Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Jól látom, hogy a magyaroknak...

Jól látom, hogy a magyaroknak siralmas a helyesírásuk?

Figyelt kérdés

Rosszul raggozzák az ikes igéket "iszok", a helyrag ba a ban-ben (koleszba laktam) helyett, annál rosszabb a bann (állapotbann). Az "elipszilon" volt az ami miatt azt mondták, hogy a magyar nyelv írásmódja fonetikus, de .. Viszont a hiányát nem helyesírási vétségekkel kellene pótolni: "Gyakori kérdések" példa "a szüleim megfolytanak a szeretetükkel" vagy a "muszály". Ez ugyan erősen németes - ui. német eredetű - hangzású szó, de azért muszáj pontos j-vel írni. A csúcs viszont a "pagagály" Még jó, hogy a kecskeméti születési, világhírű zeneszerző ritkán kérdés témája, mert Őt meg .. le sem merem írni (Kodály Zoltánról van szó.)

Ha én is vétettem, az csak elgépelés lesz!!!

2009. máj. 2. 23:41
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
96%
Egyetértek veled, nekem iszonyúan bántják a szemem a helyesírási és nyelvhelyességi hibák. Van olyan kérdés, amit hosszas töprengés után lehet csak értelmezni, mert olyan igénytelenül van megfogalmazva és odavetve. Én ezekre már nem válaszolok, mert párszor megégettem magam: a helyesírás minősége jelzi a kérdező vagy válaszoló általános intelligenciáját, és tapasztaltaim alapján felesleges értelmes választ adni. Sokszor volt már ilyen tartalmú kérdés is, és ott sokan leírták, hogy a gyors gépelés miatt van annyi hiba, de ez nem mentség. A hibákból mindig látszik, hogy elgépelés, vagy valódi rossz helyesírás miatt vannak.
2009. máj. 2. 23:55
 2/43 anonim ***** válasza:
52%

Persze, mindenki analfabeta allat, csak te vagy helikopter.

Jol kihoztad most ebbol az egeszbol, hogy a MAGYAROK nem tudnak helyesen irni. Miert, szerinted az angolok, az amerikaiak, a danok, a nemetek, az oroszok es meg sorolhatnam, szoval ok jobban irnak? Ne nevettess. Ezen az oldalon nincs viszonyitasi alap, ide csak magyarok jarnak. Ennyi erobol en meg kerdezzem meg, hogy "Jol latom, hogy a magyarok koverek?" ? Csak mert sok a fogyokuras kerdes...

Azert, mert X ember nem ir helyesen, nem kene altalanositani. Az ilyen kerdesektol a falra maszok, mert egyertelmu, hogy teged nem a valasz erdekel (ti. "Igen, jol latod./Nem, nem latod jol."), hanem az, hogy jojjenek a hasonszoru szuperintelligens emberek, es jol kipuffogjatok magatokat azon, hogy ebben az orszagban minden szar, es meg irni sem tudunk.

2009. máj. 2. 23:58
 3/43 anonim ***** válasza:
61%

Na erre még majd írok később bővebben, most csak egyet, ami nekem kicsit bántja a szemem (mint ahogy a fülem is szokta)

"de viszont" nincs. Van "de", meg van "viszont". :)

2009. máj. 3. 00:27
 4/43 anonim ***** válasza:
47%

Utolsó válaszoló!

Tévedsz :)

Van -De, Viszont- , csak ez egy köznépi szájról szájra terjedő tévhit.

Hosszabb időt hagytam ki, de viszont megvolt rá az okom. Hogy a "de viszont" helytelen volna? Badarság. Egy újabb keletű nyelvi babona. Persze a babonákkal vigyázni kell, főként ha babonás emberek között vagyunk. Miért babona? Azért mert a nyelvben logikát keresők ráfogják erre a szerkezetre, hogy "nem logikus", hiszen két kötőszó van egymás mellett. Ez mai logikával talán még elfogadható. Ám ebben a fordulatban eredetileg nem két kötőszó volt. A felvilágosodás idején pl. ilyeneket írtak íróink (Verseghy Ferenc, Baróti Szabó Dávid és mások). De pl. Széchenyi is használta. Az eredeti jelentését jól megvilágítja Nagy Lajos mondata: "A nagy hal megeszi a kis halakat, de viszont a kis hal is szeretné megenni a nagy halakat". A viszont ilyen jelentésben ma is megvan: 'ellenkezőleg' vagy 'megfordítva' (pl.: Péter szereti Marit és viszont). Azaz a szerkezet eredetileg azt jelentette: 'de ellenkezőleg'. A Magyar Történeti Szövegtárban több mint másfélszáz példa van rá a felvilágosodástól napjainkig. A nyelvben logikát keresőknek pedig azt üzenem: ha a de viszont nekik nem logikus, akkor ne használják az ámbárt sem.

