Miért ne használhatnánk az "egyenlőre"-t végre "egyelőre" ételemben?
A hivatalos szabály szerint az "egyenlőre" szót nem használhatjuk "egyelőre" értelemben, holott a hétköznapi értelemben az eberek sokszor "egyenlőréznek" (pl. Egyenlőre nem tudom, mikor megyek haza.)
ezt a nyelvészek nem szeretik, na de én meg elgondolkoztam...
A nyelv folyton változik, miért ne változhatna meg ez is? Ha egyre többen használják, miért ne lehetne elfogadni az "egyenlőrét" "egyelőre" értelemben is? Úgy vettem észre hogy az egyelőre használata kényelmetlenebb az embereknek, míg a másikat gördülékenyebb használni.
Szóval én azt mondom ne álljunk utat a változásnak :)))
@#15
Mégis magadat minősíted ezzel a hozzáállással. Lingvicizmusnak nevezik. Tudod, lingvicizmus a rasszizmus kistezsvíre. Ők együtt egy kevésbé boldog, ám annál erőszakosabb és kártékonyabb famíliát alkotnak.
Kérlek fejtsed ki, hogy mennyivel leszel jobb ember ezzel a hozzáállással. Esetleg jobban értel-é ezáltal a szakmádhoz? (bármi is legyen az) Netán, csak eZ miatt jobb munkát végzel?
Hol járatnám le magamat? Szerintem csak előtted. Ha pedig így van, akkor azt az eddigiek alapján – már megbocsáss – dicséretnek veszem. :-)
A kérdező a kérdésében nem hagyott kétséget afelől, hogy tisztában van a jelenlegi szabállyal. Arról meg nem írt, hogy melyik tetszik neki jobban. A kérdés az volt, hogy vajon nem időszerű-e a szabályzattal követni ezt a jelenséget valamilyen formában. (Szerintem egyébként nem.)
Úgy látom, hogy te egészen egyszerűen meg sem értetted, amit írt az ember. Nem baj az, így jártunk.
További jó kedélyű hétvégét mindenkinek! :-)
Örülök, hogy parázs vitát sikerült kiváltania ennek a kérdezőnek, aki egyébként 4 es 5ös volt nyelvtanból és mai napig imádja az angol és a magyar nyelvtant és a nyelvi jelenségeket egyébként :)
Utolsó, nekem az "egyenlőre" változat tetszik. bár ahogy olvasom, ez primitívebb, azt mondják, de az idő úgyis engem fog igazolni. 25 év múlva mindenki n-el fogja használni e szót.
egy fentebbi hozzászóló írta, hogy 2 gy-vel kellene ejteni. Hááát, ez nekem nem jött be, nekem még ekkoris kicsit sután hangzik. de legyen ez az én bajom :)
"Nem magamat minősítettem (15-ös vagyok) de magadat járatod le ha a kérdezővel értesz egyet. Kíváncsi lennék hanyas volt a kedves kérdező nyelvtanból pl. áltlaánosban."
Sokáig csak figyeltem ezt a vitát, de most már nekem is kinyílt a bicska a zsebemben.
15. válaszoló, te milyen jegyeket kaptál nyelvtanból?
Végigolvastam ugyanis az összes hozzászólásodat, és egy árva vessző nem sok, annyit sem találtam bennük. Vagy EZ nem számít? A hangnemet most nem is minősítem, mert az minősíthetetlen. Hogy lehet ilyen kritikát írni olyan emberekről, akiket nem is ismersz?
BuciMaci, Ági, egyetértek a hozzászólásaitokkal. És azokéval is, akik értelmesen, civilizált ember módjára fejtették ki mondanivalójukat.
Kedves kérdező, bocsánat az offért!
A vesszők hiányátt betudhatod annak, hogy siettem. Különben is tettem vesszőket, de éles látásoddal biztos elkerülted őket. De egy tudatos elírás az rohadtul más, mint az ha valaki sietség miatt ír el valamit vagy félregépel. Különben is lehet látni a különbséget, csak egy példa :
Küölnben vagy Külömben. Na melyik sietett és melyik buta a nyelvtanhoz, mint a kérdező?
Elnézést! Hiányát*, mielőtt belekötnél .
Egyébként ötös voltam nyelvtanból, szánalmas az aki a saját anyanyelvét sem beszéli, nem az irodalom kellene az érettségibe hanem a nyelvtan. Fele ennyi embernek nem lenne érettségije. Tapasztalatból mondom.
Öreg sem vagyok, mindössze 17 éves szóval azt sem mondhatod, hogy azért nem akarok változtatni mert egy vénember vagyok aki köti a karót az ebhez. Csak az ilyen primitív változtatásokkal (egyelőre,egyenlőre) csak önmagatokat és a nyelvet járatnátok le. Úgyhogy inkább csukja be a kicsi száját a kérdező és hallgasson.
"A vesszők hiányátt betudhatod annak, hogy siettem. Különben is tettem vesszőket, de éles látásoddal biztos elkerülted őket."
Pedig most is vannak mindkét válaszodban vesszőhibák. Erre egy kicsit jobban oda kellene figyelned. Nem hiszem, hogy most is a sietés miatt hagytad ki a vesszőket.
De egy tudatos elírás az rohadtul más, mint az, ha valaki sietség miatt ír el valamit, vagy félregépel.
Na, melyik sietett, és melyik buta a nyelvtanhoz,
Itt pedig egy kicsit mintha magadat minősítenéd.
Egyébként ötös voltam nyelvtanból, szánalmas az, aki a saját anyanyelvét sem beszéli; nem az irodalom kellene az érettségibe, hanem a nyelvtan.
Öreg sem vagyok, mindössze 17 éves, szóval azt sem mondhatod, hogy azért nem akarok változtatni, mert egy vénember vagyok, aki köti a karót az ebhez. /talán az ebet a karóhoz, nem?/
Elnézést, hogy így kiemeltem a mondataidat, de szeretném, ha szembesülnél azzal, hogy nem írsz olyan hibátlanul, mint te gondolod.
Legalábbis a vesszők terén.
Ha figyelmesen elolvasod Julianna válaszát, akkor megérted, hogy ő is a te álláspontodon van. Kivéve a kérdezőről írtakat. Ha valakit minősítesz az oldalon, az előbb-utóbb visszahat rád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!