Az immúnis az miért hosszú ú-val írandó?
Figyelt kérdés
2014. nov. 17. 00:07
11/12 anonim válasza:
Szerintem sok hosszú ú a német nyelvű írógépek használata miatt lett rövid. Nekem a húszas is idegenül hangzik, vagy a labdarúgás is, a bura szót viszont hosszan ejtem, de nem vagyok vele egyedül, mert Stephen King Under the Dome című regényéből készült sorozat magyar címe is "Búra alatt" lett. Vajda János Húsz év múlva című versében még a hosszú szó is rövid U-val szerepel, pedig benne van a nevében, hogy hosszúúú. A rövid u-val legépelt szövegben kézzel pótolták az ékezeteket, de néha kevés sikerrel. [link]
12/12 BringaManó válasza:
#10: 2015! (csak 2016-ig átmeneti időszak volt: a régi szabályzat is meg volt engedve)
#11: a búra írását is módosították, így most már hosszú ú-val írandó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!