Egyenlőre vagy egyelőre? Hogy helyes?
Tudom, hogy a Magyar Helyesírá Szabályai-ban benne van mindkét alak, de nem tudom, hogy n nélkül mikor kell használni? Vagy n-nel mikor kell használni?
Azt, hogy egyeNlőre a matematika használja? Akkor úgy lenne helyes, hogy pl. "egyelőre nem akarok felmosni" (n nélkül, mivel időről van szó), és "számold ki a feladatot egyenlőre" (n-nel, mert egyenlőségről van szó?)?
Kati egyenlő szeletekre vágta a tortát. -> Egyenlő szeletekre lett felvágva a torta.
Egyelőre nem tudom, mihez akarok kezdeni. -> Egyelőre nem tudom, majd még gondolkozom rajta.
EgyeNlőre a sorozatgyilkos darabol, ha el akar ásni.
Egyelőre nem akarom, hogy feldaraboljanak. :D
Mindkettő helyes, csak máskor használjuk.
Oké, köszönöm szépen. :) Csak akkor ezek szerint szinte mindenki rosszul használja a környezetemben, ezért bizonytalanodtam el. :) De most megnyugtattatok. ;)
(És egy db s betűt véletlenül kihagytam a kérdésből, bocsi érte. :D )
Sokan nem tudják helyesen használni.
Van még egy hasonló: a szívelés meg a szívlelés.
Pl: megszívlelendő jó tanács
Viszont: nem szívelem ezt az embert.
"egyelőre" jelentésse "egy keveset előre", tehát az "egy" és az "előre" szavaink vannak benne.
az "egyenlőre" szavunk töve is az "egy", onnan toldalékokkal pontosítva
egyen: hasonló, egy csoportba tartozó
egyenlő: a csoporton belül ugyanolyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!