Erről a Kossuth rádióban is beszéltek valamelyik este, hogy ez egy nyelvi összeolvadás asszem.

2009. máj. 3. 00:44
 5/43 anonim ***** válasza:
96%
Én is azt látom, hogy siralmas a helyesírása sok embernek, de hidd el, hogy nemcsak a magyaroknál van így. Én egy másik országban élek és itt is rengeteg helyesírási hibát vétenek az emberek. Ez már globális probléma minden nyelven...én is látom a degradációt, de nem tudom, hogy mit lehetne ellene tenni. Az embereknél többé nem tartozik hozzá az igényességhez a helyesírás, ami nagyon szomorú.
2009. máj. 3. 04:16
 6/43 anonim ***** válasza:
91%
Persze nagyon sok helyesírási hibával találkozunk,de nem kellene általánosítani.Mindenesetre nem kell csodálkozni rajta ebben az elgépiesedett világban.Nincs ráutalva az ember,hogy ezekre a dolgokra odafigyeljen,úgyis javít a gép.(mint itt is)
2009. máj. 3. 06:47
 7/43 anonim ***** válasza:
92%
Engem a rengeteg rövidítés zavar.Lusták leírni a szavakat vagy csak így divatos? Akik rendszeresen rövidítenek, azok az érettségin is így írnak? Úgy gondolom ,hogy a mobil és a lustaság a felelős.
2009. máj. 3. 07:30
 8/43 A kérdező kommentje:

Drága 23:58-as Barátom!

Én nem helikopter vagyok, hanem egy Magyarországon dolgozó litván férfi, aki barátságból, szeretetből és rokonszenvből tanult meg magyarul. Olyan ember, aki - kényszerűségből ugyan - az orosz nyelvet anyanyelvi szinten elsajátította, és megtévesztően akcentusmentesen beszél. Azt, hogy hogyan beszélek magyarul, más jogusult eldönteni, de hiszem, hogy értem a nyelveteket annyira jól, hogy ne menjek el szó nélkül az ilyen eyszerű - és most uriemberségből és a szabályok betartása miatt nem annak latin eredetű szinoinímáját használtam - hibák mellett. "Megnyugtatlak", hogy mi litvánok is elkövetünk ilyen durva helyesírási hibákat, mind szóban, mind írásban. Azok között a népek között is jócskán akad helytelenül beszélő réteg, akiknek a nyelvét megértem, de mi most Magyarországon élünk, és egy magyarországi jelenséget jegyeztem meg, barátsággal, jobbító szándékkal, és nem számítottam ilyen lehurrogásra. Egyébként Anyák napja van és szép vasárnap. Szép vasárnapot mindenkinek!!

2009. máj. 3. 09:04
 9/43 anonim ***** válasza:
6%
A de viszont az olyan, mintha azt mondanám, hogy nem lehetetlen. Pedig csak annyit akarok mondani, hogy nem. De 2X tagadva már igent jelent.
2009. máj. 3. 09:09
 10/43 anonim ***** válasza:
90%
A kedves 06:47-nek : A gép nem javít mindent, mert általában csak kiragadva, és nem szövegkörnyzetben vizsgál. (Nálam a Word-nél automatikus a javítás, de itt nem érvényesül.) Nem javítja pédálul a helyragot, a suk-süköt (bár ez nagyon ritka), a visszaható névmást (magam és tárgyraggal magamat, de téged és nem tégedet.) és a birtokos rag további ragozását tárgyraggal (szemem és szememet, fülem és fülemet!)
2009. máj. 3. 09:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!