Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az immúnis az miért hosszú...

Az immúnis az miért hosszú ú-val írandó?

Figyelt kérdés
2014. nov. 17. 00:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
34%
Rövid u.
2014. nov. 17. 00:20
 2/12 A kérdező kommentje:
Esetleg ajánlhatnám figyelmedbe a Magyar helyesírási szótár kézbevételét? Épp azért írtam ki a kérdést, mert megnéztem benne, és hosszú ú, pedig én is, meg ahogy látom szinte mindenki úgy tudja, hogy rövid u.
2014. nov. 17. 00:39
 3/12 Ozmium42 ***** válasza:
100%
Ma is tanultam valamit. De csak az immúnis szó hosszú ú, mégpedig azért, mert ez meghonosodott szó, és érthetetlen okból hosszú ú-val hivatalosították. Minden más esetben, amikor az immun-, mint latin előtag szerepel, rövid u-val kell írni.
2014. nov. 17. 01:10
 4/12 BringaManó ***** válasza:

Az immúnis szó hosszú ú, mégpedig azért, mert... – Nem, én nem próbálom „megmagyarázni” azt, amit én sem tudok. :-)

De azért azt lássuk, hogy az összefüggés nem úgy van, hogy az immun- előtagúak mindig rövidek, csak ez hosszú, hanem fordítva történt: alapból az immúnis hosszú, de "csonka" végű előtagként, illetve olyan idegen végződéssel megtoldva, amely általában tő belseji rövidülést okoz, megrövidül ez is.

Most nem írok hasonló példákat, csak annyit tennék hozzá érdekességként, hogy nyilván ennek a szónak a rokona a muníció* is, amely "még ilyenebb": őneki a magyarban egyáltalán nincs is "csupasz", idegen végződés nélküli alakja. :-)

* Legalábbis én érteni vélem a rokonságot (remélhetőleg nem tévedek nagyot): aki immúnis, vagyis van kialakult védelmi rendszere, annak van muníciója, azaz fel van "fegyverkezve" (alapvetően a betegségek ellen, vagy átvitt értelemben más dolgok ellen is).

2014. nov. 17. 09:19
 5/12 anonim ***** válasza:

Pár év, vagy évtized múlva rövid u lesz, legalábbis remélem.

Vagy a farok csóválja a kutyát? :D

2014. nov. 17. 11:59
 6/12 BringaManó ***** válasza:

Lehet.

A farok ugyan a kutyával megy, de ha fáj neki valami, akkor azért a kutya nem hagyja figyelmen kívül teljesen – olyat pedig pláne nem csinál, hogy a saját farkába harap. :-)

2014. nov. 17. 12:06
 7/12 anonim ***** válasza:
Latinul immúnisnak ejtik,azért írjuk mi is így.
2014. nov. 19. 19:47
 8/12 anonim ***** válasza:

Kérdezd meg itt:

[link]

2014. nov. 24. 15:05
 9/12 BringaManó ***** válasza:

Ne tedd! Ott már megmondták:

[link]

2014. nov. 24. 16:58
 10/12 anonim ***** válasza:
Csak szólok, ha valaki hozzám hasonlóan idetévedne: időközben változott a helyzet, 2016. szeptember 1. óta már rövid u az immunis (és hosszú ó az árbóc)!
2018. márc. 26. 17:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!