Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Jól látom, hogy a magyaroknak...

Jól látom, hogy a magyaroknak siralmas a helyesírásuk?

Figyelt kérdés

Rosszul raggozzák az ikes igéket "iszok", a helyrag ba a ban-ben (koleszba laktam) helyett, annál rosszabb a bann (állapotbann). Az "elipszilon" volt az ami miatt azt mondták, hogy a magyar nyelv írásmódja fonetikus, de .. Viszont a hiányát nem helyesírási vétségekkel kellene pótolni: "Gyakori kérdések" példa "a szüleim megfolytanak a szeretetükkel" vagy a "muszály". Ez ugyan erősen németes - ui. német eredetű - hangzású szó, de azért muszáj pontos j-vel írni. A csúcs viszont a "pagagály" Még jó, hogy a kecskeméti születési, világhírű zeneszerző ritkán kérdés témája, mert Őt meg .. le sem merem írni (Kodály Zoltánról van szó.)

Ha én is vétettem, az csak elgépelés lesz!!!

2009. máj. 2. 23:41
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
80%

OK, fazon visszavonva! Kedves hozzászólóra módosítva.

- ezzel is bizonyítani szerettem volna lányomnál tíz évvel fiatalabb tanáromnak, hogy a szlenget is elsajátítottam.

- nagyon fiúsnak (férfiútól származónak) tűnt a válasz.

- Te voltál, aki lehelikopterezett.

- Te kényszerítettél "vallomásra".

2009. máj. 3. 18:21
 22/43 anonim ***** válasza:
79%

- ezzel is bizonyítani szerettem volna lányomnál tíz évvel fiatalabb tanáromnak, hogy a szlenget is elsajátítottam.

2009. máj. 3. 18:30
 23/43 A kérdező kommentje:

2009. máj. 3. 18:34
 24/43 anonim ***** válasza:
100%

Most csak az én gépem hülyült meg, vagy itt tényleg összekeveredtek a hozzászólások? Az utolsót pl. 3 példányban látom, 3 különböző embertől...

De ez nem is tartozik.

Ahogy itt olvasgattam a válaszokat, szinte mindegyikben találtam (volna) olyan hibát, akár nyelvhelyességit, akár helyesírásit, ami javításra szorulna. De az a véleményem, hogy:

- kötekedni és "szőrszálhasogatni" mindenki tud

- senki sem tökéletes, és ha az ember még tudja is, hogy mit akar leírni, és biztos is abban, hogy azt írta le, hibát még véthet, akár úgy, hogy észre sem veszi...

Viszont ami a kérdést illeti, már válaszoltam korábban, hogy majd még visszatérek később. Én tettem szóvá a "de viszont" kifejezést, ami abban az értelemben, ahogy a kérdésben szerepel, helytelen, akármilyen jelentése is van a -viszont- szónak.

De ezen kár vitázni. Elismerésem a kérdezőnek, bárcsak én tudnék ilyen szinten beszélni akármilyen idegen nyelven az anyanyelvemen kívül.

És egy korábbi válaszolóval értek egyet: szerintem két fő oka van a helyesírás minőségi romlásának, ezek pedig

- az olvasás hiánya, vagy olyan mértékű csökkenése, ami gyakorlásra, elmélyítésre nem alkalmas

- a nemtörődömség, mert átvette a könyvek és papírok szerepét a számítógép, a mobiltelefon, a média, és így a kommunikációban már nem lényeges szempont a helyes írás és helyes beszéd.

2009. máj. 3. 19:34
 25/43 anonim ***** válasza:
100%
*nem is ide - Látjátok? Pedig figyeltem.
2009. máj. 3. 19:44
 26/43 anonim ***** válasza:
100%
Komolyan mondom, élmény volt elovasni a sok hozzászólást és a kommentárokat. A csúcs a 17 éves hölgy volt, a kioktatásával. Litván barátunknak nemcsak a ki nem tett vesszőnél volt igaza abban, hogy az már szőrszálhasogatás volt. A fiatal versenyzőnőnek egyetlen érvét sem fogadom el, sőt az "uriemberségből" -"úriemberségből" javítását sem. Nem helyes kifejezést javasolt annak helyettesítésére. Az "úriember létemre" inkább kontraszt érzékeltetésére alkalmas: pl. "Úriember létemre csúnyán káromkodtam", vagyis annak ellenére, hogy úriember vagyok, ... a szövegkörnyezetből pedig arra emlékszem, hogy litván barátunk pont ilyesminek az ellentétét szerette volna kifejezni, tehát "mint úriember", "mivel úriember vagyok" "ahogyan az úriemberek általában". A Nyelvtan az úriember főnévből képzett egy másik főnevet, majd azt ellátta helyraggal. (Ami természetesen nem fizikai helyet jelent, mrt fogalom született.) Magam is használtam már ezt a szót, másoktól is gyakran hallottam, az én nyelvérzékemet nem bántja. És a kisasszonyt nem zavarták azok a hozzászólások, amelyekben csak ékezet nélküli betűket találtunk? Vajon azok szerzői egyes szavakat hosszú vagy rövid mássalhangzókkal írtak-e le? Tudod, kedves 17 éves, van egy nagyon bölcs magyar közmondás: "Bagoly mondja a verébnek, nagyfejű!"
2009. máj. 3. 20:06
 27/43 A kérdező kommentje:
Köszönöm a dícséreteket. Az egyetem előtti, egyéves nyelvi felkészítés idején - mivel a Bölcsész Karra jelentkeztem - rengeteg verset is belémsúlykoltak. Egy 20. századi magyar költő versének első sorát idézem, ami egyben a mű címe is: "Érted haragszom, nem ellened". Ez megfelel motívumnak a kérdésemhez?
2009. máj. 3. 20:32
 28/43 anonim ***** válasza:
1%

Ugyan! Szánalmasak vagytok (főleg a kérdező). Húzzon vissza Litvániába, azt menjen el ott nyelvtantanárnak! Ennyi! Attól, hogy nem magyar, foghatna magán. Kit érdekel, hogy litván? :D Én meg szép vagyok, mégis tudok helyesen írni. Na pá!

17/L

2009. máj. 3. 21:41
 29/43 anonim ***** válasza:
20%

Mint ha a helyesírás a csúnyaságon múlna. Nagy dicsőség szép nőként helyesen írni. Szerintem is.

A vitának szerintem semmi értelme nincs, mivel se eleje, se vége...

2009. máj. 3. 22:16
 30/43 anonim ***** válasza:
70%
De ennek a válasznak sem!
2009. máj. 4. 07:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!