A határon túli magyaroknak miért olyan csapnivaló a helyesírásuk?
A tied sem igazán jó, szóval nem kellene másban keresni a hibákat.
Emellett másik országokban nem taitanak az iskolában magyar nyelvet, így helyesírást sem.
Javítsatok ki ha tévedek, de akikről szó van nem határon túli magyarok, hanem sokadik generációs szlovákok, románok stb, akiknek a felmenői még magyarok voltak nem?
Miután a magyar nem rassz hanem nemzetiség, így mindig is csak az aktuális állampolgárságod határozza meg, nem?
Bár úgy tudom ezek az emberek között vannak kettős állampolgárságúak de nem tudom biztosan
utolsó, a nemzetiség nem úgy működik, mint az állampolgárság. Attól, hogy egyik nap átvándorol rajtad az országhatár, nem leszel te és az utódaid más nemzetiségűek, legfeljebb más állampolgárságúak.
A nemzetiségedet a kultúrád határozza meg: a nyelved, a szokásaid, népdalaid, történeteid... stb.
Szóval a szlovákiai, romániai, szerbiai magyarok leszlovákozását, lerománozását, leszerbezését abba kellene hagyni, mert elég sértő tud lenni és ráadásul nincs is alapja.
Csak hogy ez nem így működik, miután (gondolom te is) ott születtél, a szüleid is ott születtek az az minimum 2.odik generációs szlovák román mit tudom én mi vagy, beszélhetsz bármilyen nyelvet, megtanulhatsz bármilyen szokásodat, nem fogsz tartozni egy olyan országhoz amihez a régebbi felmenőid egy része tartozott valamikor, nem kell hisztizni, senki nem ítél el azért mert itt vagy ott élsz vagy román vagy szlovák vagy, engem egyáltalán nem zavar
Ha nekem voltak felmenőim között pl osztrákok, pl a dédapám osztrák volt mondjuk, de inkább ez esetben az ükapám, és én megtanulom a nyelvet, a kúltúrájukat stb, ami persze nincs nagyon mert egyforma kb a két ország, akkor nem kezdhetek el pampogni nekik hogy én határontúli osztrák vagyok stb, sőt még valaha tartozott bizonyos része magyarorszéghoz a jelenlegi ausztria részeknek, mert nem így müködik
Mem vagy magyar ennyi kész pont, nem kell hisztizni rajta, engem egyáltalán nem zavar, nem nézem le a románokat, szlovákokat stb, attól függetlenül hogy tényleg nem lehet jó ott élni
Tedd fel magadnak a kérdést
Magyarországon születtem? -nem
A szüleim talán magyarországon születtek? -nem
A nagyszüleim esetleg? -hát nem
Akkor kit érdekel milyen nyelvet beszélsz, én is beszélek 2 másikat, és meg tudok nevezni országokat ahonnan származtak felmenőim, ettől még nem tartozom egyikhez sem, hiába ismered tudod stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!