hordtam-vittem.
nov. 26. 22:46
 4/7 BringaManó ***** válasza:
100%

Én erre szavaznék:

Elteltek évek, hordtam, vittem a láncot,

(megjegyzem, nem tudom, hogy mire utal a "hordtam, vittem a láncot", legfeljebb tippem van arra, hogy mire gondolt a költő: talán a hordás az, amikor az ő nyakán van, a vivés pedig ellenkezőleg, amikor az ő fogja annak a láncnak a másik végét, ami más nyakán van...(??) ha ilyen ellentétes értelműek – én így vettem –, akkor a vesszőt választanám. ha viszont egymás szinonimái – ez kevésbé tűnik valószínűnek –, akkor lehet kötőjeles, mint pl. a süt-főz, jár-kel...)

nov. 27. 10:07
 5/7 BringaManó ***** válasza:
100%

ja, és ha mégis kötőjeles, akkor az valóban tapad, ahogy #3-as írta:

hordtam-vittem a láncot

nov. 27. 10:08
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A kötőjeles verzió érdekében még annyit hozzátennék, hogy a mai világban egyidejűleg is lehet valaki fogoly és fogva tartó (persze leginkább átvitt értelemben).
nov. 27. 10:18
 7/7 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek, szerintem ugyan arra értette a költő, csak így tudta kitölteni a sort meg hangsúlyosabban hangzik
tegnap 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!