A határon túli magyaroknak miért olyan csapnivaló a helyesírásuk?
Érdekes, hogy a magyarországi svábokat, illetve nemzetiségeket egyesek összemossák a határon túli magyarokkal. Értsétek meg, hogy nem az a nagyságrend....Mást jelent egy Békés megyei szlovák szórvány egy Csallóköz, vagy Hargita és Kovászna megyéhez képest. Miért? Utóbbiak nem szórványok, hanem kompakt magyar tömbök, ahol a lakosság túlnyomó többsége szintén magyarul beszél. hasonlóképp a Tisza vidéke Délvidéken stb. Akkor lenne jogotok összehasonlítani a nemzetiségeiteket a határon túli magyarokkal, ha Békés megye 80 százaléka román lenne.
A kérdés az volt, hogy miért olyan rossz a h.t magyarok helyesírása? Nem kéne egyből általánosítani. Attól, hogy Magyarországon a maréknyi nemzetiséget asszimilálták (aki nem hiszi menjen el Deszkre, hogy milyen szinten tudnak azok szerbül, én kb sírva szoktam röhögni rajtuk), van rá példa Vajdaságban, hogy akár szerb nemzetiségűek tanulnak meg magyarul. Küldött el már engem a magyar kuva anyámba egy szabadkai szerb fickó magyarul. Tehát sosem lehet tudni, hogy határon túli magyarról, vagy magyarul megtanult szerb/szlovákról van –e szó. Különösen mostanában, az állampolgársági dömping idején.
Valamint: felejtsétek el már végre a kétnyelvű oktatás szöveget. Megint ne Magyarországból induljatok ki, ahol azért kétnyelvűek a nemzetiségi iskolák, mert az idézőjeles svábok se beszélnek már németül....
Én Szabadkán magyar nyelvű általános iskolai osztályba jártam. Lerajzolom: 1A, 1B, 1D osztály szerb volt, szerb gyerekekkel, tanárokkal, mi voltunk az 1C, magyar anyanyelvű, magyar tannyelv, magyarul beszélő diákok, heti 2*45 szerb órával. Középiskola: az sem volt kétnyelvű. Adott szakközépiskola adott szak: Például magasépítész technikus. 30 diákot vesznek fel magyar nyelvű tagozatra, 30 at szerbre. Nincs kétnyelvűség. A magyar tagozatokon a magyar szaktanár magyarul ad elő. Ugyanúgy heti 2*45 perc szerb óra, ami egyenlő a nullával. Ószláv érthetetlen szövegek elemzése, még véletlenül se naprakész nyelvoktatás.
Kikerülsz 19 évesen a suliból, és ha az utcán nem tanulsz meg szerbül, akkor így jártál. Mert az iskolában nem fogsz. És erre is megy ki a játék: ne tanulja meg a vajdasági magyar az államnyelvet, így érvényesülni sem tud. Nekem szerencsém volt a szerb nyelvvel, mivel rá voltam kényszerülve.
Nem szándékozom senkit sem megsérteni a hozzászólásommal.
Saját példa:
Felvidéki vagyok. Szlovák oviba, majd suliba jártam, hogy jobban érvényesüljek majd, de otthon két szót nem beszéltünk szlovákul soha (anyu alig tud szlovákul).
Én nagyon sajnálom, hogy soha nem tanultam meg magyarul helyesen írni, csak azért tudok annyira amennyire, mert sokat olvasok magyarul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!