Cserére, cserébe?
Ez lehet, hogy nem pont helyesírási kérdés, de hogy kéne mondani, ha cseréről van szó: Mit keresel/kérsz cserébe? Mit keresel/kérsz cserére?
A cserébe nekem természetesebbnek hangzik, de hallottam már a másikat is.
Viszont ha én keresek valamit:
Cserébe keresek/kérek X dolgot. (pl. mobiltelefont)
Cserére keresek/kérek X dolgot.
Itt inkább ez utóbbit érzem jobbnak, de a cserébe sem helytelen szerintem.
De itt pl.?
- Nézz szét, hátha találsz valamit nálam cserére/cserébe.
elsőre úgy írtam volna le, hogy "cserébe" (a hozzágondolás miatt), de inkább "cserére" lenne jó, ugye?
honnan tudjam, hogy mit gondoltál hozzá?
és hogy azt a kommunikációs partnered is hozzágondolja-e?
és hogy mi a szitu?
és egyáltalán...
szerintem, ha ezzel a két szóval ennyi problémád van, akkor fogalmazd meg valahogy máshogy. remélem, úgy problémamentesebb lesz.
ha a többi magyar szó se megy, akkor próbáld egy másik nyelven, amelyik jobban megy.
Jogos, illetve még valami eszembe jutott: itt melyik hangzik jobban?
Valakitől kérdezem: Van függönyöd cserére/cserébe?
(Előtte nem volt arról szó, hogy én mit adnék cserébe.)
Elvileg a cserére lenne helyes, de nekem kicsit hülyén hangzik itt.
hát azt én nem tudom...
lehet, hogy a "cserére" hülyén hangzik, a másiknak viszont itt nincs értelme... válassz. :-)
amúgy ha véletlenül az "életben" kellene megkérdezned valahol, hogy van-e függönye, amitől szeretne megszabadulni, akkor, javaslom, hogy ezt olyan szavakkal fogalmazd meg, amelyeknek a jelentését is ismered, meg a használatuk módját is, és akkor nincs ilyen gond.
aztán közben figyelgesd, hogy a többi ember hogyan használja azokat a szavakat, amelyek nem tartoznak ezek közé, és így lassan beépülnek azok is, meglátod.
6-8 éves korodra egész magabiztosan fogod használni a nyelvet – ami persze nem jelenti azt, hogy minden kifejezést ismerni fogsz, de meg fogod tudni oldani a kommunikációt az ismeretlenek használata nélkül. ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!