Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért ne használhatnánk az...

Miért ne használhatnánk az "egyenlőre"-t végre "egyelőre" ételemben?

Figyelt kérdés

A hivatalos szabály szerint az "egyenlőre" szót nem használhatjuk "egyelőre" értelemben, holott a hétköznapi értelemben az eberek sokszor "egyenlőréznek" (pl. Egyenlőre nem tudom, mikor megyek haza.)

ezt a nyelvészek nem szeretik, na de én meg elgondolkoztam...

A nyelv folyton változik, miért ne változhatna meg ez is? Ha egyre többen használják, miért ne lehetne elfogadni az "egyenlőrét" "egyelőre" értelemben is? Úgy vettem észre hogy az egyelőre használata kényelmetlenebb az embereknek, míg a másikat gördülékenyebb használni.

Szóval én azt mondom ne álljunk utat a változásnak :)))

2013. ápr. 3. 17:14
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:

"Én pedig kihagytam a kiemelt mondatoknál az idézőjelet."

Remélem, így is értelmes a válasz.

2013. ápr. 9. 17:33
 32/47 anonim ***** válasza:
100%

Jól van, bocsánatot kérek ha bárkit is megsértettem.

A vesszőkkel valóban van bajom. Gondolom az a probléma, hogy csak írom és nem nézem vissza mit írtam, így nem tudom hol kellene lennie a hangsúlynak. Szóval kihagyom a vesszőt a helyéről.

De ettől a véleményem még nem változik, engem csak AZ IDEGESÍTETT FEL DE NAGYON, hogy a kérdező beírja undok és provokáló módon, hogy :

Na várjatok csak az idő úgyis ENGEM igazol majd, 30 év múlva már úgyis úgy fogjuk írni ahogy ÉN gondolom.

Ez olyan szánalmas húzás volt a részéről.

De mindegy, elnézést kérek.

2013. ápr. 9. 17:44
 33/47 A kérdező kommentje:

hogy mennyire elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől és milyen intenzitással megy a vita! Mintha csak az lett volna a kérdés, hogy "Szerintetek vissza kellene-e csatolni Erdélyt Magyarországhoz?" vagy valami hasonlóan értelmes pártpolitikai kérdés :)

ezért ez tényleg érdekes!

Kedves "vesszős", ha felidegeltelek, akkor azt rajtam töltsd ki, ne másokon :)

(és csak azért idegesedtél be, mert a lelked mélyén tudod, hogy nekem van igazam)

2013. ápr. 9. 19:26
 34/47 anonim ***** válasza:
100%

Ági

Részemről rendben.

Egyébként a kérdezőnek is vannak a vesszőkkel gondjai. Az általad idézett mondatban is.

A provokációra nem érdemes válaszolni, mert ez - mint láthatod, kétélű fegyver -, rád sem vet jó fényt. Figyelmen kívül kell hagyni, ez vonatkozik más kérdések megválaszolására is. Mindig maradjunk az udvariasság határain belül. Olyan válaszokat igyekszünk adni, amilyeneket mi is szívesen olvasnánk.

Persze, ha valaki durván ír, azt senki sem tűri el.

A vesszőkkel kapcsolatban pedig lenne egy ötletem. Amikor leírtad a válaszodat, mielőtt elküldöd, még egyszer olvasd át. Ez így annyira egyszerűnek tűnik, de általában a hatásos ötletek mindig egyszerűek.

Ha átolvasod, úgy olvasd, mintha egy más személy írta volna, hangsúlyozva, így észre fogod venni, hová kell tenni vesszőt, és a mondataidnak is szebb formája lesz.

Üdv.

2013. ápr. 9. 19:31
 35/47 anonim ***** válasza:
58%

De látod már megint kezdi :d "...tudod, hogy nekem van igazam."

Óvodás vagy vagy mivan? Rájössz, hogy mivel toszod fel a másik agyát és akkor már folyton azt fújod? Vagy csak gép előtt van ilyen nagy szád? Annyira de annyira kimondhatatlanul rühellem a kötekedő embereket, hogy a valóságban inkább még csak meg se közelítem őket. Szóval jó lenne ha te is békénhagynál a hülye dumáiddal, okés? Azt meg hogy az én lelkem mélyén mi van inkább ne akard tudni, meg semmi közöd sincs hozzá. Nem körülötted forog a világ, drága.

2013. ápr. 9. 19:33
 36/47 anonim ***** válasza:
58%

Ági

Köszi a tanácsot :) ;d

2013. ápr. 9. 19:34
 37/47 anonim ***** válasza:

"Annyira de annyira kimondhatatlanul rühellem a kötekedő embereket, hogy a valóságban inkább még csak meg se közelítem őket. Szóval jó lenne ha te is békénhagynál a hülye dumáiddal, okés?"

Kedves 47%-os válaszoló!

Rühelled a kötekedő embereket?

Az lenne a javaslatom, hogy magadhoz se közelíts egy ideig... Legalábbis addig, amíg ki nem növöd ezt a modort!

Ne félj, az az idő is eljön majd!

Azért jó lenne, ha addig is megfogadnád azoknak a tanácsát, akik - esetleg, "neadjisten" - jobban tudnak nálad valamit. Mert még ez is előfordulhat - esetleg, "neadjisten".

2013. ápr. 10. 03:24
 38/47 anonim ***** válasza:
58%
Neadjisten olvasd már el a kérdező provokáló válaszait. :D Gondolom azokon csak úgy átsiklottál.
2013. ápr. 10. 14:34
 39/47 A kérdező kommentje:

:) Bevallom, a vesszőkkel nekem is vannak gondjaim, sőt, a mai napig nem tudom, hogy a muszájly-t milyen j-vel írják, hiába voltam nyelvtanzseni.

Ettől eltekintve egyébként tökéletes vagyok.

2013. ápr. 10. 18:20
 40/47 A kérdező kommentje:
...ja és demonstrálandó, hogy nekem mekkora szívem van, MINDENKIT felpontoztam.
2013. ápr. 10. 18:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!